ALGEMENE NAMEN
Rosmarinus Officinalis | rozemarijn
RECEPT VOOR 1 PERSOON
- 1 takje verse rozemarijn of 1 theelepel gedroogde rozemarijnblaadjes
- 250 ml water van 100°C
- optioneel: honing en/of 1 kaneelstokje en/of 1 schijfje citroen
Doe het takje rozemarijn (of de gedroogde rozemarijnblaadjes), het water en eventueel de optionele ingrediënten bij elkaar in een kopje (of in een steelpannetje als je gedroogde rozemarijnblaadjes gebruikt en laat de rozemarijnthee 5 minuten trekken (afgedekt). Verwijder het takje rozemarijn en eventueel de optionele ingrediënten (zeef de rozemarijnthee als je gedroogde rozemarijnblaadjes hebt gebruikt).
Rozemarijn is een plant uit de lipbloemenfamilie lamiaceae. Rosmarinus betekent zeedauw en officinalis betekent geneeskrachtig. Deze aromatische heester komt oorspronkelijk uit de kustgebieden rondom de Middellandse Zee, maar groeit nu overal in de wereld. In het wild is dit dwergstruikje vooral te vinden op een kalkstenen bodem. Het winterharde kruid bezit kleine, groene, puntige blaadjes waarover een grijsgroene waas ligt. In het voorjaar bloeit het met kleine lichtblauwe bloempjes. In de oudheid is dit ‘heilige’ kruid gebruikt als wierook bij religieuze rituelen. Ook werd het op de graven van dierbaren geplant zodat ze hun wijsheid konden doorgeven aan de levenden. Het kruid staat symbool voor trouw en standvastigheid en wordt daarom verwerkt in bruidskransen. In Franse rechtszalen en ziekenhuizen werd dit medicinale kruid verbrand om de lucht te zuiveren. De Britten dachten zelfs dat hun nachtmerries zouden verdwijnen als er iets van dit geurige kruid onder hun kussen lag. Dit heerlijke kruid heeft een sterke, snel overheersende smaak die men omschrijft als lichtbitter en zoet. Je hebt dus niet veel nodig om smaak toe te voegen aan je gerecht. De smaakbeleving is sensationeel én de keuken gaat er lekker van ruiken. De verschillende oliën die in de blaadjes aanwezig zijn, geven dit kruid zijn unieke smaak. Het kruid wordt gebruikt om zijn smaak én geur in talloze gerechten, cosmetica producten en medicijnen. Het hele jaar door kun je de takjes en blaadjes afknippen om te gebruiken. Door de blaadjes te kneuzen komt het aroma vrij. Een echte aromatische smaakmaker die je gerechten en je gezondheid naar een hoger niveau tilt.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
- stimuleert de spijsvertering
- bevordert de bloeddoorstroming
- heeft een gunstige invloed op het langetermijngeheugen
- geeft verlichting bij luchtwegklachten en vastzittend slijm
- verbetert de stemming en eetlust
- helpt bij het afvoeren van gifstoffen uit de gal en lever
- verbetert de stofwisseling
- beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling
- activeert wondgenezing en bestrijdt eczeem
- is effectief tegen bacteriën die acné veroorzaken
- voorkomt de vorming van bloedstolsels
- helpt de darmen gezond te houden
- stimuleert de haargroei
- bestrijdt ontstekingen in de gewrichten (artritis)
- verlicht spanning op spieren en zenuwen
- heeft een vochtafdrijvende werking
- werkt als natuurlijke antibiotica tegen bacteriën, gisten en schimmels
- helpt het gezichtsvermogen te verbeteren
INTERACTIES
- bloedverdunners
- bloeddrukverlagende medicatie
- bloedsuikerverlagende medicatie
- vochtafdrijvende medicatie
- lithium
CONTRA-INDICATIES
- zwangerschap
- borstvoeding
- nieraandoeningen
- diabetici
- kinderen onder de 3 jaar
- hypertensie
- menstruatie
- epilepsie
- ziekte van Crohn
BIJWERKINGEN
- huidirritatie
INGREDIËNTEN
VITAMINES
A (retinol), B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B11 (foliumzuur), C (ascorbinezuur), E (alfa-tocoferol), E (bèta-tocoferol), E (delta-tocoferol)
MINERALEN & SPOORELEMENTEN
borium, calcium, fosfor, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, zink
OVERIGE INGREDIËNTEN
7-methoxyrosmanol, alpha-amyrine, alpha-terpineol, alpha-pineen, apigenine, beta-amyrine, beta-caryofylleen, beta-pineen, betulin, betulinezuur, borneol, bornylacetaat, cafeïnezuur, caprylic, carnosol carnosolzuur, chlorogeenzuur, cirsimarine, cirsimaritine, diosmetine, diterpeen, epirosmanol, eucalyptol, fegopoline, genkwanine, hesperidine, homoplantigin, isoleucine, isorosmanol, kamfeen, kamfer, laurinezuur, limoneen, linalool, linolzuur, luteoline, lysine, myrceen, myristinezuur, nepetin, nepritine, oleanolzuur, oliezuur, palmitinezuur, p-cimeen, picrosalvine, rosmadial, rosmanol, rosmaricine, rosmaridifenol, rozemarijnzuur, saponinen, tannines, threonine, ursolzuur, valine, verbenon, vezels