28,95

Model:
THEEPOT VICTORIA artikelnummer 2022031908
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen

Omschrijving

VICTORIA ~ WAWEL POLAND

PERIODE 1820 – 1839
Theepot Victoria komt van oorsprong uit de in 1820 opgerichte Duitse fabriek voor sanitairproducten in Waldenburg (vanaf 1945 Walbrzych in Polen). Oprichter Ernst August Rausch begint met één oven en 9 werknemers en is redelijk succesvol. In 1823 neemt hij blauwschilder/decorateur én porseleinkenner Carl Franz Krister in dienst die hem helpt met de ontwikkeling van de porseleinproductie in de regio Neder-Silezië. Carl Franz, geboren op 3 maart 1801 te Nysa, is opgeleid in Thüringen maar ook in dertien Europese fabrieken in Frankrijk, Zwitserland, Beieren en Hongarije. Op 3 november 1831 huurt hij de in 1829 geopende porseleinfabriek in Waldenburg van zakenman en linnenhandelaar Traugott Hayn. Dit wordt beschouwd als de oprichting van Krister Porzellan-Manufaktur. In 1834 koopt Krister zowel de porseleinfabriek van Hayn als van Rausch. Beide fabrieken worden samengevoegd en gaan verder onder de naam Krister Porzellan-Manufaktur. De fabriek heeft een eigen kaoliengroeve in Seilitz en de kwarts wordt uit Schreiberhau (nu Szklarska Poręba) gehaald. De productie wordt met paard en wagen voor de verkoop naar de Leipziger Messe gebracht (Leipziger Fair/kermis/marktevenement dat sinds de 12 eeuw bestaat en een paar keer per jaar wordt gehouden). Krister begint systematisch te bouwen aan een modelbedrijf en de productie van luxe porselein artikelen maakt langzaam plaats voor de productie van serviesgoed. Ook maakt hij het voor de minder bedeelde mensen mogelijk om houten, tinnen en metalen gebruiksvoorwerpen te vervangen door betaalbaar, functioneel en schoon porselein.


klik hier voor de periode 1840 – 1892

klik hier voor de periode 1893 - 1952

PERIODE 1953 – 2016
In 1953 begint de fabriek het merk W-Wawel te gebruiken en draagt voortaan het merkteken W (als een gestileerde kroon). De fabriek zelf ontwikkelt zich al snel tot de meest vitale productiefaciliteit in Polen en breidt zich tussen 1963 en 1965 voortdurend uit en moderniseert regelmatig. Het resulteert in een eersteklas porseleinfabriek met een wereldwijde reputatie. In 1971 gaat het bedrijf failliet en verdwijnt de bedrijfsnaam tijdens een herstructurering waarbij de Krister-bedrijven worden omgevormd tot onderdelen van de Rosenthal-groep. In mei 1995 wordt het bedrijf opnieuw geprivatiseerd en omgevormd tot de naamloze vennootschap Fabryka Porcelany Krzysztof SA en begint het werknemersaandelen uit te geven. In september 1999 wordt deze tussenperiode succesvol afgesloten en opereert de fabriek nog enkele jaren onder staatstoezicht. In 2004 laat Rosenthal de Krister-handelsmerkregistratie vallen. Vanaf 2010 verandert de bedrijfsvorm en opereert het bedrijf als Porcelana Krzysztof Sp.zo.o (https://porcelana-kristoff.pl/)


Het is één van de grootste bedrijven in Polen geweest én heeft het hele assortiment artikelen gedekt van goedkoop basisgerei tot hoogwaardig serviesgoed. Het bekendste merkteken van Krister is al sinds 1840 in gebruik.

Eén van de belangrijkste elementen van het succes van Krister is de zorg voor zijn werknemers. Hij raakt al snel betrokken bij het leven van de lokale gemeenschap en heeft onder andere een bejaardentehuis, een ziekenhuis. een weeshuis, een ziekenfonds en een weduwefonds voor ze opgericht. Naast het schenken van een enorm bedrag voor de bouw van een kerk in Jedlina Zdrój heeft hij ook de Krister Foundation opgericht, die tot doel had de armere inwoners van de regio te helpen.


INSPIRATIE
Doordat deze barokke theepot een ruim lichaam heeft, bedien je met gemak meerdere personen. De bijna koninklijke theepot is een echte klassieker en zeker meer dan 20 jaar oud. Door deze met bloemetjes versierde theepot te combineren met goudkleurige kopjes en schoteltjes creëer je een stijlvol geheel. De gracieuze theepot komt hierdoor volledig tot zijn recht. Voor wat contrast kun je de theepot ook combineren met witte vierkante kopjes en schoteltjes. Wil je liever een traditionele maar wel kleurrijke combinatie? Kies dan voor allemaal ronde kopjes en schoteltjes in een kleur van de bloemdecoratie op de theepot. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES
Het merkteken onderop de theepot vertelt ons dat deze tussen 1953-1999 is geproduceerd. Helaas worden serviesonderdelen steeds zeldzamer omdat ze niet meer worden gemaakt. De theepot, gemaakt van kwaliteitsporselein, heeft een witte basiskleur, is gedecoreerd met plantreliëfs, delicate meerkleurige bloemmotiefjes (roze/blauw/groen) en afgewerkt met elegante gouden randjes. Aan de onderkant van het deksel zit géén stopper. De theepot is voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. De theepot meet 17 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 17 cm. Je zet 1000 ml thee in theepot Victoria die 941,5 gram weegt.


©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (18)