30,95

Model:
THEEPOT RENATE artikelnummer 2021062601
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen

Omschrijving

RENATE ~ SELTMANN WEIDEN BAVARIA
PERIODE 1870 – 1910

Theeset Renate komt van oorsprong uit de Duitse porseleinfabriek Seltmann Weiden. Deze fabriek staat in Weiden in de deelstaat Beieren. Oprichter Christian Wilhelm Seltmann, geboren in 1870, maakt op jonge leeftijd al indruk met zijn talent voor ontwerp en decoratie. Daardoor wordt hij in 1896 zelfs fabrieksmanager van de porseleinfabriek in Arzberg. Doordat zijn creativiteit door de fabriekseigenaren niet genoeg bewegingsruimte krijgt, besluit hij in 1901 om een eigen porseleinfabriek te starten. Samen met zijn oudste broer Johann vestigt hij een fabriek in Vohenstrauß. Al na een paar jaar heeft de Porzellanfabrik Johann Seltmann een goede reputatie opgebouwd. De beide broers hebben inmiddels meer dan 600 werknemers in dienst. Ondanks het succes hebben de broers regelmatig onenigheid over de manier van bedrijfsvoering. Als Johann in 1910 de fabriek in een naamloze vennootschap wil veranderen, besluit Christian om een eigen fabriek te openen in Weiden.

PERIODE 1910 – 1928

De productie in Weiden start in 1910 met drie ovens. Door het snelle succes wordt dit al snel uitgebreid met twee extra ovens in 1913. Christian heeft op dat moment 320 werknemers in dienst. Door zijn interesse in andere zaken richt Christian in 1920 een eigen lithografische kunstinstelling op in de stad Nürnberg. In 1921 wordt dit gevolgd door de opening van een eigen glasfabriek Marienhütte GmbH in Berlijn-Köpenick. Vlak na de opening van de glasfabriek overlijd Christian door een noodlottig ongeval. De fabriek wordt verder geleid door Katharina Seltmann, de vrouw van Christian, en heeft 630 werknemers in 1923. In 1928 weet Katharina een groot deel van de Porzellanfabrik Schirnding AG in handen te krijgen. Hierna trekt Katharina zich terug uit het bedrijf en geeft het in handen van haar zonen Heinrich en Wilhelm. Heinrich krijgt de fabriek in Schirnding en Wilhelm ontfermt zich over de fabriek in Weiden.

PERIODE 19281967

In 1930 heeft de porseleinfabriek in Weiden al 500 werknemers in dienst. In 1939 breidt men uit met de aankoop van de porseleinfabriek Krummennaab en in 1940 de porseleinfabriek Erbendorf. Net als vele andere bedrijven verliezen de Seltmann fabrieken het grootste deel van hun medewerkers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zonder de hulp van de overgebleven loyale medewerkers zou een nieuwe start niet mogelijk zijn geweest. Als de fabriek weer in bedrijf is, begint Wilhelm Seltmann vanaf 1953 zijn fabrieken te moderniseren. In 1957 wordt hij hoofdaandeelhouder van de Königlich privilegierte Porzellanfabrik Tettau GmbH en in 1958 neemt hij deze fabriek helemaal over. Op 27 september 1967 sterft Wilhelm. In zijn testament heeft Wilhelm laten vastleggen dat het bedrijf nooit mag worden omgezet in een naamloze vennootschap. De erfgenamen hebben deze wens gerespecteerd waardoor de Seltmann-groep één van de weinige overgebleven grotere familiebedrijven in Duitsland is.

PERIODE 1967HEDEN

In 1982 wordt Gerhard Döhrling de technische fabrieksmanager van Seltmann Weiden. Deze baan blijft hij tot aan zijn pensionering in 2003 uitoefenen. Na de hereniging van Duitsland neemt de Seltmann-groep in 1990 vier oude fabrieken in Thüringen over. De Aelteste Volkstedter Porzellanmanufaktur, de Unterweißbacher Werkstätter für Porzellankunst, de Porzellanmanufaktur Scheibe-Alsbach en Porzellanmanufaktur. Tot vandaag is deze hele groep één van de grootste porseleinfabrikanten in Duitsland. De porseleinfabriek in Weiden bestaat nog steeds en produceert nog altijd kwaliteitsserviezen.

INSPIRATIE

Doordat deze mooie ovaal gevormde theepot een ruim lichaam heeft, bedien je met gemak een groot gezelschap. De mooie blauwe lijnen op theeset Renate zorgen voor een strakke klassieke stijl. Door deze mooie klassieke theeset te combineren met kopjes en schoteltjes in één kleur creëer je een harmonieus geheel. Bijvoorbeeld in dezelfde kleur als de blauwe lijnen op de theeset. De exclusiviteit van de theeset wordt hierdoor extra benadrukt. Of gebruik bijvoorbeeld witte kopjes en schoteltjes met verschillende blauwe versieringen. Hiermee creëer je een speels maar uniek effect. Voor een klassieke sfeer kies je voor kopjes en schoteltjes met een schulprandje. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES

Door het merkteken onderop de theeset weten we productieperiode. Deze verwijst naar de periode 1954-1990. Serviesonderdelen die behoren bij theeset Renate worden zeldzaam omdat men ze niet meer produceert. Theeset Renate, gemaakt van kwaliteitsporselein, is voorzien van een witte basiskleur. Zowel de theepot, het roomkannetje en het suikerpotje hebben als decoratie diverse blauwe lijntjes rondom hun lichamen. De onderkant van het deksel van de theepot heeft geen stopper. Ook ontbreekt er een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit van de theepot. De theepot meet 16 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 12 cm in doorsnee. Je zet 950 ml thee in theepot Renate die 707,2 gram weegt. Het suikerpotje is 9 cm hoog, 9 cm in doorsnee en weegt 240,3 gram. Het roomkannetje is 7 cm hoog, 7,5 cm in doorsnee en weegt 128,9 gram.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (12)