32,95

Model:
THEEPOT RAPHIA artikelnummer 2022030903
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen

Omschrijving


RAPHIA ~ ARZBERG-PORZELLAN GMBH

PERIODE 1872 – 1908

Theepot Raphia komt van oorsprong uit een in 1872 door Heinrich Schumann opgerichte Duitse aardewerkfabriek in Arzberg. In 1881 richt Heinrich deze fabriek opnieuw in als porseleinfabriek waarna hij in 1887 het porseleinmerk “Arzberg” introduceert. Niet lang daarna verkoopt Christoph Schumann, de zoon van Heinrich, in 1892 de porseleinfabriek aan Theodor Lehmann. In 1903 wisselt de porseleinfabriek opnieuw van eigenaar waarna de porseleinfabriek in Arzberg verdergaat als afdeling van de porseleinfabriek Schönwald AG. Theodor blijft tot aan zijn dood in 1908 directeur van beide porseleinfabrieken.

PERIODE 1909 – 1939

Vanwege economische problemen neemt de Kahla-groep in 1927 porseleinfabriek Schönwald AG over. De porseleinfabriek in Arzberg gaat echter zelfstandig verder. Directeur Fritz Kreikemeier legt in 1930 contact met de Duitse ontwerper Hermann Gretsch. Hermann ontwerpt in 1931 een nieuwe lijn genaamd “Form 1382” die na enkele verliesgevende jaren pas in 1935 succes oplevert. In 1939 wordt de volledige productie van de porseleinfabriek in Arzberg omgebouwd naar de nieuwe lijn. Men waardeert Arzberg internationaal als designmerk dat staat voor esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. De bijzondere eis die zij stelt: wees verstrengelt met schoonheid, wees betrokken bij functionaliteit en wees relevant voor het leven.

PERIODE 1940 – 1970

In 1945 wordt de porseleinfabriek gedeeltelijk verwoest door de gevolgen van de oorlog. De wederopbouw vindt plaats onder moeilijke omstandigheden. Na het plotselinge overlijden van Hermann Gretsch in 1950 stelt men Heinrich Loffelhardt als nieuwe ontwerper aan. Onder zijn artistieke leiding ontstaan er zeer succesvolle en prijswinnende ontwerpen. In de nasleep van de wederopbouw zelfs stijlbepalend. Het merk Arzberg is op weg om het internationale designmerk voor porselein te worden. In 1954 ontwerpt Heinrich zijn meest succesvolle servies “Form 2000”. Dit servies produceert men eind jaren zestig, met gouden randen en het gouden vignet van de federale adelaar, voor de Bondskanselarij. In 1957 ziet servies “Form 2025” het levenslicht. Heinrich wint met dit servies een gouden medaille op de XI Triënnale van Milaan.

PERIODE 19702013

Omdat de capaciteit van de porseleinfabriek niet meer voldoet, wordt deze nu ook uitgerust met tunnelovens. Vanaf de jaren zeventig heeft de porseleinfabriek geen artistieke leider meer maar krijgen freelance ontwerpers de opdrachten. In 1972 fuseert Kahla-groep met Hutschenreuther AG waarna in 1997 de afdeling in Arzberg wordt verkocht aan Winterling AG. In 2000 wordt de porseleinfabriek overgedragen aan SKV Porzellan-Union waarna men even later de productie in Arzberg stillegt. De volledige productie vindt nu plaats in de porseleinfabriek in Schirnding een paar kilometer verderop. In 2001 wordt de naam Arzberg geëerd als de naam van de porseleinfabriek wordt gewijzigd in SKV Arzberg-Porzellan-GmbH. In 2003 wordt deze naam gewijzigd in Arzberg-Porzellan-GmbH. Op 23 januari 2013 vraagt Arzberg-Porzellan-GmbH faillissement aan. In augustus 2013 bemachtigd Rosenthal GmbH de merknaam Arzberg met alle bijbehorende rechten en de inventaris. Rosenthal GmbH is van plan de productie en verkoop van Arzberg-porselein voort te zetten.

INSPIRATIE

Doordat deze elliptisch gevormde theepot een ruim lichaam heeft, bedien je met gemak meerdere personen. De decoratie van theepot Raphia zorgt voor een moderne uitstraling. Door deze bekroonde theepot te combineren met witte kopjes en schoteltjes creëer je een tijdloos servies. Het klassieke design van de theepot wordt hierdoor extra zichtbaar. Maar je kan ook voor een moderne uitstraling gaan met kopjes en schoteltjes in de grijsgroene kleur van de decoratie. Wil je liever wat meer lef tonen? Kies dan voor kopjes en schoteltjes met een uitgesproken kleur en/of print. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES

Door het merkteken onderop de theepot weten we de productieperiode. Deze verwijst naar het jaar 1957. Helaas worden serviesonderdelen die behoren bij theepot Raphia steeds zeldzamer omdat men ze niet meer produceert. Theepot Raphia, gemaakt van kwaliteitsporselein, is voorzien van een witte basiskleur. De theepot heeft alleen op het lichaam een unieke grijsgroene bast- of raffiadecoratie. De onderkant van het deksel heeft twee stoppers. De theepot is ook voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. De theepot meet 15 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 11 cm in doorsnee. Je zet 950 ml thee in theepot Raphia die 584 gram weegt.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (11)