THEEKRANSJES

THEEKRANSJES

THEEKRANSJES

THEEKRANSJES

Geplaatst op 30-11-2024 door De Oude Theepot

Theekransjes zijn ontstaan tussen 1840 en 1845 in Engeland. Als er steeds meer tijd tussen de lunch en het avondeten ontstaat, krijgt de hertogin van Bedford, Anna Maria Russell, in de namiddag zo’n trek dat ze aan het einde van de middag thee met sandwiches of gebak in haar privévertrek laat bezorgen. Het wordt een gewoonte en ze begint vrienden uit te nodigen om met haar van deze hapjes te genieten. Thee drinken wordt iets bijzonders. Dit nieuws blijft niet onopgemerkt en langzaamaan slaat het idee over naar alle lagen van de bevolking. Buiten Engeland gebruikt men de termen ‘afternoon tea’ en ‘high tea’ vaak door elkaar. Een afternoon tea betekent dus wat anders dan een high tea. De ‘cream tea’ is regionaal ontstaan in het zuidwesten van Engeland (in de graafschappen Cornwall en Devon) maar tegenwoordig maakt het deel uit van het dagelijkse leven in Engeland.



WAT IS HET VERSCHIL

Afternoon tea
Een lichte maaltijd die vaak tussen 15.00 en 17.00 uur wordt genuttigd. Een elegante middagthee voor de elite. Bij de thee serveert men allerlei kleine gerechtjes. Een afternoon tea nuttigt men aan een lage tafel met comfortabele stoelen. Vroeger at men geen scones bij een afternoon tea. Deze zijn in de 20
e eeuw pas toegevoegd aan het menu.

High tea
Een zwaardere maaltijd die om 18.00 uur plaatsvindt. Een avondmaaltijd voor de arbeiders. Hierbij zet men pasteitjes, soep, roerei, gegrilde vis, vlees, groente, kaas, aardappelen en brood op tafel. Uiteraard begeleid door dampende thee. Een high tea nuttigt men aan een eettafel.

Cream tea
Een middagthee die zo rond de klok van 16.00 uur wordt geserveerd. Hierbij wordt thee met vers gebakken scones, clotted cream en fruitjam genuttigd. Het is ook wel bekend als ‘Devonshire tea’ (eerst room, dan jam op je scone) of ‘Cornish cream tea’ (eerst jam, dan room op je scone). De verse scones worden met de hand opengebroken en besmeerd met (de volgorde bepaal je zelf) clotted cream (zo geel en dik als boter maar rijk en romig als slagroom) en (aardbeien)jam.

THEE ETIQUETTE
Etiquette betekent eigenlijk ‘goede manieren’ (beleefd/beschaafd/fatsoenlijk/hoffelijk/welgemanierd). Goed uitgevoerde etiquette is een teken van respect naar de gastheer en de andere genodigden. Het lijkt intimiderend maar als je eenmaal de basis kent, kun je heerlijk ontspannen, tot rust komen én genieten van een high tea, afternoon tea of cream tea. De eerste prioriteit van zo’n luxe ervaring! Hieronder behandelen we alles wat je moet weten. Van de juiste manier om sandwiches te eten tot wat je met je servet moet doen. Mocht je ooit de kans krijgen om thee te drinken in chique kringen, dan kun je met deze thee etiquette je tafelm
anieren alvast oppoetsen.



> kleding

laat je spijkerbroek, navelshirt en gympies maar thuis
meestal is de dresscode ‘smart casual’ (= informeel gekleed met een chique accent ofwel netjes en verzorgd maar niet overdressed)

- je hoeft niet in feestkleding te gaan
- voor vrouwen is een jurk of rok (net over de knie) of een stijlvolle bloes met pantalon geschikt
- voor mannen is een overhemd met kraag en een pantalon geschikt (een jasje en stropdas zijn meestal niet vereist)

> begroeten
geen geknuffel
bij een eerste ontmoeting geef je een korte handdruk en vraag je ‘hoe gaat het met je?’

- bij een vrouw wacht je totdat zij haar hand uitsteekt en bewaar je de nodige fysieke afstand
- het uitgebreid tonen van emoties is niet gebruikelijk

> persoonlijke spullen

veilige plek

telefoons, brillen, make-up en andere persoonlijke of waardevolle spullen mogen niet op de tafel terechtkomen

 

- berg ze op in je handtas of leg ze op de stoel links of rechts van je


> thee schenken
wie is de theesommelier
thee wordt door de gastheer ingeschonken

- de gastheer zal de theekopjes voor circa driekwart vullen zodat er ruimte overblijft voor suiker, citroen en/of melk
- de theepot blijft op de tafel staan met de tuit richting de gastheer

> theekopje en pink
trek geen aandacht

je mag het theekopje alleen vasthouden bij het handvat (dus nooit je handen rondom het theekopje leggen) én je pink houd je ten alle tijde naar beneden

 

- het handvat van je theekopje staat volgens de klok op 3 uur op het schoteltje

- steek je vinger niet door het handvat (vaak zijn ze toch te klein) maar plaats je wijs- en middelvinger op de achterkant van het handvat en plaats je duim aan de voorkant van het handvat

- ondersteun je theekopje met je ringvinger en pink (en houd de pink omlaag!!)


> theekopje en schoteltje
een hecht stelletje
zet na het nemen van een slok thee het theekopje weer terug op het schoteltje

> suiker, citroen en melk
zoet, zuur en romig
om te voorkomen dat het zachte en kwetsbare porseleinen theekopje barst, schonk men vroeger eerst de melk in het theekopje en daarna de thee; tegenwoordig zijn de theeserviezen gemaakt van hoogwaardig én sterk porselein waardoor deze regel niet meer van toepassing is

- nadat de thee is ingeschonken, voeg je eerst wat suiker toe óf een schijfje citroen
- daarna kun je bepalen hoeveel melk je nog wilt toevoegen (voeg nooit melk én citroen toe aan de thee omdat het zuur van de citroen de melk kan laten schiften)
- in groene, witte, oolong of kruidenthee hoort geen suiker, citroen of melk thuis
- gebruik alleen volle melk om de natuurlijke smaken van zwarte thee naar voren te halen; alle andere melksoorten verdunnen de thee en laten de thee verwateren wat een zwakke smaak zal veroorzaken; room is ook geen optie want dit overheerst de delicate smaak van zwarte thee

> gebruik theelepel
maak geen draaikolk
beweeg de theelepel 3x heen en weer volgens de klok van 6 naar 12 uur en roer zo de suiker en/of melk voorzichtig door de thee

- lawaai maken met je theelepel wordt afgekeurd dus zorg dat je theelepel de zijkant van het theekopje niet raakt
- met je theelepel tegen de zijkant van je theekopje tikken wordt als ordinair gezien én kan schade veroorzaken aan het theeservies

 

> plek theelepel
niet in je mond
de theelepel is er alleen om de thee te mengen als je suiker en/of melk toevoegt aan de thee

- drink nooit thee uit je theekopje als je theelepel er nog in zit
- nadat je de thee hebt gemengd, leg je je theelepel aan de rechterkant van het theekopje op het schoteltje of achter het theekopje op het schoteltje

> plek schoteltje

handig

als je aan tafel zit, til je het schoteltje niet op om uit je theekopje te drinken

 

- alleen als je je stoel verlaat en meer dan 30 cm van de tafel bent verwijderd is het gebruikelijk om het schoteltje mee te nemen

- houd het schoteltje in je linkerhand en het theekopje in je rechterhand


> thee afkoelen
wees geduldig
laat de thee vanzelf afkoelen als deze te heet is

- blaas nooit op de thee om het afkoelen te bespoedigen

 

> thee drinken
het is geen wijn
neem rustig kleine slokjes thee en maak geen luide slurpende geluiden als je je thee drinkt

- de thee is geen mondspoeling dus laat de thee niet rond gaan in je mond (ook niet als je het rustig doet)
- de thee is ook niet bedoeld om je eten mee weg te spoelen
- het is onbeleefd om ergens anders naar te kijken dan in je theekopje als je aan het drinken bent
- één kopje thee is te weinig en vier kopjes thee is teveel; 2 of 3 kopjes thee is perfect
- vrouwen die lippenstift dragen moeten steeds van hetzelfde plekje van het theekopje drinken

> hapjes eten
lekker met je handen eten
tenzij de gastheer zegt dat je niet hoeft te wachten, wacht je tot iedereen is voorzien van eten

- bij een high tea, afternoon tea of cream tea hoor je met je vingers te eten dus schaam je niet om met je handen te eten
- leg een passende hoeveelheid clotted cream en jam op je eigen bord met de opscheplepels en gebruik je eigen mes om clotted cream en jam op de stukjes scone te smeren
- scones of sandwiches zijn geen biscotti dus dompel ze nooit in je thee; het is onbeleefd én het laat ook kruimels achter in je theekopje
- lik ook niet aan je vingers…..gewoon niet doen, daar heb je een servet voor
- alleen voor gebak van grotere omvang gebruik je een dessertvorkje of dessertlepeltje
- zolang je nog aan het eten bent, plaats je je bestek volgens de klok op 20 minuten over 8 (mes op 20 minuten met het mesblad naar jezelf gericht en de vork op 8 met de tanden naar beneden)

> volgorde 3-gangen menu

val niet gelijk het dessert aan

alle hapjes worden tegelijk geserveerd op een etagère

 

- gebruik je vork om de hapjes van de etagère te pakken (vermijd hier het gebruik van je vingers)

- eet eerst de sandwiches (middelste laag), daarna de scones met clotted cream en jam (bovenste laag) en als laatste de petit fours, desserts en andere zoetigheden (onderste laag)

- stop niet de hele sandwich in je mond maar doe dit in 2 à 3 hapjes

- breek een hapklaar stuk van de scone en besmeer deze met clotted cream en jam en het stop het in je mond (herhaal dit)

- maak nooit een scone-sandwich

- gebruik nooit een mes om de scone doormidden te snijden


> servet
het is geen vaatdoekje
bij aanvang is het gebruikelijk dat je op het bord een servet aantreft; schuif het servet niet opzij maar leg het meteen op je schoot met de gevouwen kant naar je toe om vervelende lekkages te voorkomen

- met het servet op je schoot kun je onopvallend en subtiel je vingers afvegen aan het servet
- voor het schoonmaken van je mond breng je voorzichtig een rand van het servet naar je mond en dep je zachtjes je lippen schoon
- leg het servet daarna weer terug op je schoot

> feest is voorbij
wie ruimt er af
leg gebruikt bestek nooit op tafel en deponeer het gebruikte servet niet op je stoel of op je bord

- als je klaar bent met eten plaats je je bestek op het bord volgens de klok op 20 minuten over 4 (mes aan de buitenkant met het mesblad naar jezelf gericht en de vork aan de binnenkant met de tanden omhoog); de bediening weet dan dat je niets meer gaat nuttigen en neemt je eetgerei mee
- bij het weggaan leg je je gebruikte servet aan de linkerkant van je bord (met de gevouwen kant van het bord af en de open kant naar het bord toe)
- door het servet netjes met een vouw op te vouwen en terug te leggen aan de linkerkant van je bord, laat je de gastheer weten dat je nog weleens een uitnodiging wil ontvangen
- het is niet gebruikelijk om te vragen of je overgebleven hapjes mee naar huis mag nemen, tenzij het wordt aangeboden

TEA PARTY CHECKLIST
Tegenwoordig kent men het theekransje als feestelijke aangelegenheid om een bijzonder moment te vieren. Vaak gekoppeld aan een thema passend bij de gelegenheid. Er staan vaak meerdere theesoorten op het menu met daarbij een combinatie van hartige en zoete gerechtjes. Je kunt je heerlijk laten verwennen en een theekransje laten verzorgen door professionals of zelf thuis aan de slag gaan. Een ouderwetse of bijzondere vintage theepot zal dan zeker de blikvanger op je theetafel zijn! Moet je zelf een theekransje organiseren? Plan in ieder geval alles ruim van tevoren en controleer de
checklist.



> LOCATIE

denk hierbij aan een achtertuin, een park, het strand, de countryclub, een hotel of een privéruimte in een restaurant

> DATUM
kies de datum zorgvuldig i.v.m. vakanties en feestdagen

> UITNODIGINGEN
bestel de uitnodigingen op tijd of maak ze zelf

> MUZIEK
boek een muzikant of band of stel je eigen digitale muzieklijst samen

> DRESSCODE
leef je helemaal uit als het gaat om de dresscode of een thema

> SERVIES
zorg voor (vintage) theepotten, leuke theekopjes, (oude) theelepeltjes en suikertangen, denk ook aan grote en kleine borden, etagères en glazen om water of limonade in te kunnen schenken

> TAFELVULLING
denk hierbij aan tafelkleden, servetten, theemutsen, theelichtjes en bloemstukken om de tafel mooi aan te kleden maar vergeet ook niet de suikerklontjes, melk, diverse smaken thee (los en/of zakjes), thee-eieren en onderzetters voor de theezakjes aan te schaffen en zorg voor kaarsen, slingers en ballonnen om het echt af te maken

> MENU ZOET
maak of koop scones, clotted cream, lemon curd, slagroom, jam, (fruit)salade, zoete cupcakes, muffins, brownies, petit fours, bonbons, macarons en (luxe) koekjes

> MENU HARTIG
maak of koop mini quiches, soep, gevulde eieren, sandwiches, hartige cupcakes, wraps, mini broodjes, toast en zet ook eens een kaasplank neer



> GOODY BAG
voor de professionals is het leuk om de gasten aan het einde van het theekransje een goed gevulde goody bag mee te geven


©DeOudeTheepot
high tea party, afternoon tea, cream tea, organiseren, checklist, thee etiquette, vintage theekransje

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!