34,95

Model:
THEEPOT JASMINE artikelnummer 2022031904
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen
Omschrijving

JASMINE ~ PORZELLAN ARZBERG ~ PA

PERIODE 18721908

Theepot Jasmine komt van oorsprong uit een in 1872 door Heinrich Schumann opgerichte Duitse aardewerkfabriek in Arzberg. In 1881 richt Heinrich deze fabriek opnieuw in als porseleinfabriek waarna hij in 1887 het porseleinmerk “Arzberg” introduceert. Niet lang daarna verkoopt Christoph Schumann, de zoon van Heinrich, in 1892 de porseleinfabriek aan Theodor Lehmann. In 1903 wisselt de porseleinfabriek opnieuw van eigenaar waarna de porseleinfabriek in Arzberg verdergaat als afdeling van de porseleinfabriek Schönwald AG. Theodor blijft tot aan zijn dood in 1908 directeur van beide porseleinfabrieken.

PERIODE 1909 – 1939
Vanwege economische problemen neemt de Kahla-groep in 1927 porseleinfabriek Schönwald AG over. De porseleinfabriek in Arzberg gaat echter zelfstandig verder. Directeur Fritz Kreikemeier legt in 1930 contact met de Duitse ontwerper Hermann Gretsch. Hermann ontwerpt in 1931 een nieuwe lijn genaamd “Form 1382” die na enkele verliesgevende jaren pas in 1935 succes oplevert. In 1939 wordt de volledige productie van de porseleinfabriek in Arzberg omgebouwd naar de nieuwe lijn. Men waardeert Arzberg internationaal als designmerk dat staat voor esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. De bijzondere eis die zij stelt: wees verstrengelt met schoonheid, wees betrokken bij functionaliteit en wees relevant voor het leven.

PERIODE 19401970
In 1945 wordt de porseleinfabriek gedeeltelijk verwoest door de gevolgen van de oorlog. De wederopbouw vindt plaats onder moeilijke omstandigheden. Na het plotselinge overlijden van Hermann Gretsch in 1950 stelt men Heinrich Loffelhardt als nieuwe ontwerper aan. Onder zijn artistieke leiding ontstaan er zeer succesvolle en prijswinnende ontwerpen. In de nasleep van de wederopbouw zelfs stijlbepalend. Het merk Arzberg is op weg om het internationale designmerk voor porselein te worden. In 1954 ontwerpt Heinrich zijn meest succesvolle servies “Form 2000”. Dit servies produceert men eind jaren zestig, met gouden randen en het gouden vignet van de federale adelaar, voor de Bondskanselarij. In 1957 ziet servies “Form 2025” het levenslicht. Heinrich wint met dit servies een gouden medaille op de XI Triënnale van Milaan.

PERIODE 19702013
Omdat de capaciteit van de porseleinfabriek niet meer voldoet, wordt deze nu ook uitgerust met tunnelovens. Vanaf de jaren zeventig heeft de porseleinfabriek geen artistieke leider meer maar krijgen freelance ontwerpers de opdrachten. In 1972 fuseert Kahla-groep met Hutschenreuther AG waarna in 1997 de afdeling in Arzberg wordt verkocht aan Winterling AG. In 2000 wordt de porseleinfabriek overgedragen aan SKV Porzellan-Union waarna men even later de productie in Arzberg stillegt. De volledige productie vindt nu plaats in de porseleinfabriek in Schirnding een paar kilometer verderop. In 2001 wordt de naam Arzberg geëerd als de naam van de porseleinfabriek wordt gewijzigd in SKV Arzberg-Porzellan-GmbH. In 2003 wordt deze naam gewijzigd in Arzberg-Porzellan-GmbH. Op 23 januari 2013 vraagt Arzberg-Porzellan-GmbH faillissement aan. In augustus 2013 bemachtigd Rosenthal GmbH de merknaam Arzberg met alle bijbehorende rechten en de inventaris. Rosenthal GmbH is van plan de productie en verkoop van Arzberg-porselein voort te zetten.

INSPIRATIE
Doordat deze lampvormige theepot (gebaseerd op Aladdin’s lamp) een middelgroot lichaam heeft, bedien je ongeveer 3 à 4 personen. De bijna antieke theepot heeft een uniek zigzagpatroontje als decoratie. Door deze mooi gevormde theepot te combineren met antracietkleurige kopjes en schoteltjes creëer je een servies met elegante uitstraling. Het decoratieve randje op de theepot valt hierdoor extra op. Voor een trendy maar toch chique stijl kun je de theepot ook combineren met zilverkleurige kopjes en schoteltjes in een contrasterende vorm. Wil je liever een verfijnd en harmonieus geheel? Kies dan voor ronde kopjes en schoteltjes in dezelfde basiskleur als de theepot. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES
Het merkteken onderop de voet van de theepot vertelt ons dat deze tussen 1928 en 1946 is geproduceerd. Helaas worden serviesonderdelen die behoren bij theepot Jasmine steeds zeldzamer omdat ze niet meer worden gemaakt. Theepot Jasmine, gemaakt van kwaliteitsporselein, is voorzien van een crèmekleurige basis. De theepot is rondom op het deksel en rondom het breedste gedeelte van het lichaam gedecoreerd met een verfijnd antracietkleurig zigzagpatroontje met pijltjes en stipjes. Aan beide kanten van het handvat, rondom de tuitopening, rondom de voet, aan beide kanten van de knop op het deksel en op de rand van de lichaamsopening zijn zilveren lijntjes aangebracht. Ook langs beide decoratieve zigzagpatroontjes is een zilveren lijn aangebracht. Op de onderkant van het deksel bevindt zich één stopper. De theepot is voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. De theepot meet 11,5 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 18 cm. Je zet 700 ml thee in theepot Jasmine die 821 gram weegt.


©DeOudeTheepot

 

Afbeeldingen (14)