22,95

Model:
THEEPOT DIANA artikelnummer 2022030901
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen
Omschrijving

DIANA ~ ESCHENBACH BAVARIA GERMANY

PERIODE 1913 – 1929
Theepot Diana komt van oorsprong uit de in 1913 opgerichte Duitse ‘Eduard Porzellanfabrik’ te Windischeschenbach in Beieren. Eduard Haberländer, oprichter en tevens raadslid van de raad van koophandel, heeft in 1906 al plannen om een porseleinfabriek in Windischeschenbach te starten. Het lukt hem pas in 1913 om deze plannen eindelijk te realiseren. De eerste productie start in 1916 en bestaat uit goedkope en eenvoudige stapelgoederen. De productiecapaciteit is dan ook nog erg laag. Ondanks de Eerste Wereldoorlog wordt de fabriek zeer succesvol en in 1928 zijn er circa 450 medewerkers in dienst. Door de crisis in de jaren ‘20 wordt de fabriek uiteindelijk in de loop van 1929 overgenomen door de fabriek van Oscar Schaller&Co Nachfolger, sinds september 1917 een filiaal van Winterling OHG.

PERIODE 1930 – 1949

Op basis van een nieuw concept worden de producten onder het merk ‘Eschenbach’ geproduceerd van kwaliteitsporselein dat resulteert in een sterke economische opleving. Door plunderingen tijdens de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse soldaten zijn alle porseleinen designseries, alle brochures, bijna alle bedrijfsdocumenten en correspondentie verloren gegaan. Slecht enkele kostbare stukken uit de periode 1913-1945 overleven deze periode. Om de productie weer op gang te krijgen, gebruikt de fabriek mallen van de failliet gegane porseleinfabriek Allach-München GmbH. Dit resulteert in een assortiment van vooral sierborden en tafelgerei. Vanaf 1947 tot 1953 is professor Theodor Kärner hoofd van de kunstafdeling in de fabriek (beeldhouwer, keramisch ontwerper, hoogleraar en tot 1945 artistiek directeur bij Allach-München GmbH).

PERIODE 1950 – 1999
In 1950 wijzigt Winterling OHG zijn rechtsvorm in een naamloze vennootschap en geeft aandelen uit met als belangrijkste aandeelhouders de leden van de familie Winterling. Alle dochterondernemingen worden omgedoopt tot ‘Gebroeders Winterling AG’ en de meeste merken die tot dan worden gebruikt, worden gewijzigd. Gedurende de eerste tien jaar na de Tweede Wereldoorlog ondergaat de porseleinfabriek Oscar Schaller&Co Nachfolger een omvangrijk uitbreidings- en moderniseringsproces zonder verlies van productiecapaciteit. De porseleinfabriek heeft dan vijf tunnelovens en groeit uit tot een grote moderne fabriek. Naast de normale huishoudelijke producten begint de fabriek zich te specialiseren in hotelporselein. Andries Dirk Copier (Nederlands ontwerper, keramist, edelsmid, glaskunstenaar en vormgever) ontwerpt in 1955 servies ‘Larissa’ en dat is, al dan niet in gedecoreerde uitvoeringen, een internationaal groot verkoopsucces. In 1967 ontvangt het servies ‘Edessa’ van Andries voor Eschenbach niet alleen de ‘perspluim’ maar ook het certificaat ‘Gulden Vorm’ net als zijn witte porseleinen servies ‘Hera’. De fabriek produceert hoogwaardig huis- en hotelporselein onder het merk ‘Eschenbach Porzellan’ en in 1977 zijn er circa 700 medewerkers in dienst. In 1995 wordt de fabriek als één van de eerste Duitse porseleinfabrikanten gecertificeerd volgens DIN (Deutschen Institut für Normung) en de internationale norm ISO.

PERIODE 2000 - 2022
Na het faillissement van Winterling AG in november 2000 worden de bezittingen van de fabriek Oscar Schaller&Co Nachfolger overgenomen door Triptis Porzellan GmbH&Co KG te Triptis in Thüringen. Het management in Triptis lijkt alleen geïnteresseerd te zijn in de handelsmerken die betrekking hebben op de fabriek in Windischeschenbach en sluit de fabriek in december 2003. Maar alleen van handelsmerken kan het management in Triptis niet leven. Op 7 oktober 2004 wordt het management geconfronteerd met grote financiele problemen en kan zijn schulden niet meer betalen. Een maand later wordt faillissement aangevraagd. In juni 2005 wordt het ‘Triptis-bedrijf’ overgenomen door Rolf Frowein en vanaf dan ligt de focus op het produceren van hotelporselein. Rolf richt de Neue Porzellanfabrik Triptis GmbH op en neemt de merken Eschenbach, Winterling, Triptis, Freiberg en Graf von Henneberg over. Vanaf 2011 handelt het bedrijf onder de naam Eschenbach Porzellan Group – Neue Porzellanfabrik Triptis GmbH. Op 31 augustus 2022 kondigt Rolf aan de deuren te moeten sluiten voor het einde van het jaar door de hoge energieprijzen. Een enorme schok voor de 99 porseleinarbeiders omdat de orderboeken van de fabriek nog propvol staan. Voor het einde van het jaar moeten er nog 1,5 miljoen opgeslagen artikelen uit het magazijn worden verkocht. Het pand van de porseleinfabriek met een oppervlakte van circa 120.000 m2 is verkocht aan een projectontwikkelaar die er industriële en logistieke bedrijfsruimtes, kantoren en laboratoria wil realiseren.

INSPIRATIE
Doordat deze stijlvolle peervormige theepot een middelruim lichaam heeft, bedien je per keer 3-4 personen. Deze mooie authentieke theepot van hoogwaardig porselein is een uniek exemplaar en zeker al 40 jaar oud. Door deze klassiek gevormde theepot te combineren met kopjes en schoteltjes in de kleur van de donkerbruine lijnen creëer je een elegant servies met een stijlvolle uitstraling. De vintage theepot creëert daardoor een nostalgisch geheel. Voor een luxe effect kun je de theepot ook combineren met witte kopjes en schoteltjes gedecoreerd met zilverkleurige lijnen. Hou je meer van een uitdagende en retro stijl? Kies dan voor witte kopjes en schoteltjes met een verfijnde caramelkleurige print. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES
Het merkteken onderop de theepot vertelt ons dat deze na 1945 is geproduceerd (waarschijnlijk tussen 1945-1980). Helaas worden serviesonderdelen die bij deze theepot behoren steeds zeldzamer omdat ze niet meer worden gemaakt. Theepot Diana, gemaakt van kwaliteitsporselein, heeft een witte basiskleur. De theepot is op het deksel en op het lichaam rondom gedecoreerd met zilverkleurige en donkerbruine lijnen. Verder heeft de theepot rondom het lichaam een stip reliëf. Aan de onderkant van het deksel zitten twee stoppers. De theepot is niet voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. De theepot meet 18 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 13 cm. Je zet 750 ml thee in theepot Diana die 544,6 gram weegt.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (13)