THEEPOT ELISA

18,95

Model:
THEEPOT ELISA artikelnummer 2021062605
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen
Omschrijving

ELISA ~ WINTERLING SCHWARZENBACH

PERIODE 1882 – 1917

Theepot Elisa komt van oorsprong uit de Duitse porseleinfabriek van Winterling. Deze fabriek staat in Schwarzenbach an der Saale in Beieren (Bavaria). Het bedrijf is in 1882 opgericht door de broers Oscar en Fritz Schaller en hun goede vriend Johann Götz. Hiermee is het de oudste porseleinfabriek in Schwarzenbach. Er worden voornamelijk huishoudelijke artikelen geproduceerd in de Schallerfabriek. In 1892 verandert men de merknaam in een symbool. Het symbool vormt de afkorting S&C. In 1906 werken er bij het succesvolle bedrijf circa 160 mensen. Nadat Winterling in 1917 de Schallerfabriek overneemt, gaat deze verder onder de naam Oscar Schaller&Co Nachfolger.

PERIODE 1929 – 2013

In 1929 neemt men de porseleinfabriek van Eduard Haberländer in Windischeschenbach over. Tegelijkertijd gaat men over op het gebruik van kwaliteitsporselein. Door plunderingen tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat er veel waardevol porselein verloren. Slecht enkele kostbare stukken overleven deze periode. In 1950 maakt men van het bedrijf een naamloze vennootschap. De Winterling Porzellan AG presteert niet meer zo goed als voorheen. Uiteindelijk volgt in 2000 het faillissement. Sinds 2013 is het merk Winterling opgegaan in het bedrijf Triptis Porzellan GmbH&Co KG. Hierbij hebben ook drie andere toonaangevende porseleinbedrijven zich aangesloten.

INSPIRATIE

Doordat deze mooie bolvormige theepot een ruim lichaam heeft, bedien je met gemak een groot gezelschap. De fijne subtiele lijnen rondom de theepot kenmerken het ontwerp van de porseleincollectie uit de jaren tachtig en negentig. Door deze fraaie theepot te combineren met kopjes en schoteltjes in één kleur steel je zeker de show. Bijvoorbeeld in een kleur van de lijnen op de theepot. Hierdoor creëer je op een geraffineerde manier samenhang en laat je de theepot extra stralen. Of gebruik bijvoorbeeld witte kopjes en schoteltjes met alleen een reliëfmotiefje. Hiermee creëer je meer contrast en spanning in je servies. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES

Door het merkteken onderop de theepot weten we productieperiode. Deze verwijst naar de periode 1950-2000. Serviesonderdelen die behoren bij theepot Elisa zijn zeldzaam omdat men ze niet meer produceert. Theepot Elisa, gemaakt van kwaliteitsporselein, is voorzien van een witte basiskleur. De decoratie bestaat uit een bordeauxrode lijn langs de vulopening en de tuit. Aan de bovenkant van het bolle lichaam siert een mintgroene en lichtroze lijn de theepot. Ook het deksel van de theepot heeft men gedecoreerd met deze drie gekleurde lijnen. De onderkant van het deksel bevat één stopper. Een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit ontbreekt. De theepot meet 18 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 15,5 cm in doorsnee. Je zet 1550 ml thee in theepot Elisa die 585 gram weegt.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (10)