NOSTALGIE

NOSTALGIE

NOSTALGIE

NOSTALGIE

Geplaatst op 10-4-2024 door De Oude Theepot

Nostalgie (Grieks: nostos = terugkeer / algos = droefheid, pijn, lijden) is het gevoel iets belangrijks/dierbaars te zijn kwijtgeraakt. Of zoals de Russische filosoof Svetlana Boym ooit heeft gezegd: een verlangen naar een wereld die niet meer bestaat of zelfs nooit bestaan heeft. Nostalgie uit zich in heimwee naar het (persoonlijke) verleden vaak met betrekking tot de kindertijd of schooljaren. Lekker wegzwijmelen bij jeugdherinneringen. Nostalgie kan je ertoe brengen om weer contact te zoeken met mensen uit je verleden. Ook door bepaalde geuren of muziek kun je ineens terug denken aan plekken van weleer. Je staat dan met één been in het verleden en met het andere been in het heden. Het kan een heel prettig gevoel opleveren dat we allemaal van tijd tot tijd doormaken. De nostalgie wordt daarnaast ook nog levend gehouden door producten van vroeger die nog steeds bestaan of inmiddels worden gereproduceerd (lees hier informatie over het zilveren theezeefmandje)



VROEGER
Een oude theepot kan bijvoorbeeld een heleboel fijne herinneringen naar boven brengen. Denk aan die zondagmiddagen dat je bij opa en oma een kopje thee ging drinken. Oma die steevast in die ene stoel bij het raam zat. De theepot die werd warm gehouden onder een theemuts en die aan de bovenkant openging middels een rijk versierde klem. De goedgevulde
koektrommel die altijd tevoorschijn werd getoverd. Het wegdromen op de bank terwijl je van de hete thee nipte. Ondertussen luisterend naar de verhalen van je opa over zijn jeugd en zijn herinneringen aan vroeger. Mensen kunnen ook leren van bepaalde nostalgische ervaringen. Herinneringen aan je dierbare ouders of grootouders kunnen je helpen zelf een betere ouder voor je kinderen te zijn. Het geromantiseerde beeld van het verleden dat ‘vroeger alles beter was’, berust op gevoelens van machteloosheid.



We kijken met een roze bril naar het verleden waarbij negatieve herinneringen vervagen en positieve herinneringen automatisch overblijven. Maar nostalgie is een reëel bestaand gevoel en bovendien een indicatie van wat er aan de hand is in de samenleving. De meeste mensen kijken echter met plezier terug op vroeger. Ze willen het gevoel van nostalgie (de periode dat we ons nog nergens druk om maakten) doorgeven aan hun kinderen. Dit gevoel kan je zelf in huis halen en versterken door bv. een mooie
vintage theepot aan te schaffen. Jezelf terugbrengen naar vervlogen tijden én het warme nostalgische gevoel overbrengen op anderen. Nostalgie is een reëel bestaand gevoel en een symptoom van wat er aan de hand is in onze samenleving".

archief

snorrekopje
antiek zilveren theezeefmandje
theeblokken
podstakannik
theebus
theeserviezen
theekoepels
zeldzame theezeeflepel
theeserviesjes
theemutsen


©DeOudeTheepot

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!