26,95

Model:
THEEPOT FIORI artikelnummer 2022031906
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen
Omschrijving

FIORI ~ MITTERTEICH BAVARIA

PERIODE 1886 – 1925
Theepot Fiori komt uit de Duitse porseleinfabriek Mitterteich. Ludwig Lindner richt in 1886 de eerste porseleinfabriek op in de stad Mitterteich in de deelstaat Beieren. Tijdens een moderniseringproces wordt de fabriek afgebroken en op dezelfde plek bouwt men een nieuwe fabriekshal (Werk A). In 1895 wordt de porseleinfabriek overgenomen door Alfred Pappenheim. Pappenheim is op dat moment manager van Max Emanuel&Co, een glas- en porseleinwinkel in Londen. In 1913 heeft de porseleinfabriek circa 360 medewerkers in dienst. Julius Müller is er op dat moment de porseleindecorateur. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog worden de Britse eigenaren onteigend. De fabriek en de inboedel worden overgedragen aan de nieuw opgerichte naamloze vennootschap. De aandeelhouders van deze nieuwe fabriek zijn Theobald Ginker, Josef Gleißner, Ludwig Gretsch, Fritz en Simon Neumüller, Josef Wiendl, Hans Zehendner en de plaatstelijke molenaar Enslein.

PERIODE 1925 – 1989
Om aan de voortdurend stijgende vraag te voldoen wordt in 1925 een tweede fabriekshal (Werk B) gebouwd. Het aantal medewerkers stijgt in dat jaar naar net iets meer dan 300. In 1937 wordt een derde fabriekshal gebouwd (Werk C). De op kolen gestookte ovens vervangt men begin jaren vijftig in de hele fabriek door op gas gestookte tunnelovens. Werk C wordt in 1988 volledig verwoest door een enorme brand en de wederopbouw duurt tot in 1989. De fabriek heeft hierna een productieoppervlakte van 20.000 m2 en circa 800 medewerkers in dienst.

PERIODE 1989 – 2006
De porseleinfabriek Mitterteich AG doet het goed ondanks de algemene situatie op de Duitse markt. Desondanks wordt in augustus 2005 de kleine stad opgeschrikt door het nieuws dat de porseleinfabriek faillissement moet aanvragen. Voor de circa 360 medewerkers (voornamelijk vrouwen) slaat dit nieuws in als een bom. De kleine hoop dat een investeerder het bedrijf komt redden, wordt ze door lokale banken afgenomen. De banken willen de Mitterteich-faciliteit niet langer ondersteunen. Op 1 maart 2006 sluit de porseleinfabriek, die internationaal bekend staat om zijn hoogwaardige hotelporselein, definitief haar deuren. Sinds 2010 bevindt zich in de voormalige porseleinfabriek (Werk A) het Mitterteich Museum. Leuk om eens een kijkje te nemen als je in de buurt bent.

INSPIRATIE
Doordat deze balustervormige (= vorm van een zuil of spijl van een balustrade, balkon of trap) theepot een ruim lichaam heeft, bedien je met gemak meerdere personen. De theepot heeft een uniek bloempatroon en reliëf als decoratie. Door deze bijzonder gevormde theepot te combineren met kopjes en schoteltjes in dezelfde kleur als de decoratie creëer je een harmonieus, hip maar uniek servies. De decoratieve bloemen op de theepot worden hierdoor extra benadrukt. Voor meer spanning en contrast kun je de theepot ook combineren met ronde kopjes en schoteltjes in een fellere kleur dan de decoratie op de theepot. Wil je liever een rustig en klassiek servies? Kies dan voor witte kopjes en schoteltjes met alleen wat reliëf. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.


SPECIFICATIES
Het merkteken onderop de vierkante voet van de theepot vertelt ons dat deze tussen 1960 en 1990 is geproduceerd (waarschijnlijk in de jaren ‘70). Helaas worden serviesonderdelen die behoren bij theepot Fiori steeds zeldzamer omdat ze niet meer worden gemaakt. Theepot Fiori, gemaakt van uitstekend porselein, is voorzien van een witte basiskleur. De theepot is aan beide zijden gedecoreerd met frisse bloemetjes in de kleuren roze, geel en blauw en groene blaadjes. Het handvat, de tuit en de knop op het vierkante deksel zijn voorzien van wat reliëf. Op de onderkant van het deksel bevindt zich één stopper. De theepot is niet voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. De theepot meet 18 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 11,5 cm en op het langste gedeelte van het lichaam ook 11,5 cm. Je zet 950 ml thee in theepot Fiori die 632,6 gram weegt.


©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (14)