KRUIDENTHEE

KRUIDENTHEE

KRUIDENTHEE

KRUIDENTHEE

Geplaatst op 25-5-2023 door De Oude Theepot

Kruidenthee (of tisane) ontstaat door verse of gedroogde kruiden in heet of warm water te laten trekken. Men maakt het dus niet van de bladeren van de theestruik en het bevat daarom geen cafeïne of looizuur. Thee van kruiden houdt je lichaam op een natuurlijke manier gezond. Het helpt ook om voldoende vocht binnen te krijgen en het bevat geen calorieën (als je geen suiker gebruikt). Het is niet alleen erg lekker maar ook nog eens een geweldige dorstlesser. Daarnaast is kruidenthee een goede basis voor een heerlijke ijsthee. Door de kruiden voor je thee zo goed mogelijk te kiezen, profiteer je maximaal van hun voordelen, Kruideninfusies wordt namelijk al heel veel jaren gebruikt als natuurlijk medicijn tegen allerlei kwaaltjes. De gezonde werking is al sinds de oudheid onbetwist. In de loop van de eeuwen heeft deze kennis bijgedragen aan het ontstaan van de kruidenwetenschap.KRUIDENTHEE ZETTEN
De kruiden komen het best tot hun recht in water bij een temperatuur tussen de 70°C en 100°C. Dit hangt uiteraard af van het kruid of de plant. Door direct gekookt water te gebruiken, kunnen actieve bestanddelen in de ‘thee’ verloren gaan. Hierdoor verdwijnt het positieve effect. Ook kan de smaak aangetast worden als de thee te heet wordt gezet. De kruiden doe je simpelweg in een theepot. Daarna schenk je er het (gekookte en eventueel afgekoelde) water op. Om de thee goed op smaak te laten komen, laat je het daarna nog 5-10 minuten trekken. Ieder soort kruid in de thee heeft zijn eigen therapeutische effect. Door verschillende kruiden te combineren, kun je je eigen favoriete geneeskrachtige kruidenthee maken. Gebruik hiervoor het kruid dat het beste bij je (klachten of stemming) past. Voeg daar dan een ander ondersteunend kruid en/of smaakmiddel aan toe. Door er ook nog wat fruit aan toe te voegen, geef je de thee een extra boost. Enkele smaakvolle kruiden/fruit combinaties zijn:

> munt – sinaasappel – kaneel
> gember – citroen
> salie – citroenmelisse – munt – aardbei
> verveine – perzikADVIEZEN
Kruidenthee drink je het beste een half uur voor het eten of één uur na het eten. Als je een kopje kruidenthee tijdens de maaltijd drinkt, verdun je namelijk het maagsap. Hierdoor komt de spijsvertering in het gedrang. Om goed te kunnen slapen, drink je deze thee een uur na de avondmaaltijd. Kruiden kunnen soms invloed hebben op medicatie of je persoonlijke conditie. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts of diëtist.


©DeOudeTheepot

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!