ZONNEHOEDTHEE

ZONNEHOEDTHEE

ZONNEHOEDTHEE

ZONNEHOEDTHEE

Geplaatst op 26-11-2023 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor 1 kopje thee
> ¼ kopje vers plantmateriaal (wortel/blad/steel/bloem) van de zonnehoed
> 250 milliliter water (100°C)
> optioneel: honing en/of 1 takje munt

BEREIDINGSWIJZE
> doe het plantmateriaal van de zonnehoed, het water en eventueel de optionele ingrediënten bij elkaar in een kopje
> laat de zonnehoedthee 5 minuten trekken
> verwijder het plantmateriaal van de zonnehoed (en eventueel de munt)

ZONNEHOED ~ echinacea
Echinacea is een plant uit de composietenfamilie asteraceae. In het Latijn heet de plant echinacea purpurea. Echinacea betekent (zee)egel en purpurea betekent purper. De plant, beter bekent als de rode zonnehoed, komt van oorsprong uit het oosten van Noord-Amerika. Bij de indianenstammen paste men het kruid met succes toe bij slangenbeten. De plant verscheen voor het eerst in de medische literatuur in 1762 als middel om zadelzweren bij paarden te behandelen. Deze kruidachtige plant groeit vooral op rotsachtige plekken, in open bossen en in struikgewassen. De mooie donkerroze bloemen met het oranjebruine hart komen in de maanden juli en augustus tevoorschijn. De bloei kan aanhouden tot in oktober. Alle plantendelen (bloem, blad, stengel, wortel) gebruikt men medicinaal. De bovenste bloemdelen oogst men aan het begin van de bloei. De wortelstokken oogst men pas in de herfst.

GEZONDHEIDSVOORDELEN
> stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes (bij langdurig gebruik)
> bestrijd infecties en ontstekingen
> verlicht hooikoortsklachten
> stimuleert de celvernieuwing
> minimaliseert littekenweefsel
> verhoogt de weerstand
> versnelt het herstel van vaginale schimmelinfecties
> bestrijd bepaalde schimmels en bacteriën die o.a. roos veroorzaken

INTERACTIES
verlengt de aanwezigheid van cafeïne in het lichaam, vermindert de werking van prednison, cyclosporine, methotrexaat en amiodoron, verhoogt de werkzaamheid van cyclofosfamide en econazol (een antimyoticum die niet in Nederland verkrijgbaar is)

CONTRA-INDICATIES
zwangerschap, borstvoeding, auto-immuunziekte, multiple sclerose, bindweefselziekte, tuberculose, aids of HIV-geïnfecteerden, na een transplantatie, leukemie, nieraandoeningen, allergie voor planten uit de composietenfamilie, jonge kinderen (<12)

BIJWERKINGEN
allergische (huid)reacties, ademhalingsproblemen


VITAMINES
A (retinol), B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), C (ascorbinezuur)


MINERALEN & SPOORELEMENTEN
aluminium, calcium, chroom, fosfor, ijzer, kalium, kobaltmagnesium, mangaannatrium, selenium (alleen in de wortels), silicium (alleen in de wortels), tin (alleen in de wortels), zink (alleen in de wortels)


OVERIG
apigentine, arabinogalactaan, betaïne, borneol, bornylacetaat, caryofylleen, caryofylleenoxide, chlorogeenzuur, cichoreizuur, cynarine, echinaceïne, echinacine, echinacoside, etherische oliën, fytosterolen, germacreen D, germacreenalcohol, glycosiden, harsen, heteroxylaan, inuline, isobutylamides, isorhamnetine, isotussilagine, kaemferol, linoleïnezuur, luteoline, oleïnezuur, polyacetylenen, proteïnen, quercetine, rosmarinezuur, rutine, sucrose 
(alleen in de wortels), terpenoïden, tussilagine

BRON


©DeOudeTheepot
zonnehoed, echinacea purpurea, thee, kruidenthee, recept, zelf maken, gezondheidsvoordelen, interacties, contra-indicaties, bijwerkingen, ingrediënten, vitamines, mineralen, spoorelementen

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!