KANEELTHEE
INGREDIËNTEN voor 1 kopje thee
> 1 kaneelstokje
> 250 milliliter water (100°C)
> optioneel: 1 takje munt en/of 1 steranijs
BEREIDINGSWIJZE
> doe het kaneelstokje, het water en eventueel de optionele ingrediënten bij elkaar in een kopje
> laat de kaneelthee 5 minuten trekken
> verwijder het kaneelstokje (en eventueel de munt en/of steranijs)
KANEEL ~ cinnamomum
Cinnamomum is een boom uit de plantenfamilie lauraceae. In het Latijn heet de boom cinnamomum verum. Cinnamomum betekent kaneel en verum betekent echt. Cinnamomum, ook wel ‘Ceylon kaneel’ genoemd, is afkomstig uit de binnenbast van de scheuten en takken van de kaneelboom. Nadat men de bast van de boom heeft ontdaan, wordt deze geschild en vervolgens vier tot vijf dagen gedroogd. Hierdoor rolt de bast zich vanzelf op. Deze tropische boom komt oorspronkelijk uit Sri Lanka (voormalig Ceylon) maar tegenwoordig groeit hij ook in Vietnam, Indonesië en China. In de volksgeneeskunde speelt kaneel sinds de oudheid al een belangrijke rol. Men gebruikte het toen om lichamen te balsemen en om het kwaad te verdrijven. In Europa werd het kaneelstokje in de 17e eeuw ingevoerd. Kaneel gebruikt men als smaakmaker in zowel zoete als hartige gerechten. De zoete en warme geur van kaneel is bekend en geliefd bij veel mensen.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
> heeft een ontstekingsremmende werking
> stimuleert de vetverbranding
> verlaagt de bloeddruk
> kan de reactie op een glucoseprikkel na de maaltijd vertragen
> is effectief tegen diarree
> elimineert darmgas
> stimuleert de hersenfunctie
> is een krachtig antistollingsmiddel
> helpt bij een slechte adem
> remt de groei van schimmels en bacteriën
> verhoogt de bloedcirculatie in de baarmoeder
> versnelt het genezingsproces van zieke weefsels en organen
INTERACTIES
antibiotica, bloedverdunners
CONTRA-INDICATIES
zwangerschap, diabetici, jonge kinderen (<4), ouderen (>60)
BIJWERKINGEN
alleen bij overconsumptie is het schadelijk voor de lever en de nieren
LET OP
Ceylon kaneel (cinnamomum verum) bevat per gram circa 1,5-2mg coumarine en Cassia kaneel (cinnamomum cassia) bevat per gram circa 2,6-6,9mg coumarine; een veilige dagelijkse inname coumarine is 0,1mg per kilogram lichaamsgewicht
VITAMINES
A (retinol), B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 (pyridoxine), B11 (foliumzuur), C (ascorbinezuur), K1 (fytomenadion)
MINERALEN & SPOORELEMENTEN
barium, borium, broom, calcium, chloor, chroom, fosfor, ijzer, jodium, kalium, kobalt, koper, lood, mangaan, natrium, nikkel, rubidium, strontium, titanium, zink, zwavel
OVERIG
1-hexanol, 1-nonanol, 2-heptanon, 2-methoxycinnamaldehyde, 2-vinylfenol, 3-careen, 3-fenylpropanal, 4-hydroxy-3-methoxykaneelaldehyde, acetyleugenol, alfa-phellandreen, alfa-pineen, alfa-terpineen, alfa-terpineol, alfa-thujene, alfa-ylangene, arabinoxylaan, benzaldehyde, benzylacetaat, benzylalcohol, benzylbenzoaat, bèta-caroteen, bèta-elemene, bèta-myrceen, bèta-phellandreen, bèta-pineen, bèta-selinene, bèta-sitosterol, borneol, bornylacetaat, cafeïnezuur, calciumoxalaat, campesterol, caryofylleen, caryofylleenoxide, epicatechine, cinnamylacetaat, cinnamylalcohol, cinnzeylanine, cinnzeylanol, cis-bèta-ocimeen, cis-cinnamaldehyde, cis-cinnamylacetaat, citral, citronellal, coumarine, cumaldehyde, cumene, dihydrofumigatine, epicatechine, estragol, ethanol, ethylcinnamaat, ethyleenoxide, ethylpalmitaat, eucalyptol, eugenol, farnesol, fenchone, fenethylacetaat, fenylacetaldehyde, fenylethylalcohol, fenylethylbenzoaat, fenylethylpropionaat, fenylpropylacetaat, furfural, furfurylalcohol, gallotannine, gamma-cadineen, gamma-terpineen, gamma-terpineol, geraniol, geranylacetaat, humuleen, isocaryofylleen, isoeugenol, isomethyleugenol, kamfeen, kamfer, kaneelaldehyde, kaneelzuur, laurinezuur, borneol, bornylacetaat, leucocianidol, limoneen, linalool, linalooloxide, linalylacetaat, mannitol, methylcinnamaat, methyleugenol, methylvinylketon, myristinezuur, myristylaldehyde, nerol, nonylaldehyde, octanal, oliezuur,oxaalzuur, p-coumarinezuur, p-cymene, piperiton, proanthocyanidine A2, proanthocyanidine B1, proanthocyanidine B2, proanthocyanidine B5, proanthocyanidine C1, sabinene, safrol, stigmasterol, terpinen-4-ol, terpinoleen, trans-bèta-ocimeen, vanilline, water, (z,e)-alfa-farneseen, (z)-ocimenol
BRON
©DeOudeTheepot
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!