THEEPOT ROYAL

16,95

Model:
THEEPOT ROYAL artikelnummer 2019071001
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen
Omschrijving


ROYAL ~ VILLEROY&BOCH

PERIODE 1748 – 1784

Theepot Royal komt van oorsprong uit de in 1748 opgerichte pottenbakkerij te Audun-le-Tiche in de regio Lotharingen. Het bedrijf ‘Jean-François Boch&Frères’, opgericht door de gerespecteerde ijzergieter en ‘bombardier du roi’ (maker van kanonskogels voor de koning ten tijde van Lodewijk XV) François Boch (1695-1754), wil een beter leven voor zijn familie. Samen met zijn drie zonen (Dominique (1734), Jean-François (1735-1817) en Pierre-Joseph (1736-1818)) en zijn schoonzoon Pierre Valette maakt hij simpel maar nuttig tafelgerei met eenvoudig design dat zij in het naburige Luxemburg verkopen. Ze gebruiken voor hun producten bruin Luxemburgs leem. Na de dood van François in 1754 neemt Pierre-Joseph, bijgestaan door zijn twee broers en zijn zwager, de leiding van de productie op zich en breiden ze het assortiment verder uit. Omdat Lotharingen in 1766 terugkeert naar de Franse kroon, zien de drie broers de noodzaak om naar Luxemburg te verhuizen om de toegang tot deze belangrijke markt te behouden. Jean-François dient daarom een toestemmingsverzoek in voor het oprichten van een fabriek vlakbij de stad Luxemburg. Door puur toeval of geluk krijgt hij hiervoor toestemming van de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia. De nieuwe porseleinfabriek wordt in 1767 opgericht in Septfontaines en krijgt van diezelfde keizerin een koninklijk privilege en mag zich daardoor ‘Fabrique Impériale et Royale’ noemen. In deze nieuwe vestiging werken veel mensen die de familie Boch zijn gevolgd naar Luxemburg. In 1770 wordt het Brindille-decor op de markt gebracht dat tot op heden nog steeds wordt aangeboden onder de naam Alt-Luxemburg. In 1777 werken er 100 medewerkers in de porseleinfabriek en in 1784 is dat aantal gestegen naar 300 medewerkers.
         
PERIODE 1785 – 1835

Terwijl de tweede Boch generatie experimenteert met materialen maakt de derde generatie een beslissende sprong met Jean-François Boch (1782-1858), de zoon van Pierre-Joseph. Door zijn wetenschappelijke opleiding in Parijs, ontwikkelt Jean-François met succes een soort aardewerk dat helder wit en extreem hard is. Men bereikt daardoor een geoptimaliseerde productkwaliteit. Als gevolg van deze innovatie is porselein nu betaalbaar voor iedereen. Vanaf 1792 is Pierre-Joseph nog de enige eigenaar van de porseleinfabriek. Het gaat buitengewoon goed met het bedrijf totdat in 1794 de Franse revolutie begint en de verkoop sterk terugloopt. Franse troepen trekken door het gebied en bezetten de porseleinfabriek om het vervolgens helemaal te vernietigen. Na de Franse revolutie in 1799 restaureren Pierre-Joseph en zijn zoon Jean-François, samen met hun trouwe personeel, de fabriek en worden er nieuwe, op steenkool gestookte, ovens geplaatst. In 1809 koopt Jean-François de voormalige benedictijnse Sint-Pietersabdij in Mettlach te Duitsland. Hiermee legt hij de hoeksteen voor moderne keramiekproductie in de regio. In het barokke gebouw zet hij supermoderne productiemachines neer waarvan er veel door hemzelf zijn ontworpen. Als Pierre-Joseph in 1818 overlijdt, verdelen Jean-François en zijn zwager, Jean Pierre Bonaventure Dutreux (1775-1829), de eigendommen in Septfontaines. De oudste zoon van Jean-François, Eugène (1809-1898), neemt de leiding over van de porseleinfabriek in Mettlach.

PERIODE 1836 - 1975
Op 14 april 1836 fuseert het bedrijf met dat van Nicolas Villeroy (1759-1843) en wordt de naam Villeroy&Boch (V&B) geboren. Nicolas die in 1789 is gestart met een aardewerkfabriek in Vaudrevange aan de Saar (tegenwoordig Wallerfangen), brengt met succes decoraties aan op serviesgoed met behulp van geavanceerde koperplaatdruktechniek die een doorslaggevende voorwaarde zijn voor kosteneffectieve serieproductie. Op 17 mei 1841 slaagt Eugène Boch erin om een pottenbakkerij te kopen in Saint-Vaast in de Belgische provincie Henegouwen waar zijn broer Victor Boch (1817-1920) de leiding krijgt. In 1842 trouwt Eugène Boch met Octavie Villeroy (1823-1899). In 1843 wordt het assortiment uitgebreid met kristallen glazen en schalen en hiervoor wordt de eerste samen opgerichte fabriek ‘de Cristallerie’ opgericht in Wadgassen. Vanaf 1850 wordt er ook aan Noord- en Zuid-Amerika geleverd, start de productie van Bone China porselein en de productie van het marmerachtige aardewerk Parian. In 1899 begint de productie van sanitair uit het nieuwe materiaal vuurklei. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden alle fabrieken totaal verwoest maar na 2 jaar is V&B, onder leiding van de kleinzoon van Eugène, Luitwin Boch (1906-1988) weer terug aan de top van de branche. In 1971 vindt de eerste grote levering plaats van serviesgoed aan Japan. Luigi Colani ontwerpt voor V&B in 1975 een complete badkameruitrusting in de kleur mosgroen.

PERIODE 1976 - HEDEN

INSPIRATIE
Doordat deze kleine en tijdloze theepot niet zo’n groot lichaam heeft, bedien je er twee persoon mee (tea-for-one). Dit klassieke theepotje van kwaliteitsporselein is de perfecte metgezel bij een time-out. Door dit elegante theepotje te combineren met kopjes en schoteltjes in een opvallende frisse kleur creëer je een uniek servies met een trendy uitstraling. Het stijlvolle theepotje wordt hierdoor een echte blikvanger. Voor een landelijke uitstraling kun je het theepotje ook combineren met kopjes en schoteltjes in een pasteltint of wit met een pasteltintpatroontje. Hou je meer van een romantische stijl? Kies dan voor kopjes en schoteltjes met een bloemenprintje. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.


SPECIFICATIES
Het merkteken onderop de theepot vertelt ons dat deze na 1990 is geproduceerd. Serviesonderdelen die bij deze theepot horen, worden nog steeds gemaakt. Theepot Royal, gemaakt van Premium Bone porselein*, heeft een witte basiskleur. De theepot heeft verder geen decoraties. Aan de onderkant van het deksel zit één stopper. De theepot is niet voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit maar heeft in de vulopening een uitsparing voor een universeel theefilter. De theepot meet 9 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 13 cm. Je zet 400 ml thee in theepot Royal die 390 gram weegt.

* Bone Porselein is een
pâte dure (= echt en hard porselein) dat voor 40% uit beenderas bestaat.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (10)