KOEKJES

KOEKJES

KOEKJES

KOEKJES

Geplaatst op 2-6-2023 door De Oude Theepot

Koekjes…..wie is er niet mee groot geworden. Bijna 90% van de Nederlanders vindt dat er een koekje bij de thee geserveerd moet worden. Een typisch Hollandse gewoonte die gezelligheid en gastvrijheid uitstraalt. In grootmoeders tijd waren koekjes iets heel bijzonders en werden alleen gegeten als het feest was. Eén koekje bij de thee was genoeg en daarna ging de koektrommel weer dicht. Wij zuinige en spaarzame Hollanders! Maar eigenlijk had dat in die tijd ook te maken met het aanbod en de prijs van de ingrediënten. Koekjes bestaan al sinds de eerste eeuw na Christus. In die tijd werden koekjes als voedzaam beschouwd en waren vooral handig om mee te nemen. Maar door de ontwikkeling van nieuwe baktechnieken en een grotere grondstoffenkennis werd het koekje in de loop van de eeuwen alleen maar lekkerder. Tegenwoordig worden de koekjes op een mooi schaaltje of bord gepresenteerd. Vaak blijft het dan niet bij één koekje. Als je naar ‘Heel Holland Bakt’ kijkt, lijkt er inmiddels veel te zijn veranderd. Ook op internet is een breed scala aan recepten voor koekjes te vinden. Zelf maken is helemaal van nu en met een goed basisrecept kun je eindeloos variëren. Inmiddels bestaan er diverse mogelijkheden om de koekjes op indrukwekkende wijze te decoreren. Niets is te gek en natuurlijk leuk als het voor een speciale gelegenheid is. En wat is nou lekkerder dan ‘s middags bij je warm kopje vers gezette thee een zelfgemaakt koekje te eten. Wij krijgen inmiddels wel zin in een lekker vers koekje. Jij ook?!?



MAKKELIJKE RECEPTEN
Oud-Hollandse koekjes zijn bijvoorbeeld de Goudse stroopwafel, het Arnhemse meisje, de Jan Hagel, de Weespermop, de sprits, het speculaasje, de kletskop etc. Iedere streek kent zijn eigen koekje lijkt het wel. Bovendien zijn grootmoeders koekjes makkelijk en snel te maken. Dus ook kinderen kunnen koekjes bakken en het is ook nog eens een leuk tijdverdrijf voor op een regenachtige dag. De belangrijkste ingrediënten voor een eenvoudig koekje zijn bloem, boter en suiker. Soms wordt er een smaakstof, wat bakpoeder of een ei toegevoegd aan het koekjesdeeg. Simpel toch? Gelukkig duurt het afbakken niet lang. In circa 20 minuten kun je al een goed gevulde schaal met overheerlijke warme koekjes op tafel zetten. Hier kun je recepten van koekjes, die uit grootmoeders tijd komen, downloaden of printen. Wie weet, verras jij binnenkort jouw visite met je eigen versgebakken koekjes. Veel succes!

©DeOudeTheepot

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!