BOKKENPOOTJES

BOKKENPOOTJES

BOKKENPOOTJES

BOKKENPOOTJES

Geplaatst op 12-4-2023 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor 20 – 25 koekjes
60 gram bloem (gezeefd)
25 gram maïzena
80 gram suiker
3 eieren
iets zout
100 gram geroosterde amandelsnippers
abrikozenjam (of andere vulling)
couverture chocolade

BEREIDINGSWIJZE
> verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> meng in een kom de bloem, de maïzena, de suiker, de eieren en een beetje zout tot een biscuitdeeg
> spuit, met een spuitzak met gladde mond, koekjes op de bakplaat van circa 6 cm lang
> bestrooi de koekjes met de amandelsnippers
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de koekjes in circa 10 minuten gaar en goudbruin
> leg de koekjes op een rooster en laat ze afkoelen
> bestrijk de koekjes aan de platte kant met de jam en leg er telkens 2 op elkaar
> dompel beide uiteinden van de koekjes in de gesmolten chocolade en laat ze opdrogen



BOKKENPOOTJES
Bokkenpootjes zijn een typisch oud-Hollandse lekkernij van twee meringues met daartussen abrikozengelei en aan beide zijden gedipt in chocolade. De bokkenpoot komt van oorsprong uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema in het Westfriese Tuitjenhorn. Jan Pieter bedacht de receptuur voor het overheerlijke bokkenpootje in opdracht van de dominee. Rond 1859 waakte men over de overledenen op de begraafplaats bij de kerk door banket te eten. De bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel. Door de poten van de duivel op te eten, beschermde men de overledene tegen onheil in het hiernamaals. Tegenwoordig gebruikt men meestal een botercrème als vulling om de meringues aan elkaar de plakken. Hiermee kan men eindeloos variëren als het om smaak gaat. Een ouderwets en ambachtelijk gebakken bokkenpootje smaakt uitstekend bij een vers gezet kopje thee.


uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot

bokkenpootje, gebak, koek, origineel recept, zelf maken, oorsprong, geschiedenis, bloem, suiker, eieren, jam, amandelsnippers, pure chocolade

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!