JANHAGEL

JANHAGEL

JANHAGEL

JANHAGEL

Geplaatst op 23-7-2022 door De Oude Theepot


~~~~
INGREDIËNTEN voor 35 koekjes
75 gram boter
100 gram suiker
1,5 gram zout
½ ei of 1 eiwit
100 gram bloem
iets melk
25 gram grove suiker

BEREIDINGSWIJZE
> verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> meng de boter, de suiker en het zout in een kom romig, voeg het ei toe en roer net zo lang tot een luchtige massa is verkregen
> meng de bloem er doorheen
> strijk het deeg dun uit op de met bakpapier beklede bakplaat (met een mes dat steeds in de melk gedoopt wordt) tot de hele bakplaat bedekt is
> strooi de grove suiker over het deeg
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de deegplak in circa 20 minuten gaar en bruin
> snij de koek snel in circa 35 rechthoeken van 4×8 cm
> haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen
~~~~
JANHAGEL
De janhagel is een rechthoekig oud-Hollandse bros koekje gedecoreerd met greinsuiker. Aan de hand van oude receptuur bakt men dit ambachtelijke koekje zeker al sinds 1860. Het robuuste koekje dankt zijn naam waarschijnlijk aan de manier van bakken. Vroeger strooide men stukjes deeg in de vorm van korrels op de bakplaat. Al deze deegkorrels vormden na het bakken een plaat van koek. De bobbelige bovenkant lijkt dan op een laag hagelkorrels. Later bedekte men deze plaatkoek met hoopjes suiker.

Janhagel is eigenlijk een scheldnaam die men al sinds de 17e eeuw gebruikt voor een persoon die zich grof uitdrukt. Ook door de elite en adel wordt er het ‘gewone volk’, ‘gepeupel’, ‘gajes’ of ‘de onderkant van de samenleving’ mee aangeduid. Later in de tijd noemt men zelfs matrozen en NSB’ers, die als landwachter waren uitgerust met een jachtgeweer, janhagels. Na de Tweede Wereldoorlog verdwijnt het scheldwoord langzaam uit de Nederlandse samenleving.

Tegenwoordig gebruikt men greinsuiker (P2) dat men ook wel parelsuiker, hagelsuiker of suikernibs noemt. Greinsuiker is samengeperste witte suiker en is in verschillende groottes te krijgen. Het is een grofkorrelige suiker die men meestal gebruikt om koekjes, appelflappen, vlaaien, ontbijtkoek en ander gebak mee te decoreren. Greinsuiker heeft de eigenschap om tijdens het bakken niet te smelten waardoor de korrel mooi zichtbaar blijft. Wanneer je greinsuiker door beslag roert, blijven de kristallen ook intact zodat ze een knapperige textuur en extra zoetheid geven. Greinsuiker is ook het unieke ingrediënt van de beroemde Belgische wafel en het Friese suikerbrood.

Nog steeds wordt deze oude specialiteit door sommige banketbakkers in Nederland gemaakt en is het ook nog steeds te koop in de supermarkt. Uiteraard bak je de lekkerste janhagel eenvoudig zelf thuis. In een handomdraai maak je deze ouderwetse simpele en typisch Hollandse koekjes waarmee je altijd gebakken zit.

~~~~

uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot


Print Friendly and PDF

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!