PITMOPPEN

PITMOPPEN

PITMOPPEN

PITMOPPEN

Geplaatst op 28-7-2023 door De Oude Theepot


INGREDIËNTEN voor 30 koekjes
160 gram bloem (gezeefd)
120 gram boter (in blokjes)
80 gram basterdsuiker (gezeefd)
3 gram zout
50 gram amandelsnippers (geroosterd)
1/2 ei (geklutst)

BEREIDINGSWIJZE
> verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> meng de bloem, de boter, de basterdsuiker en het zout in een kom en kneed de massa met een koele hand vlug tot een samenhangende bal
> rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak van 1/2 cm dik
> bestrijk de deegplak met het ei
> strooi de amandelsnippers over de deegplak
> snij de deegplak in circa 30 vierkantjes van 4×4 cm
> leg deze koekjes op de bakplaat met bakpapier
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de koekjes in circa 20 minuten gaar en goudbruin
> haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen



PITMOPPEN
De pitmop is een oud-Hollands vierkant bros roomboterkoekje waarop amandelen gebakken zijn. Het ambachtelijke koekje wordt ook wel Koningsbrood genoemd. Dit ouderwetse koekje is helaas niet zo bekend bij de meeste mensen. Meestal zijn ze onderdeel van een roomboter-koekjesmix in de supermarkt. Pitmoppen zijn in ieder geval niet gebonden aan een specifieke stad of regio. Het woord ‘pit’ verwijst waarschijnlijk naar de fijngesneden amandelenpitten die bovenop het koekje aanwezig zijn. Tegenwoordig zie je deze koekjes ook vaak met een hele amandel er bovenop. Het brosse komt doordat er basterdsuiker verwerkt wordt in het recept. Het klassieke banketbakkerskoekje met amandelen heet in het Engels ‘almond square’ en in het Frans ‘carrés aux amandes. De meeste amandelkoekjes die je overal tegenkomt zijn echter rond van vorm. De amandel komt van de prunus dulcis, de amandelboom.



Bijen bestuiven de amandelboom omdat deze niet zelfbestuivend is. De amandelen worden geoogst in augustus. Door met een machine aan de boom te schudden, vallen de amandelen op de grond. Daarna worden de amandelen verzameld, schoongemaakt en verder verwerkt. De buitenkant van de ‘pit’ wordt gekraakt waarna het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren. Amandelen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals enkelvoudig onverzadigde vetten, magnesium, eiwitten en vitamine E. Ook bevatten ze vezels en fytochemicaliën. Er zijn twee soorten amandelen: de zoete en de bittere. Zoete amandelen kan je zo eten of decoratief gebruiken. Bittere amandelen gebruik je in bitterkoekjes én om het aroma van de zoete amandel te versterken in marsepein en amandelspijs.


uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!