SPRITSEN

SPRITSEN

SPRITSEN

SPRITSEN

Geplaatst op 12-4-2023 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor 15 koekjes
200 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
175 gram boter (in blokjes)
80 gram basterdsuiker (gezeefd)
3 gram zout
1 vanillestokje (het merg)
1 eiwit

BEREIDINGSWIJZE
> verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> meng in een kom de boter, de basterdsuiker, het zout en het vanillemerg tot een romige massa
> voeg het eiwit toe en in delen het zelfrijzend bakmeel
> spuit het deeg in dikke zigzag repen op de bakplaat met bakpapier
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de spritsen in circa 20 minuten gaar en heel lichtbruin
> snijd de spritsen op de bakplaat snel in stukken en laat ze afkoelen



SPRITSEN
De sprits is een luchtig en bros oud-Hollands koekje dat al sinds de 16e eeuw in Nederland wordt gebakken. De huidige sprits komt van oorsprong uit de bakkerij van Pieter Bergman in Utrecht. Tijdens zijn banketbakkersopleiding in Düsseldorf ontwikkelde hij zijn eigen spritzkuchen. De lange staven deeg spoot hij met een stalen bus, de spritsspuit, op een ingevette ovenplaat. Na het bakken sneed hij deze lange koek in stukken. Vanaf 1886 verkocht hij deze spritsen met succes. Van oorsprong werd het beroemde koekje met de hand gemaakt maar tegenwoordig gebeurt dit steeds meer machinaal. De in 1933 opgerichte fabriek Nobo te Ede kreeg succes met de massale productie van deze sprits. Naast de bekende sprits bestaan er ook rozetspritsen, spritsringen en puntspritsen. Voortaan bak je deze goudgele koekjes natuurlijk alleen nog maar zelf met dit makkelijke oud-Hollandse recept.


uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot

sprits, gebak, koek, origineel recept, zelf maken, oorsprong, geschiedenis, zelfrijzend bakmeel, boter, basterdsuiker, vanille, eiwit

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!