24,95

Model:
THEEPOT AURORA artikelnummer 2022030201
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen

Omschrijving

AURORA ~ PMR JAEGER & CO

PERIODE 1872 – 1898

Theepot Aurora komt van oorsprong uit de Duitse porseleinfabriek PMR Jaeger&Co. Deze fabriek staat in Marktredwitz in de deelstaat Beieren. Vanaf 1872 begint het met een klein decoratiebedrijfje waarna in 1897 de Porzellanfabrik Jaeger, Thomas & Co wordt opgericht. De broers Christoph en Wilhelm Jaeger en Fritz Thomas beginnen met het produceren van serviezen van hoogwaardig maar betaalbaar porselein. Maar na meningsverschillen over het assortiment en de financiering verlaat Frits Thomas in 1898 het bedrijf. Christoph en Wilhelm Jaeger gaan verder met het bedrijf maar nu onder de naam Porzellanfabrik Marktredwitz, Jaeger&Co.

PERIODE 1898 – 1945

Porzellanfabrik Marktredwitz, Jaeger&Co breidt langzaam uit en moderniseert enigszins. In 1904 krijgt de porseleinfabriek een gouden medaille op de wereldtentoonstelling in St. Louis. Maar ook in 1905 ontvangt de porseleinfabriek een erediploma op de internationale handelstentoonstelling in Luik. Vanaf 1905 neemt Friedrich (Fritz) Jaeger de leiding over van zijn vader Wilhelm. In 1913 heeft de porseleinfabriek zo’n 400 werknemers in dienst. Zelfs een kleine brand op 9 februari 1923 belemmert de ontwikkelingen van het bedrijf niet. In 1930 heeft de porseleinfabriek 500 werknemers in dienst. Daartoe behoren ook de decorateurs met hun eigen decoratieateliers in München. In 1936 neemt Heinz Jaeger de leiding over van zijn vader Fritz. Als Heinz in 1944 aan het Oostfront sneuvelt, neemt zijn vrouw Gerta het bedrijf over. Door de oorlog heeft de porseleinfabriek tot 1945 veel contracten met Amerikaanse bedrijven.

PERIODE 19451986

Na de oorlog concentreert het bedrijf zich voornamelijk op de Duitse markt om de verloren aandelen weer terug te winnen. Dankzij Gerta’s leiding bloeit het bedrijf weer op. In 1955 neemt het bedrijf een nieuwe ovenhal met drie gasgestookte tunnelovens in gebruik. De jaren zestig kenmerken zich door toenemende automatisering van de productie. Naast serviezen produceert men nu ook cadeauartikelen. Porzellanfabrik Marktredwitz, Jaeger&Co blijft porselein produceren tot het in 1979 wordt verkocht aan het Italiaanse bedrijf Sebring te Bari. Het Italiaanse bedrijf Sebring maakt zelf onderdeel uit van de Tognana-groep. Helaas wordt er niet meer geïnvesteerd in het Duitse bedrijf PMR Jaeger&Co. In 1984 wordt faillissement aangevraagd en in 1986 sluit het porseleinbedrijf definitief zijn deuren.

INSPIRATIE

Doordat deze mooie klokvormige theepot een ruim lichaam heeft, bedien je met gemak een groot gezelschap. Het decoratieve randje rondom de opening van theepot Aurora zorgt voor een speels accent op deze klassieke theepot. Door deze bijzondere theepot te combineren met kopjes en schoteltjes in één kleur creëer je een mooi samenhangend geheel. Bijvoorbeeld in dezelfde kleur als het decoratieve randje op de theepot. De originaliteit van de theepot wordt hierdoor extra zichtbaar. Maar je kan bijvoorbeeld ook voor een neutrale klassieke uitstraling gaan met alleen witte kopjes en schoteltjes. Wil je liever wat meer lef tonen? Kies dan voor kopjes en schoteltjes met een uitgesproken kleur en/of print. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES

Door het merkteken onderop de theepot weten we productieperiode. Deze verwijst naar de periode 1949-1979. Helaas worden serviesonderdelen die behoren bij theepot Aurora steeds zeldzamer omdat men ze niet meer produceert. Theepot Aurora, gemaakt van kwaliteitsporselein, is voorzien van een witte basiskleur. De theepot heeft een unieke decoratieve rand rondom de opening die zwart van kleur is. Daarnaast heeft de theepot goudkleurig lijntjes op de tuitopening, aan beide kanten van het handvat, rondom de opening van de theepot en rondom de knop van het deksel. De onderkant van het deksel heeft één stopper. De theepot is ook voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. De theepot meet 17 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 14 cm in doorsnee. Je zet 1000 ml thee in theepot Aurora die 663 gram weegt.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (13)