18,95

Model:
THEEPOT ARCADIA artikelnummer 2022031901
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen
Omschrijving

ARCADIA ~ LILIEN AUSTRIA

PERIODE 1795 – 1959

Theepot Arcadia komt van oorsprong uit de Oostenrijkse steengoed- en porseleinfabriek in Wilhelmsburg. De geschiedenis van Lilien Austria begint rond 1795 in Neder-Oostenrijk waar men al steengoed produceert in Winckhl-Mühle an der Traisen. Op 9 juni 1865 richt Rudolf Strohmayer een klei- en porseleinfabriek op in Wilhelmsburg. In 1883 neemt koopman Heinrich Lichtenstein de fabriek over van Rudolf. Daarna, rond de eeuwwisseling, neemt zijn zoon Richard het bedrijf over van zijn vader. Zo wordt het onderdeel van de grootste aardewerk-serviesfabriek van Oostenrijk-Hongarije. Richard koopt daarna in 1912 nog twee Tsjechische bedrijven. De sanitairfabriek van de erven Rudolf Ditmar in Znojmo en de aardewerkfabriek van de gebroeders Urbach in Teplice-Šanov. Tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigenen de Nationalistische Socialisten al zijn bedrijven. Na de oorlog nationaliseert de Tsjechoslowaakse regering de fabrieken in Znojmo en Teplice-Šanov.

PERIODE 1959 – 1997

In 1959 besluit de toenmalige eigenaar, Conrad Henry Lester, zijn eigen merknaam voor het porselein te introduceren. Hij kiest voor de naam Lilien-Porzellan dat tot aan de dag van vandaag nog steeds in Oostenrijk wordt gebruikt. Het is inmiddels één van de bekendste merken in de wereld en heeft een gevarieerd assortiment hotelporselein. Men introduceert de naam ÖSPAG Österreichische Sanitary-Keramik und Porzellan-Industrie AG voor het steengoedbedrijf met een productielocatie in Wilhelmsburg. De bedrijfsnaam blijft ook bestaan na de overname in 1967 van de fabriek door de Zwitserse groep Ceramics Holding AG Laufen. Het fuseren in 1997 van de bedrijven Lilien en Langenthal AG uit Zwitserland en het bedrijf G.Benedikt in Karlsbad is een grote stap. Daarna sluit men de porseleinfabriek in Oostenrijk en de productie wordt hierdoor verplaats naar Dvory, nabij Karlsbad, in Tsjechië.

PERIODE 1997 – 2009

In 2002 wordt G.Benedikt gekocht door Polyflex en sindsdien is de leiding in handen van Marek Stanzel. Vanaf 2009 doet hij dat samen met Pavel Janák. Sinds 2002 worden de merken beheerd onder de G.Benedikt Group. Men besluit ook dat het Oostenrijkse hoofdkwartier verplaatst moet worden naar Salzburg, het centrum van Oostenrijk. Daarna, in augustus, opent men een nieuwe showroom en richt Manfred Schönleitner op de oorspronkelijke productieplaats in Wilhelmsburg het Wilhelmsburg Serviesmuseum op. Hier wordt de ontwikkeling van de steengoedproductie naar de productie van de huidige vormen gepresenteerd.

PERIODE 2009– heden

Pas in 2009 schaft men een nieuwe oven aan. Deze garandeert niet alleen de hoogste kwaliteit maar werkt ook volgens de modernste aspecten van het behoud van hulpbronnen. In totaal maken zo’n 200 gemotiveerde medewerkers de hoogwaardige porseleinen onderdelen. Uitdagende vaardigheden zoals schilderen en decoreren doet men soms zelfs met de hand. Duizenden tevreden klanten in de Oostenrijkse gastronomie, hotellerie maar ook internationaal getuigen hier elke dag van. Je merkt wel dat de geschiedenis van porseleinfabriek Lilien nog lang niet voorbij is.

INSPIRATIE

Doordat deze ovaal gevormde theepot een klein lichaam heeft, bedien je maar één of twee personen. De reliëfdecoratie van theepot Arcadia is een eerbetoon aan de klassieke architectuur van de oudheid. Bij theepot Arcadia gaan rust en veiligheid hand in hand en daarom is het de ideale aanvulling op een historisch ingericht interieur. Door deze theepot, met de charmante rondingen, te combineren met witte kopjes en schoteltjes creëer je een mooi en verfijnd servies. Het bijna aristocratische design van de theepot wordt hierdoor extra zichtbaar. Maar je kunt ook voor een stoere uitstraling gaan met organisch gevormde kopjes en schoteltjes in een mooie pasteltint. Wil je liever wat meer lef tonen? Kies dan voor kopjes en schoteltjes met een uitgesproken vorm, kleur en/of print. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES

Door het merkteken onderop de theepot weten we productieperiode. Deze verwijst naar de periode 1959-1997. Waarschijnlijk is theepot Arcadia in de jaren ‘60 geproduceerd. Serviesonderdelen die behoren bij theepot Arcadia worden nog steeds verkocht. Theepot Arcadia, gemaakt van hoogwaardig kwaliteitsporselein, is voorzien van een witte basiskleur. De theepot heeft alleen op het lichaam een reliëfdecoratie. Op de onderkant van het deksel bevindt zich één stopper. De theepot is niet voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. Wel heeft de theepot een geïntegreerde druppelvanger aan het uiteinde van de tuit. De theepot meet 11 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 8,5 cm in doorsnee. Je zet 400 ml thee in theepot Arcadia die 544 gram weegt. Theepot Arcadia mag in de vaatwasmachine.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (13)