THEEPOT ANATOMIE

THEEPOT ANATOMIE

THEEPOT ANATOMIE

THEEPOT ANATOMIE

Geplaatst op 16-5-2024 door De Oude Theepot

De eerste Europese theepotten zijn qua ontwerp vergelijkbaar met vroege zilveren koffiepotten (koffie had Engeland ook bereikt halverwege de 17e eeuw). Een taps toelopend cilindrisch lichaam, een kegelvormig deksel, de tuit vaak haaks op de handgreep en qua vorm en grootte bijna identiek aan de zilveren en tinnen koffiepotten van die tijd. Omdat zilver warmte geleidt, maakt men het handvat van met leer bekleed metaal, hout, been of olifantenivoor.

De anatomie van een theepot bestaat eigenlijk uit vier elementen (lichaam, tuit, handvat, deksel) waardoor men het een theepot mag noemen. Daarnaast zijn er nog enkele kenmerken waarmee je de kwaliteit van de theepot verbetert of het uiterlijk ervan verfraait. Een voet, een gaatje in het deksel en een stopper aan de onderkant van het deksel. De anatomie en deze specifieke eigenschappen zijn dus van belang bij de keuze voor de aanschaf van jouw theepot.LICHAAM
Het holle lichaam van de theepot houdt het water vast en warm. De vorm van het lichaam varieert maar de meest voorkomende vormen zijn rond (bolvormig), achthoekig en klokvormig. Ronde theepotten zijn meestal geschikt voor algemeen gebruik omdat ze zorgen voor voldoende ruimte voor de theebladeren om zich volledig te openen en hun aroma's vrij te geven. Uiteindelijk resulteert dit in een smaakvoller kopje thee. Hoekige theepotten en theepotten met een vreemde vorm zijn helaas niet altijd een praktische keus voor het zetten van een kopje thee. Deze theepotten worden normaal gesproken altijd met de hand gemaakt en vereisen veel vaardigheid om het lichaam en het deksel in balans te krijgen.

TUIT
De tuit is de gevormde trechter waardoor men de thee schenkt in het theekopje. Het liefst zonder morsen of nadruppelen. Dit is sterk afhankelijk van de stijl van de theetuit en of deze in verhouding is. Een te kleine theetuit vertraagd het uitschenken van de thee en de theebladeren kunnen de theetuit afsluiten. Een te grote theetuit verstoort het evenwicht van de theepot en maakt het moeilijker om de theepot vast te houden. Een brede basis en een smalle opening zorgen voor klotsende thee bij het uitschenken. Een stompe rand aan het uiteinde van de tuit bevordert het nadruppelen. Een scherpe rand aan het uiteinde van de tuit of een tuit met een gebogen uiteinde voorkomen dit probleem. De oudere theepotten zijn meestal voorzien van een geïntegreerde zeef die zich op de kruising van het lichaam en de tuit bevindt. Zo’n zeef of filter is handig als je regelmatig (kruiden)thee met losse theebladeren zet. Sommige theepotten hebben een geïntegreerde druppelvanger aan het einde van de tuit. Dit houdt de tafel of het tafelkleed schoon maar ook de theepot zelf blijft aan de buitenkant druppelvrij.HANDVAT
Waarschijnlijk het belangrijkste deel van de theepot is het handvat of handgreep. Een theepot zonder handvat maakt thee schenken onmogelijk. Een goed gevormd handvat dat ook groot genoeg is om het gewicht van de volle theepot te dragen, zorgt ervoor dat de theepot makkelijk en veilig te bedienen is. Let dus goed op de juiste verhoudingen bij het kiezen van een theepot. Omdat de theepot door veel handen gaat, is de kans op slijtage hier het grootst.
 
 
DEKSEL
Het deksel geeft toegang tot de theepot wanneer deze wordt verwijderd en sluit de vulopening af als men deze weer op de theepot plaatst. Het deksel en de vulopening moeten groot genoeg zijn om de theebladeren erin te doen en eruit te halen. De thee wordt door het deksel al druppelend afgedekt en behoudt daardoor al zijn smaken en aroma's. Het deksel houdt ook het water op een meer gelijkmatige temperatuur wat resulteert in een warmer kopje thee. Een functionele theepot zal één of twee stoppers aan de onderkant van het deksel hebben. Dit zorgt ervoor dat het deksel tijdens het uitschenken van de thee op zijn plek blijft. De knop op het deksel maakt het optillen van het deksel gemakkelijk. Een gaatje in het deksel voorkomt dat de thee klots en druppelt bij het schenken.

OVERIGE KENMERKEN
Naast de vier basis elementen kan de theepot ook nog specifieke kenmerken hebben. De voet van de theepot zorgt voor stabiliteit. De voet kan verschillende stijlen en vormen hebben. Een cirkelvormige voet loopt in een cirkelvorm rond de theepot. Een beugelvormige voet verbindt, via geïntegreerde dwarsstukken, een paar enkele voeten met elkaar. Een kogelvormige voet bestaat uit bolletjes die onder de theepot worden bevestigd. De afgeplatte bolvormige voet werkt volgens hetzelfde principe als de kogelvormige voet. Dit wordt ook wel de ‘bun-style’ genoemd. De hoefvormige voet zijn steuntjes die lijken op de hoeven van dieren.


©DeOudeTheepot

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!