TWENTSE KOZAKKEN

TWENTSE KOZAKKEN

TWENTSE KOZAKKEN

TWENTSE KOZAKKEN

Geplaatst op 21-5-2024 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor circa 20 kozakken
luchtige cake
250 gram eieren (op kamertemperatuur)
125 gram suiker
125 gram bloem (gezeefd)
50 gram roomboter (gesmolten / circa 90-95°C)

roombotercrème
85 gram eiwit
170 gram suiker
255 gram roomboter (zacht)
1 theelepel marasquin likeur

afwerking
600 gram marsepein (naturel)
500 gram pure chocolade

BEREIDINGSWIJZE
luchtige cake
> verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> verwarm in een kom de eieren ‘au bain-marie’ tot circa 37°C en haal de kom van de verwarmingsbron
> voeg de suiker toe en klop of mix de eieren licht en luchtig tot het schuim in pieken blijft staan
> spatel de bloem voorzichtig door het eimengsel
> giet de gesmolten roomboter erbij en spatel dit goed door het beslag tot het helemaal is opgenomen
> giet het beslag op de met bakpapier beklede bakplaat van 40x45 cm en smeer het gelijkmatig uit
> plaats de bakplaat direct midden in de oven en bak de luchtige cake in circa 15 minuten gaar (het moet terugveren als je er met een vinger op drukt)
> rol direct na het bakken de luchtige plak cake op in het bakpapier en laat het zo een minuut rusten en ontrol de plak cake weer

roombotercrème
> meng in een kom het eiwit met de suiker en verwarm dit ‘au bain-marie’ tot minstens 60°C
> roer tot de suiker volledig is opgelost en klop of mix daarna het mengsel tot een stevig schuim
> voeg met kleine stukjes steeds wat roomboter toe en meng tot alles een mooie zachte en gebonden crème is geworden
> meng de marasquin likeur door de botercrème

afwerking
> bedek de afgekoelde plak cake met de roombotercrème, verdeel het gelijkmatig en strijk het glad
> rol de plak cake strak op, verpak het in huishoudfolie en laat de cakerol minimaal 1 uur in de koelkast opstijven
> rol de marsepein uit (bestrooi daarvoor het werkblad licht met poedersuiker)
> rol de marsepein strak om de cakerol en snijd de rol in plakken van circa 1,5 cm
> smelt de pure chocolade ‘au bain-marie’, bestrijk één kant van de kozak met de gesmolten chocolade en laat de chocolade uitharden
> bestrijk ook de andere kant van de kozak met de gesmolten chocolade en laat ook aan deze kant de chocolade uitharden

TWENTSE KOZAKKEN
De Twentse kozak is een vierkante of ronde zoete lekkernij van luchtige cake opgerold met fluweelzachte roombotercrème (of slagroom), omhuld met een dun randje marsepein én aan beide kanten geglazuurd met pure chocolade. Dit lekkers uut Twente is een herinnering aan de typische vorm van de hoofddeksels die de Russische Kozakken dragen als ze in de 19
e eeuw zijn gelegerd in Twente. Kozakken zijn van oorsprong boeren en steppebewoners die in de vroege middeleeuwen naar het zuidoosten van het Russische rijk zijn gevlucht om daar in vrijheid te kunnen leven. Het woord kozak lijkt afkomstig te zijn van het Turkse woord ‘quzzaq’ dat ‘avonturier’ of ‘vrij man’ betekent.



In 1813 wordt Napoleon verslagen door de Russen en het Franse leger vlucht via West-Europa terug naar Frankrijk. Daarbij worden ze achtervolgd door de Kozakken. Deze goed getrainde Russische soldaten op snelle paardjes komen op 11 november 1813 aan in Almelo en Rijssen. Op 12 november trekken ze verder naar Wierden, Holten, Ootmarsum en Deventer, Op 13 november hebben ze Wijhe en Bathmen bereikt en tegen 18 november zijn ze in Delden, Hengelo, Oldenzaal en Enschede gearriveerd. De Twentenaren zijn onder de indruk van het snelle, woeste en sluwe optreden van de Kozakken maar ook van hun exotische kleding. Het begrip ‘Kozak’ betekent niet voor niets ‘een ruig en onbeheerste krijgsman’. De Twentse boeren leveren stro en haver voor de Kozakkenpaardjes en vlees en drank voor de Kozakken zelf. Persoonlijke versnaperingen bewaren de Kozakken in hun typische hoofddeksel.

In Overijssel in de regio Twente wordt er (waarschijnlijk pas rond 1950) een unieke koek gemaakt die lijkt op het hoofddeksel van de Kozak. Het bereiden van een huisgemaakte kozak is een echte ambachtelijke bezigheid die meer tijd, vaardigheid en geduld vereist dan een gewoon koekje of gebakje. Daarnaast moet je een bepaalde handigheid krijgen om ze netjes af te werken maar dan heb je ook een typische Twentse specialiteit die onmeunig lekker is. De kozak heeft overeenkomsten met de mergpijp maar in een originele kozak zit absoluut géén jam.



Van de marasca-kersen wordt de aromatische en zoete marasquin likeur gemaakt. Deze kersen zijn licht bitter en groeien in Kroatië (regio Dalmatië: Zadar) en in Noord-Italië (regio Veneto: Torreglia). Marasca komt van het Italiaanse woord 'amarasca' dat weer voortkomt uit het Latijnse woord 'am
ārus' wat 'bitter' betekent.




De kozak is een authentieke en traditionele Twentse lekkernij waar mensen zelfs voor omrijden. Het zijn eigenlijk gebakjes die je kunt serveren als traktatie bij een kopje thee. Bij elke hap smelt de zachte botercrème (of slagroom) op je tong. Heb je eenmaal dit favoriete streekproduct uit Twente geproefd, dan wil je nooit meer iets anders bij je kopje thee. Deze echte klassieker uit Twente is gewoon ouderwets lekker!!


©DeOudeTheepot

 
Twentse kozak, gebak, koek, origineel recept, zelf maken, oorsprong, geschiedenis, luchtige cake, botercrème, marsepein, marasquin likeur, pure chocolade

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!