ZANDKOEKJES

ZANDKOEKJES

ZANDKOEKJES

ZANDKOEKJES

Geplaatst op 30-7-2022 door De Oude Theepot


~~~~
INGREDIËNTEN voor 30 – 40 koekjes
160 gram bloem (gezeefd)
120 gram boter (in blokjes)
80 gram basterdsuiker (gezeefd)
3 gram zout

BEREIDINGSWIJZE
> verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> meng alle ingrediënten in een kom en kneed de massa met een koele hand vlug tot een samenhangende bal
> rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak van 1/3 cm dik
> steek uit deze lap (met behulp van een glas/vorm) circa 30 tot 40 koekjes
> leg deze koekjes op de bakplaat met bakpapier
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de koekjes in circa 20 minuten gaar en lichtbruin
> haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen
~~~~
ZANDKOEKJES
Het zandkoekje is van origine een Schots kruimelig koekje met een hoog botergehalte. Men noemt het ook wel de voorouder van alle boterkoekjes. Het eerste recept op papier dateert uit 1736 en is van een Schotse vrouw McLintock. De geschiedenis gaat echter verder terug tot in de 12e eeuw. Men droogde en bakte de restjes van het ‘biscuit bread’ deeg op lage temperatuur tot een soort beschuit. In de loop van de tijd verving men de gist door boter en zo ontstond ‘shortbread’. De Britse regering vond de boter een erg belangrijk kwaliteitsonderdeel van zandkoekjes. Daarom werd in 1921 bij wet bepaald dat er minstens 51% van het vet uit echte boter moest bestaan.

Zanddeeg bestaat uit een mengsel van bloem, boter en suiker. De naam is ontstaan door de kruimelige textuur die na het bakken vergelijkbaar was met zand. Wanneer men geen gebruik maakt van vormpjes en het deeg plat op de bakplaat laat bakken, spreekt men van zandkoekjes. Het zandkoekje evolueerde van een middeleeuws koekbroodje tot een boterachtig koekje. Inmiddels bestaan er talloze zandkoekjesrecepten en lijkt het wel of elke streek zijn eigen variant heeft. Meestal ogen de koekjes rustiek maar sommige koekjes zijn vrij elegant.

~~~~

uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot


Print Friendly and PDF

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!