VERVEINETHEE
INGREDIËNTEN voor 1 kopje thee
> 1 takje verse verveine
> 250 milliliter water (100°C)
> optioneel: honing en/of 1 schijfje perzik
BEREIDINGSWIJZE
> doe het takje verveine, het water en eventueel de optionele ingrediënten bij elkaar in een kopje
> laat de verveinethee 5 minuten trekken
> verwijder het takje verveine (en eventueel de perzik)
VERVEINE ~ aloysia
Aloysia is een plant uit de ijzerhardfamilie verbenaceae. In het Latijn heet de plant aloysia triphylla (of aloysia citrodora). De naam aloysia werd gegeven ter ere van Maria Luisa Teresa de Parma (1751–1819; echtgenote van koning Carlos IV van Spanje) en triphylla betekent driebladig. Het aangenaam geurende plantje, ook wel bekend als ‘citroenverbena’ of ‘pleuriskruid’, was al bekend bij de Azteken. Oorspronkelijk komt dit frisse kruid uit de valleien van het Andes-gebergte maar ook in Chili, Peru en Bolivia groeit verveine in het wild. Tegen het einde van de 18e eeuw werd dit plantje geïntroduceerd in Europa. De puntige bladeren geven een fruitig citroenaroma af en gebruikt men in stoofgerechten, bij vis of in de thee. Gedroogde bladeren houden jarenlang hun geur vast en worden daarom vaak in potpourri verwerkt.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
> verbetert de spijsvertering
> helpt bij galproblemen
> bestrijdt ontstekingen en pijn
> versterkt het zenuwstelsel
> helpt bij stress en slapeloosheid
> werkt licht vochtafdrijvend
> stimuleert de productie van moedermelk
> beperkt schade aan de spieren door krachtige antioxidanten
> helpt de schildklierwerking te normaliseren
> zorgt voor herstel na de griep
> helpt tegen winderigheid en buikkrampen
INTERACTIES
bloedverdunners
CONTRA-INDICATIES
zwangerschap, jonge kinderen (<3)
BIJWERKINGEN
alleen bij overconsumptie en langdurig gebruik kunnen bijwerkingen optreden
VITAMINES
C (ascorbinezuur)
MINERALEN & SPOORELEMENTEN
-
OVERIG
6-methyl-5-hepteen-2-on, aucubine, alfa-farneseen, alloaromadnedreen, asperuloside, bastatoside, bergamoteen, bètacaryofylleen, bisboleen, bitterstoffen, bourboneen, cadineen, caryofylleenoxide, bitterstoffen, chloorzuur, cineol, citral, citronellal, copaen, eupafoline, furcumarinen, geraniol, geranylacetaat, germacreen, hastatoside, hispiduline, jaceosidine, limoneen, linalool, myrceen, nepetine, neral, nerolidol, nerylacetaat, ocimeen, pineen, rosmarinezuur, sabineen, salvigenine, saponinen, slijmstoffen, spathulenol, tannine, terpineol, thujanol, verbenaline, verbascoside, verbenine
BRON
©DeOudeTheepot
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!