STROOPWAFELS
INGREDIËNTEN voor 36 wafels
500 gram bloem (gezeefd)
250 gram boter (in blokjes)
100 gram bruine basterdsuiker (gezeefd)
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 ei
iets zout
VOOR DE VULLING
250 gram stroop
100 gram bruine basterdsuiker
75 gram boter
1 theelepel kaneel
BEREIDINGSWIJZE
> meng alle ingrediënten in een kom en kneed de massa met de hand tot een soepele bal
> verdeel het deeg in 36 balletjes (circa 25 à 30 gram per balletje)
> meng alle ingrediënten voor de vulling in een steelpannetje en laat de vulling onder goed roeren even koken en houd de vulling ‘au bain-marie’ warm
> laat het wafelijzer goed heet worden en vet deze in met iets boter
> leg een deegballetje in het wafelijzer en doe het wafelijzer dicht (niet dichtknijpen, het deeg moet iets kunnen rijzen)
> neem de wafel, als deze goudbruin van kleur is (duurt circa 1 minuut), uit het wafelijzer en snijd hem direct doormidden met een scherp mes
> bestrijk één helft van de wafel met de warme vulling en bedek deze met de andere helft van de wafel
> laat de stroopwafel helemaal koud worden (als dat lukt )
> herhaal stap 5 t/m 8 voor de overige deegballetjes
STROOPWAFELS
Stroopwafels zijn een typisch oud-Hollandse lekkernij van twee wafelhelften met ruitpatroon waartussen zoete stroop is aangebracht. Na een kort bakproces, met behulp van een wafelijzer, wordt de wafel met een scherp mes doormidden gesneden. De ene helft smeert men in met stroop en de andere helft legt men daar bovenop. Het oudste bekende recept van de stroopwafel komt van Kamphuysen Siroopwafel uit Gouda. Deze wafel bestond uit twee krokante wafels van restjes deeg en koekkruimels die men door middel van siroop aan elkaar plakte. Wat in 1810 begon als een experiment groeide uit tot een populair koekje met een heerlijke smaak. In 1829 opende Pieter Willem Kamphuysen zijn eerste winkel op de hoek van de Hoge Gouwe en de Peperstraat. De winkel werd uiteindelijk een banketbakkerij en in de vijfde generatie gerund door Cees Kamphuysen. Nadat Cees in 1969 overleed, verkocht men de winkel die toen al 140 jaar bestond. Het authentieke recept werd gelukkig verkocht aan banketbakkerij Joh. Verwey op Markt 69. In 1995 nam Jan Anker het recept en de winkel over. De banketbakkerij heet nu De Vlaam en bevindt zich nog steeds op Markt 69. Ook in het buitenland kent men de Goudse stroopwafel. De Fransen noemen het ‘Gaufres au Sirop’, de Duitsers zeggen ‘Sirupwaffeln’ en in Engeland noemt men ze ‘Dutch Syrup Waffles’.
uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!