ROZEMARIJNTHEE

ROZEMARIJNTHEE

ROZEMARIJNTHEE

ROZEMARIJNTHEE

Geplaatst op 26-10-2023 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor 1 kopje thee
> 1 takje verse rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde rozemarijnblaadjes)
> 250 milliliter water (100°C)
> optioneel: honing en/of 1 kaneelstokje en/of 1 schijfje citroen

BEREIDINGSWIJZE
> doe het takje rozemarijn (of de gedroogde rozemarijnblaadjes), het water en eventueel de optionele ingrediënten bij elkaar in een kopje (of in een steelpannetje als je gedroogde rozemarijnblaadjes gebruikt
> laat de rozemarijnthee 5 minuten trekken (afgedekt)
> verwijder het takje rozemarijn en eventueel de optionele ingrediënten (zeef de rozemarijnthee als je gedroogde rozemarijnblaadjes hebt gebruikt)

ROZEMARIJN ~ rosmarinus
Rozemarijn is een plant uit de lipbloemenfamilie lamiaceae. In het Latijn heet de plant rosmarinus officinalis. Rosmarinus betekent zeedauw en officinalis betekent geneeskrachtig. Deze aromatische heester komt oorspronkelijk uit de kustgebieden rondom de Middellandse Zee maar groeit nu overal in de wereld. In het wild is dit dwergstruikje vooral te vinden op een kalkstenen bodem. Het winterharde kruid bezit kleine, groene, puntige blaadjes waarover een grijsgroene waas ligt. In het voorjaar bloeit het met kleine lichtblauwe bloempjes. In de oudheid gebruikte men dit ‘heilige’ kruid als wierook bij religieuze rituelen. Ook plantte men het op de graven van dierbaren zodat ze hun wijsheid konden doorgeven aan de levenden. Het kruid staat symbool voor trouw en standvastigheid en verwerkte men daarom in bruidskransen. In Franse rechtszalen en ziekenhuizen verbrandde men dit medicinale kruid om de lucht te zuiveren. De Britten dachten dat hun nachtmerries zouden verdwijnen als ze wat van dit geurige kruid onder hun kussen zouden leggen. Dit heerlijke kruid heeft een sterke, snel overheersende smaak die men omschrijft als lichtbitter en zoet. Je hebt dus niet veel nodig om smaak toe te voegen aan je gerechten. De smaakbeleving is sensationeel én de keuken gaat er lekker van ruiken. De verschillende oliën die in de blaadjes aanwezig zijn, geven dit kruid zijn unieke smaak. Men gebruikt dit kruid om zijn smaak én geur in talloze gerechten, cosmetica producten en medicijnen. Het hele jaar door kun je de takjes en blaadjes afknippen om te gebruiken. Door de blaadjes te kneuzen komt het aroma vrij. Een echte aromatische smaakmaker die je gerechten en je gezondheid naar een hoger niveau brengt.

GEZONDHEIDSVOORDELEN
> stimuleert de spijsvertering
> bevordert de bloeddoorstroming
> heeft een gunstige invloed op het langetermijngeheugen
> geeft verlichting bij luchtwegklachten en vastzittend slijm
> verbetert de stemming en eetlust
> helpt bij het afvoeren van gifstoffen uit de gal en lever
> verbetert de stofwisseling
> beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling
> activeert wondgenezing en bestrijdt eczeem
> is effectief tegen bacteriën die acné veroorzaken
> voorkomt de vorming van bloedstolsels
> helpt de darmen gezond te houden
> stimuleert de haargroei
> bestrijdt ontstekingen in de gewrichten (artritis)
> verlicht spanning op spieren en zenuwen
> heeft een vochtafdrijvende werking
> werkt als natuurlijke antibiotica tegen bacteriën, gisten en schimmels
> helpt het gezichtsvermogen te verbeteren

INTERACTIES
bloeddrukverlagende medicatie, bloedsuikerverlagende medicatie, vochtafdrijvende medicatie, bloedverdunners, lithium

CONTRA-INDICATIES
zwangerschap, borstvoeding, hypertensie, menstruatie, diabetici, epilepsie, nieraandoeningen, ziekte van Crohn, jonge kinderen (<3)

BIJWERKINGEN
huidirritatie


VITAMINES
A (retinol), B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B11 (foliumzuur), C (ascorbinezuur), E (alfa-tocoferol), E (bèta-tocoferol), E (delta-tocoferol)


MINERALEN & SPOORELEMENTEN
borium, calcium, fosfor, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, zink


OVERIG
7-methoxyrosmanol, alpha-amyrine, alpha-terpineol, alpha-pineen, apigenine, beta-amyrine, beta-caryofylleen, beta-pineen, betulin, betulinezuur, borneol, bornylacetaat, cafeïnezuur, caprylic, carnosol carnosolzuur, chlorogeenzuur, cirsimarine, cirsimaritine, diosmetine, diterpeen, epirosmanol, eucalyptol, fegopoline, genkwanine, hesperidine, homoplantigin, isoleucine, isorosmanol, kamfeen, kamfer, laurinezuur, limoneen, linalool, linolzuur, luteoline, lysine, myrceen, myristinezuur, nepetin, nepritine, oleanolzuur, oliezuur, palmitinezuur, p-cimeen, picrosalvine, rosmadial, rosmanol, rosmaricine, rosmaridifenol, rozemarijnzuur, saponinen, tannines, threonine, ursolzuur, valine, verbenon, vezels

BRON


©DeOudeTheepot

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!