PALMIERS

PALMIERS

PALMIERS

PALMIERS

Geplaatst op 12-4-2023 door De Oude Theepot


INGREDIËNTEN voor 30 koekjes
150 gram bloem (gezeefd)
150 gram boter (koud en in klein blokjes gesneden)
9 gram zout
75 ml water (koud)

BEREIDINGSWIJZE
> meng in een kom 100 gram bloem, de boter, het zout en het water door met een mes de boter door de bloem heen te werken tot er een samenhangende en iets vochtige massa is verkregen waarin hier en daar een stukje boter te zien is
> bestuif het deeg met wat resterende bloem en rol het op een met bloem bestoven aanrecht luchtig uit tot een dikke lap*
> vouw het deeg in drieën en rol het in de richting van de vouw opnieuw luchtig uit en herhaal dit nog 2 keer*
> laat de deeglap in huishoudfolie 30 minuten rusten in de koelkast*
> herhaal de regels met * nog 2 keer (gebruik hier steeds een beetje van het resterende deel van de bloem om plakken te voorkomen)
> rol het deeg na de laatste rust uit tot een lap van circa 20 cm breed en 5 mm dik
> bestrijk het deeg met water en rol de deeglap in de lengte aan weerszijden op tot aan het midden
> laat de deegrol opstijven in de koelkast
> verwarm de oven voor op 225°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> snij de deegrol in plakjes van circa 5-6 mm en leg de plakjes deeg op de met bakpapier beklede bakplaat
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de palmiers in circa 20 minuten gaar en lichtbruin
> haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen




PALMIERS
De palmier is een hartvormig oud-Hollands knapperig koekje gemaakt van fijn bladerdeeg. De naam komt van de vorm van het koekje dat lijkt op een palmblad (palmier = palmboom). Dit kleine koekje verschijnt voor het eerst rond 1848 in Parijse banketbakkerijen. Volgens het verhaal wilden de bakkers hun overgebleven bladerdeeg redden waar ze uren of dagen werk aan hadden gehad maar de eerste uitvinder blijft echter anoniem. Inmiddels wordt het krokante koekje met de vele laagjes over de hele wereld gemaakt en varieert de grootte per regio tussen de 5 - 20 cm. In Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen staat het bekend als ‘orejas’ of ‘palmera’ wat oren betekent maar het wordt daar ook wel ‘corazón de hojaldre’ genoemd wat schilferig hart betekent. In Duitsland noemt men het ‘Schweineohren’ en in Engeland ‘pig ears’ wat varkensoren betekent. In Catalonië en Valencia noemt men het ‘ulleras’ en in Griekenland heet het ‘gyalákia’ wat wat brillen of lenzen betekent. In Italië wordt het spottend ‘prussiane’ genoemd, een verwijzing naar de grote oren van de Pruisische indringers. De Zwitsers noemen dit koekje ‘het hart van Frankrijk’. In Azië worden ze ‘Butterfly’ (vlinderkoekjes) genoemd en in Amerika ‘Elephant Ears’ (olifantsoren). Dit ‘suikertaartkoekje’ is in 1965 voor het eerst geïntroduceerd in Japan door het bedrijf Sanritsu en wordt daar ‘Genji Pie’ genoemd.



Het is daar een ongekende klassieke en populaire snack die geliefd is bij zowel jong en oud. Elk koekje wordt er zelfs apart verpakt. Terwijl in Frankrijk het elegante bladerdeegkoekje vóór het bakken wordt bestrooid met suiker, doen ze dat in Puerto Rico met honing. De Portugezen hebben het koekje met de kenmerkende dubbele rolvorm opnieuw uitgevonden door er ná het bakken een laagje koninklijk wit en doorschijnend glazuur, chocolade of eigeel overheen te strijken. Het knapperige koekje met lichte textuur heeft boterachtige en delicate lagen die bijna smelten op je tong. Het is een chique en tijdloos koekje dat perfect samengaat met een kopje zwarte thee. De met suiker gevulde palmier is een echte klassieker met een onweerstaanbare crunch in je mond maar er zijn meer smaakmogelijkheden. Je kunt de suiker natuurlijk ook mengen met kaneelpoeder, cacaopoeder, stukjes gekonfijte gember, stukjes gedroogd fruit of citroenrasp. Voor een hartige palmier bestrijk je de deegrol (voor het oprollen) met pesto, tapenade of geraspte kaas. Laat je smaakpapillen verrassen met deze geweldige snack.


uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot

palmier, gebak, koek, origineel recept, zelf maken, oorsprong, geschiedenis, bloem, boter, water

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!