KLETSKOPPEN
INGREDIËNTEN voor 40 koekjes
40 gram boter
130 gram donkerbruine basterdsuiker
½ theelepel kaneel
50 gram bloem
1 à 2 theelepels water
40 gram geroosterde amandelen (grof gehakt)
BEREIDINGSWIJZE
> verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> roer in een kom de boter romig en voeg de basterdsuiker en de kaneel toe
> voeg in delen de bloem toe (voeg water toe als het deeg niet smeuïg is) en meng de amandelen door het deeg
> maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op ± 8cm van elkaar op de bakplaat
> plaats de bakplaat boven in de oven en bak de kletskoppen in circa 7 minuten gaar en bruin
> laat de kletskoppen iets afkoelen op de bakplaat en haal ze er voorzichtig af; leg ze vlak neer en laat ze verder afkoelen
KLETSKOPPEN
De kletskop is een dun, hard, knapperig oud-Hollands rond koekje. Verschillende partijen claimen het koekje te hebben bedacht. In het Belgische Veurne kennen ze dit delicate koekje als ‘kaalkop’. Franse patissiers beweren dat de ‘mignots’, de voorloper van de tuille, vernoemd zijn naar een Parijse banketbakker uit de 18e eeuw. Echter, een document uit 1602 toont aan dat deze koekjes, toen ‘zeerehoofdjes’ genoemd, uit Leiden komen. Het koekje maakte in Leiden onderdeel uit van bakproeven voordat je als meester in de machtige bakkersgilde kon worden opgenomen. Het document is afkomstig van de Belgische drukker Zacharias Heyns (1566-1631).
Zaccharias Heyns schreef het volgende:
‘Dat syn van die platte, ronde dinghen,
Die ons de “schorftenhoofden” noemt
Se syn met botter, suijker en caneel bebloemt,
Noyt beter cost en hebt ghy geheten!’
De term ‘schorftenhoofden’ verwijst naar schurfthoofden. Er heerste in die tijd schurft en menig baby kwam daardoor met korsten op het hoofd ter wereld. Al snel werd de vergelijking gemaakt met het oppervlak van het koekje. Gelukkig zijn de kletskoppen er niet minder lekker om en zelfs snel en makkelijk te maken.
uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!