KATTENTONGEN
INGREDIËNTEN voor 30 – 40 koekjes
50 gram bloem
50 gram boter
50 gram poedersuiker (gezeefd)
snufje zout
1/2 vanillestokje (het merg)
1 eiwit
> verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> meng in een kom de boter, de poedersuiker, het zout en het vanillemerg tot een romige massa
> voeg het eiwit toe en roer de massa luchtig
> voeg in delen de bloem toe
> spuit, met een spuitzak met gladde mond, koekjes op de bakplaat van circa 6 cm lang
> plaats de bakplaat onder in de oven en bak de koekjes in circa 6 minuten gaar en de randen lichtbruin worden
> haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat en laat ze afkoelen
KATTENTONGEN
De kattentong is waarschijnlijk van origine een Frans langwerpig koekje dat bros is en afgeronde uiteinden heeft. Een koekje in de vorm van een kattentong. Het recept van dit chique Franse koekje (langues de chat) dateert uit de 17e eeuw. Op basis van de ingrediënten en de gebruikte baktechniek, vermoedt men dat de allereerste kattentongen uit een Franse oven zijn gekomen! Het roerdeeg maakt men van boter, poedersuiker, bloem, vanille en eiwit waardoor men het makkelijk kan sjabloneren. De lengte van het delicate koekje varieert tussen de 5 en 8 cm. Het deeg spuit men zorgvuldig met een spuitzak op de bakplaat waarna men de koekjes in enkele minuten afbakt. Dit traditionele koekje beschrijft men inmiddels in alle kookboeken over de hele wereld. Het Oostenrijkse bedrijf Küfferle maakt deze heerlijke koekjes al sinds 1892. In Duitsland maken de bedrijven Sarotti, Hachez en Halloren deze wereldberoemde koekjes en in Brazilië worden deze dunne koekjes gemaakt door de bedrijven Zermatt en Kopenhagen.
Heb je overgebleven eiwit en weet je niet goed wat je daarmee moet doen? In weinig tijd maak je een schaal heerlijke klassieke koekjes die je kunt serveren bij de koffie of thee. Maar je kunt deze verfijnde koekjes met vanillesmaak natuurlijk ook serveren bij ijs of een romig dessert. Tegenwoordig kent men ook de gevulde kattentong. Hierbij spuit je tussen twee koekjes wat smaakvolle crème. Je kunt deze koekjes ook (deels) even dippen in wat gesmolten chocolade of versieren met wat glazuur en/of pareltjes.
uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!