GOUDSE MOPPEN

GOUDSE MOPPEN

GOUDSE MOPPEN

GOUDSE MOPPEN

Geplaatst op 12-4-2023 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor 30 – 40 koekjes
160 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
120 gram boter (in blokjes)
80 gram suiker
3 gram zout
geraspte citroenschil
25 gram suiker

BEREIDINGSWIJZE
> kneed in een kom het zelfrijzend bakmeel, de boter, de suiker, het zout en de citroenrasp tot een samenhangende bal
> maak een rol van het deeg (circa 3 cm doorsnee) en wentel deze door de suiker
> laat de rol opstijven in de koelkast
> verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
> snijd de deegrol in plakjes van 1 à 1,5 cm en leg de deegplakjes op de bakplaat met bakpapier
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de Goudse moppen in circa 20 minuten gaar en heel lichtbruin
> haal de Goudse moppen van de bakplaat en laat ze afkoelen



GOUDSE MOPPEN
De Goudse mop is een traditioneel rond oud-Hollands koekje omhuld met suiker. De Goudse mop komt van oorsprong uit de bakkerij van Johannes Punselie in het Zuid-Hollandse Gouda. Johannes start rond 1872 een bakkerij en specialiseert zich in het bakken van verschillende koekjes. De Goudse mop, ook wel botermop genoemd, is hiermee geboren. De naam ‘mop’ verwijst naar de ronde vorm van het koekje wat in de 17e eeuw ‘gebakken steen’ betekende. In het buitenland staat de Goudse mop bekend als ‘Gâteau sec de Gouda’. De receptuur van deze krokante koekjes is eenvoudig en hierdoor makkelijk te maken. Dus mocht je onverwacht visite krijgen, dan is je koektrommel met dit heerlijke koekje snel en makkelijk gevuld.


uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot

Goudse mop, gebak, koek, origineel recept, zelf maken, oorsprong, geschiedenis, zelfrijzend bakmeel, boter, suiker, citroenschil

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!