BOTERKOEK

BOTERKOEK

BOTERKOEK

BOTERKOEK

Geplaatst op 12-4-2023 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor 1 boterkoek (circa 20cm )
> 225 gram bloem
> 200 gram boter (in blokjes)
> 200 gram basterdsuiker (gezeefd)
> 1,5 gram zout
> ½ ei (losgeklopt)

BEREIDINGSWIJZE
> verwarm de oven voor op 200°C en vet een boterkoekvorm in met boter
> meng alle ingrediënten in een kom en kneed de massa met een koele hand vlug tot een samenhangende bal
> vul de boterkoekvorm met het deeg
> bestrijk het deeg met het ei
> plaats de bakplaat midden in de oven en bak de boterkoek in circa 10 à 15 minuten half gaar en bruin
> laat de boterkoek helemaal afkoelen



BOTERKOEK
De boterkoek is een platte ronde oud-Hollandse koek die volgens traditie voor een groot deel is bereid met boter. De koek mag de naam ‘boterkoek’ alleen dragen als er echte roomboter wordt gebruikt. Echte roomboter….een heel belangrijk ingrediënt voor de uiteindelijke smaak. Meestal wordt de koek gebakken in een speciale boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 cm. De eerste boterkoeken stammen waarschijnlijk uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Het lijkt een lekkernij voor de ‘gewone’ mens. De betere bakkerijen, patisserieën en theesalons hebben geen boterkoek in hun assortiment. Ook de speciale boterkoekvorm wordt niet verkocht in de duurdere speciaalzaken. Boterkoek is een echte traktatie bij een kopje thee of koffie. Gek genoeg behoort het niet tot het assortiment koekjes en is het ook geen taart of cake. Maar wat is het dan wel? De klassieke boterkoek is compact maar niet droog. Hij is zoet, vol van smaak, smeuïg van binnen en licht krokant van buiten. Gewoon een typische oer-Hollandse lekkernij met een fantastische smaak. Zowel de bereidingstijd als de baktijd is kort en meestal heb je de ingrediënten wel in huis. In een mum van tijd staat deze tijdloze klassieker op tafel en heb je altijd snel iets lekkers voor onverwachte visite. Enne…..vergeet de calorieën en geniet!


uit “Neerlands Kookboek”
©DeOudeTheepot

boterkoek, gebak, koek, origineel recept, zelf maken, oorsprong, geschiedenis, bloem, boter, suiker

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!