THEE

THEE

THEE

THEE

Geplaatst op 19-10-2024 door De Oude Theepot

Thee kent een rijke geschiedenis. Volgens diverse legendes is het drinken ervan lang geleden in het oude China ontstaan. Het bekendste verhaal is van de Chinees Shen Nong Ben Cao Jing ook wel bekend als de “Goddelijke boer”. Deze keizer was een bekwaam leider en een geleerd kruidkundige. Op een warme zomerdag, tijdens één van zijn reizen, stopte hij om even te rusten. Om hygiënische reden kookte de keizer zijn water. Bij toeval waaiden er wat blaadjes van een wilde struik in zijn water. Het water kleurde daardoor bruin en dit wekte de interesse van de keizer. Hij nam een paar slokken en vond dat het drankje verfrissend was en een heerlijk smaakte. Volgens een andere overlevering heeft hij gewoon de geneeskrachtige werking van de theeplant ontdekt omdat hij altijd kruiden proeft om de geneeskrachtige waarde ervan te testen. Hij wordt in China beschouwd als de vader van de landbouw omdat hij het volk heeft geleerd hoe ze granen moeten verbouwen om er voedsel van maken.

DE THEEPLANT
Pas in de vijfde eeuw na Christus werd thee naar andere Aziatische landen geëxporteerd. Weer meer dan duizend jaar later, in 1610, waren het de Hollanders die voor het eerst een lading van deze gedroogde blaadjes naar Europa brachten. Alle theeblaadjes (behalve kruidenthee) komen van de theestruik Camellia Sinensis. De theestruik groeit in een tropisch of subtropisch klimaat. Als de theestruik circa vier jaar oud is, wordt er voor het eerst geoogst. Tijdens het oogsten plukt men alleen de jonge blaadjes. Het oogsten van kwaliteitsthee gebeurt altijd met de hand, dit geeft namelijk het beste resultaat. Hoewel men gedurende het hele jaar kan oogsten, worden de beste theeblaadjes in het voorjaar geoogst.



SOORTEN THEE
Omdat bijna alle theesoorten van dezelfde plant afkomstig zijn speelt het verwerkingsproces een zeer belangrijke rol. Het oxideren van de theeblaadjes is noodzakelijk om kleur en aroma te krijgen. Door de mate van oxidatie verkrijgt men verschillende theesoorten. Er bestaan zeven verschillende soorten basisthee:

ZWARTE THEE
Zwarte thee is volledig geoxideerd en wordt in Nederland het meest gedronken. Na de oogst blancheert men de blaadjes door er lucht over heen te blazen. Voor de blaadjes van mindere kwaliteit zet men de CTC-methode (Crush of Cut/Tear/Curl) in. De blaadjes van betere kwaliteit verwerkt men met de hand. Na het blancheren oxideert men de blaadjes onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Daarna droogt men de blaadjes om het oxidatieproces te stoppen. Door middel van zeven sorteert men de blaadjes op grootte van het blad. Dan kunnen de gedroogde blaadjes worden verpakt. Varianten van deze soort zijn:

Engelse melange
een mix van verschillende soorten theeblaadjes (vaak Assam en Ceylon) en heeft een donkere dieprode kleur; door de volle sterke smaak is deze drank erg populair en ondanks dat deze thee niks met Engeland te maken heeft, wordt ze toch vaak geschonken bij de daar welbekende afternoon tea.

Ceylon
een lichtgekleurde thee met een verfrissend aroma van citrus, afkomstig uit Sri Lanka dat tot 1972 Ceylon heette; deze thee past goed bij een afternoon tea

Earl Grey
een melange van zwarte thee op smaak gebracht met bergamotolie; de thee is waarschijnlijk vernoemd naar een Britse premier graaf Charles Grey (1764-1845); deze thee past goed bij een afternoon tea of een cream tea

Darjeeling
een exclusieve zwarte thee afkomstig uit het district Darjeeling uit India (aan de voet van de Himalaya); de drank heeft een kruidig, fruitig en licht zurig aroma (door de natuurlijke tannines); de blaadjes van de eerste pluk (in mei) levert de duurste thee ter wereld op (champagne onder de theesoorten) en geven de drank een hele lekkere zachte smaak; de blaadjes van de tweede pluk (in juni) geven de drank een goede zachte smaak; de blaadjes van de derde pluk (in de herfst) geven de drank een minder delicate smaak (maar is nog steeds erg lekker); deze thee past goed bij een cream tea

Assam
zwarte thee afkomstig uit het district Assam gelegen in India (aan de voet van de Himalaya); deze thee is afkomstig van de Camellia Assamica en bevat daardoor meer cafeïne dan andere zwarte theeën; de blaadjes van de eerste pluk (net na de winter) zijn lichter van kleur en geven de drank een zachtere smaak; de blaadjes van de tweede pluk (aan het eind van de lente) geven de drank een moutachtige en pittige smaak; deze thee past goed bij een afternoon tea, een high tea of een cream tea

Lapsang Souchong
deze thee wordt na oxidatie in bamboemanden gedroogd boven een vuur van naald- of cipressenhout wat een sterke rooksmaak geeft aan de drank; deze thee past goed bij een high tea

OOLONG THEE
Oolong thee is deels (tussen 10-75%) geoxideerd. De minst geoxideerde soort neigt naar groene thee met een frisse citrusachtige smaak. De theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes. De meest geoxideerde variant neigt naar zwarte thee en bezit een smaak van steenvruchten. Deze theeblaadjes zien er zwart draadachtig uit.
Deze theesoort ondergaat een paar delicate processen om aan zijn unieke aroma en smaak te komen. Allereerst droogt men de theeblaadjes waarna de bladranden worden gekneusd. Deze kneuzing vergroot het oppervlak voor oxidatie en breekt tevens de celwanden zodat in de cel aanwezige enzymen het oxidatieproces kunnen opstarten. Daarna gooit men de theeblaadjes ondersteboven. Om het oxidatieproces te stoppen verhit men de theeblaadjes kortstondig waardoor alle enzymatische activiteit stopt. Daarna koelt men de theeblaadjes en droogt men ze nog een keer om een teveel aan vocht te verwijderen. Daarna sorteert men de blaadjes op grootte van het blad. Dan kunnen de gedroogde blaadjes worden verpakt. Deze thee past goed bij een high tea.

GROENE THEE
Groene thee is een niet geoxideerde thee. De jonge theeblaadjes behandelt men direct na de oogst met stoom. Daardoor deactiveert men de enzymen die oxidatie veroorzaken en blijven de theeblaadjes ook groen. Vervolgens rolt en plet men de theeblaadjes mechanisch en droogt men ze bij een lage temperatuur. Deze thee past goed bij een afternoon tea.

JASMIJNTHEE
Jasmijnthee is meestal groene (of witte) thee waaraan men het aroma van jasmijnbloesem toevoegt. Door de theeblaadjes samen met de vers geplukte jasmijnbloesem te drogen verkrijgt men deze subtiel zoete en zeer geurige theesoort. Deze thee past goed bij een afternoon tea.

WITTE THEE
Witte thee is een niet geoxideerde thee. De knoppen van de theeplant plukt men binnen 48 uur nadat deze zijn gevormd (eenmaal per jaar). Hierna droogt men de knoppen in het zonlicht. De vloeistof heeft een subtiele smaak waarin men zoete en bloemige tonen onderscheidt. Deze thee past goed bij een afternoon tea

GELE THEE
Gele thee is een niet geoxideerde thee. Het is een theesoort die ongeveer tussen de groene en de oolong zit. Het bereidingsproces is vergelijkbaar met die van de groene maar kent één extra stap. Nadat men de theeblaadjes heeft gestoomd, worden ze onder een vochtige doek gelegd (zweetproces of geel stoven). Hierdoor kunnen de theeblaadjes ‘ademen’ en hun natuurlijke aroma weer absorberen. Deze theesoort is de meest zeldzame en bezit een zachte, zoete en volle smaak. Deze thee past goed bij een afternoon tea.

PU-ERH THEE
Pu-erh is gefermenteerde thee. Deze theesoort wordt zowel als groene en als zwarte thee uit de theestruik gewonnen. Door inwerking van externe gisten en bacteriën fermenteren de theeblaadjes, ontstaat er een krachtige aardachtige smaak en donkerrode kleur. Oorspronkelijk werd deze theesoort voor het transport in vormen geperst tot theeblokken. Tegenwoordig wordt deze theesoort ook los verkocht. Deze theesoort kan wel meer dan 50 jaar
worden bewaard. Deze thee past goed bij een high tea.



kijk hier voor uitleg als je een nieuwe smaak thee wil proberen:





WAT MOET JE DOEN
Het perfect kopje thee zetten is echt een kunst. We hebben het dan over hoeveelheid, waterkwaliteit, hoogwaardige ingrediënten, temperatuur en infusietijd. Het vereist dus enige kennis omdat het zetten van dit smakelijke d
rankje per theesoort verschilt.

  

 
1. start altijd met koud gefilterd kraanwater of bronwater met een pH waarde tussen 6 en 7 én gebruik water dat niet eerder heeft gekookt
 
2. kook het water kort
 
3. wacht vervolgens tot het water is afgekoeld naar de juiste temperatuur passend bij de theesoort (gekookt water koelt circa 5°C per minuut af)
 
4. spoel de theepot altijd eerst om met heet water
 
5. vul de theepot hierna met de gewenste hoeveelheid theebladeren van goede kwaliteit (ga uit van circa 2 gram theebladeren (= 1 theelepel) per theekopje van 175 ml (= circa 10-12 gram voor 1 liter thee))
 
6. schenk genoeg water over de theebladeren om ze te bedekken
 
7. laat dit 20 seconden staan en giet het water af
 
8. schenk vervolgens genoeg water in de theepot
 
9. roer de theebladeren even om
 
10. geef de theebladeren voldoende tijd om te trekken passend bij de theesoort
 
11. zeef de drank voordat je deze gaat drinken
 
INFUSIETIJD EN WATERTEMPERATUUR
> zwarte thee: 3 – 5 minuten in water van 95 – 100°C
> oolong thee: 3 – 5 minuten in water van 85 – 95°C
> groene thee: 2 – 3 minuten in water van 70 – 85°C
> jasmijnthee: 2 – 3 minuten in water van 70°C
> witte thee: 2 – 3 minuten in water van 70 – 85°C
> gele thee: 2 - 3 minuten in water van 60 80°C
> pu-erh thee: 35 minuten in water van 85 – 95°C
 
 
BEWAARADVIES
Bewaar thee, voor behoudt van geur en smaak, altijd op een droge plaats (<25°C) in een luchtdichte hersluitbare verpakking.


©DeOudeTheepot
thee, theeplant, Camellia Sinensis, geschiedenis, Shen Nong Ben Cao Jing, goddelijke boer, keizer, China, zwarte thee, Engelse melange, Assam, Ceylon, Earl Grey, Darjeeling, Lapsang, Oolong, groene, jasmijnthee, witte, gele, pu-erh, theeproces

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!