ARRETJE-CAKE

ARRETJE-CAKE

ARRETJE-CAKE

ARRETJE-CAKE

Geplaatst op 11-8-2024 door De Oude Theepot

INGREDIËNTEN voor 1 cake
1 of 2 eieren (wil je geen rauw ei gebruiken, vervang dan elk ei door 3 eetlepels melk; als je alleen melk gebruikt, meng dan eerst de suiker met de cacao en roer daarna de melk erdoor)
200 gram suiker
5 afgestreken eetlepels cacao (= circa 50 gram)
250 gram Delfia of Delfrite (gesmolten)

200 gram biscuitjes (in stukjes; b.v. Maria’s of Petit Beurre)

BEREIDINGSWIJZE
> klop in een kom de eieren met de suiker schuimig
> voeg lepel voor lepel de cacao toe
> voeg Delfia of Delfrite toe en blijf roeren tot alles goed is gemengd
> meng de biscuitstukjes door het mengsel
> doe het mengsel in een cakevorm en laat de cake opstijven in de koelkast
> haal de cake uit de vorm door de vorm even in warm water te houden

ARRETJE-CAKE

Arretje-cake is een supermachtige, stevige no-bake cake die voornamelijk bestaat uit plantaardig vet, suiker, cacao en stukjes biscuit. Een soort gemarmerde chocoladecake die je moet laten opstijven in de koelkast. Arretje-cake is genoemd naar Arretje Nof het stripfiguurtje dat in de jaren 20 is gebruikt in de reclamecampagnes van de Nederlansche Oliefabriek (NOF) in Delft (later Calvé). De NOF is opgericht op 8 augustus 1883 door de industrieel Jacques van Marken (30 juli 1845 – 8 januari 1906) en door de chemicus met financiële achtergrond dr. Jan Rudolph Tutein Nolthenius (pagina 101; 25 november 1857 – 14 januari 1946). Het doel is om olie uit pinda’s te persen en daar starten ze uiteindelijk op 8 april 1884 mee.



De NOF staat vooral bekend om zijn
Delftsche slaolie dat snel wint aan populariteit na een prijsvraag rondom het gebruik ervan in de keuken op 3 november 1893. Maar het bedrijf is ook geïnteresseerd in het productieproces van kunstboter en op aanraden van Jacques gaat Jan daarvoor op bezoek bij het Franse bedrijf Calvé in Coutras bij Bordeaux. Op 1 januari 1898 fuseert de NOF met Calvé van de Franse broers Emmanuel en Georges Calvé en gaat het bedrijf verder onder de naam Fransch-Hollandsche Oliefabrieken Etablissements Calvé-Delft.




Het eerste gratis receptenboekje van Calvé, de eerste in een reeks van velen, verschijnt in 1913. Tussen 1913 en 1926 staat het recept van Arretje-cake (uiterst makkelijk te bereiden) in één van deze gratis receptenboekjes. Calvé besluit in 1926 om dit recept te gebruiken ter promotie van hun nieuwe producten:
- Delfia (100% kokosvet in tabletvorm)
- Delfrite (100% pindavet in tabletvorm)



Beide producten zijn verschillend in zowel verhitting als stolling. Delfia wordt warm aanbevolen, maar niet te warm terwijl je Delfrite zo heet kunt maken als je zelf wilt. In de zomer wordt bij het maken van een Arretje-cake Delfia aanbevolen omdat bij het gebruik van Delfrite de cake te zacht blijft.



Schrijver én illustrator Johan Johannes Fabricius (24 augustus 1899 – 24 juni 1981) krijgt in 1926 de commerciële opdracht om een boekjesreeks genaamd ‘De wondere avonturen van Arretje Nof’ te maken. De trouwe kopers van Delftsche slaolie, Delfia en Delfrite kunnen de boekjes met verluchte sprookjes gratis krijgen tegen inlevering van 18 NOF-wapenbonnen (spaarzegeltjes met het bedrijfslogo) die op elke verpakking is aangebracht. De vijfdelige boekjesreeks is niet te koop in de winkel en daarom een geliefd spaaritem. Calvé wil met deze boekjes niet alleen de jonge klantjes aan zich binden, maar hoopt met het fantasiefiguurtje Arretje ook een mascotte te creëren.

De titels van de eerste serie van ‘De wondere avonturen van Arretje Nof’ uit 1926 zijn:
1. Barrebart, de wildeman uit de bergen
2. Het rooverseiland in de Perzische zee
3. De Draak en de Chineesche prinses
4. Brekkek-kwak-kwak en de zeven woudmannetjes
5. De vroolijke bruiloft van Arretje en Annetje




De uit Bagdad afkomstige vrolijke en dappere Turkse Arretje trekt de hele wereld over en beleeft allerlei avonturen. In het laatste boekje komt de kleine Arretje in het koude Nederland terecht waar hij trouwt met molenaarsdochter Annetje. Dan ruilt de exotische Arretje zijn tulband en pofbroek in voor een Hollandsche broek en muts. Dat Bagdad niet in Turkije ligt en dat de pinda’s niet uit het verre oosten komen, maar uit het Afrikaanse Rufisque in Senegal is blijkbaar niet relevant. Het gaat om de promotie van de kokos- en aardnoten waar Delfia en Delfrite van zijn gemaakt. De zeer bijzondere olienootjes of aardnootjes uit West-Afrika zijn veel kleiner en kostbaarder dan de gewone pinda’s. Het heeft een bijzonder blanke kern en een zuivere zoete smaak.



Volgens een krantenadvertentie uit 1926 komt de naam Arretje van de grondstof arachide en de achternaam van het handelsmerk NOF.




Hoewel Calvé in 1928 wordt overgenomen door Unilever blijft de naam Calvé én het NOF-logo bestaan en is ze nog lang te zien op o.a. de bekende potten pindakaas van Calvé.



Lerares aan de Amsterdamse Huishoudschool, idealist, reclamekokkin en succesvol kookboekenschrijfster Martine Wittop Koning (10 januari 1870 – 29 juli 1963) krijgt bekendheid met haar recepten voor reclamebrochures van levensmiddelenfabrikanten. Zo is Martine o.a. beroemd door de reclamekookboekjes die zij in de jaren 20 en 30 in de zomer en winter schrijft voor Calvé. Recept nr. 100 in het winterboekje van 1933 is de Arretje-cake (een lekkere cake, die gemakkelijk te bereiden is).



Maar is het originele recept van Arretje-cake wel van Calvé? Een ander vergelijkbaar recept, uit 1910, komt van Apollonia Wilhelmina von Baumhauer (8 juli 1848 – 4 januari 1928). Haar recept voor een chocoladecake is volgens de titel van het recept in die tijd nog geen algemeen bekend gerecht.

Chocoladecake om niet te verbreiden, dan is’t nergens een nieuwtje
160 gram kokosvet (gesmolten; smeer met een beetje vet de cakevorm in)
250 gram witte basterdsuiker
60 gram cacaopoeder
½ theelepel vanillepoeder (géén vanillesuiker!!)

300 gram Brusselse Kermis van Verkade (nu: Nizza kokos)
2 eieren (geklutst)



> neem een cakevorm waar minimaal 4 koekjes achter elkaar passen (5 mag, maar dat gaat ten koste van de verhouding chocolade/koekjes)
> meng in een kom de basterdsuiker, het cacaopoeder en het vanillepoeder
> voeg de eieren toe en roer het mengsel tot een pap
> blijf roeren en voeg het hete vet langzaam toe tot er een mooie gelijkmatige massa ontstaat
> leg op de bodem van de cakevorm eerst een laag koekjes*
> giet er een laagje van het chocolademengsel overheen*
> herhaal de regels met * nog vier keer en zorg dat je een beetje van het chocolademengsel overhoudt
> dek de cakevorm af met huishoudfolie en zet het minimaal 12 uur in de koelkast
> haal de cake uit de vorm door de vorm even in warm water te houden
> zet de kom met het restje chocolademengsel ook in warm water en bestrijk de bovenkant van de cake met de overgebleven chocolade
> zet de cake terug in de koelkast tot deze helemaal is opgesteven




Ook Portugal en Italië claimen allebei het patent te hebben op dit heerlijke zoete chocoladegerecht in de vorm van een grote salami, maar in Portugal kom je het recept onder de naam ‘Paio de Chocolate’ voor het eerst tegen in het ter ziele gegane culinaire tijdschrift Banquete uit juli 1962. In Italië beweren sommige mensen dat de receptuur gebaseerd is op een recept uit het kookboek van de in Emilia-Romagna geboren Pellegrino Artusi. Zijn kookboek ‘La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene’ (De Wetenschap in de Keuken en de Kunst van lekker eten) komt uit 1891 met daarin het dessertrecept genaamd 'Migliaccio di Romagna' (nr. 432 op pagina 321). De vulling van deze ronde taart wordt au bain-marie bereid (schrik niet, er zit varkensbloed in) en gaat daarna in een vorm waarin al een kort gekookt dun pastadeegje ligt. Hierna moet de taart afkoelen en kan hij uiteindelijk in amandelvormige stukjes worden gesneden. Deze zoete bloedworst is voor de boeren in die regio een echt winterdessert dat wordt gemaakt ter gelegenheid van het ritueel slachten van de varkens. In de regio Emilia-Romagna is het originele recept opgenomen in de lijst (nr. 146) van Prodotti Agroalimentari Tradizionale (PAT) van het ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid. Vanaf welk jaar het recept is toegevoegd aan de lijst is moeilijk te achterhalen, maar sinds de start van de publicaties, bij wet geregeld in 1999, staat de Migliaccio di Romagna vanaf 2000 al op de lijst.
Anderen beweren dat de Italiaanse versie tegen het begin van de 20
e eeuw op Sicilië is geboren, maar de Salame Turco is pas in 2012 officieel opgenomen in de Siciliaanse lijst (nr. 195) van traditionele Italiaanse voedingsproducten (PAT). Turco verwijst naar de donkere kleur van de chocoladeworst dat weer verband houdt met de donkere huidskleur van de Saracenen die tussen 827 en 902 het eiland Sicilië domineren. Het heeft dus niets met Turkije te maken.



Ook in Piëmont claimen ze de chocoladeworst, die ze Salame del Papa noemen, te hebben uitgevonden. Echter zijn er hier verschillende verklaringen over de oorsprong. Sommigen zeggen dat het klassieke dessert is bedacht om het verlangen naar zoetigheid te bevredigen tijdens de vastentijd om het verbod van de katholieke religie op het eten van vlees en snoep te omzeilen. Anderen beweren dat het zo’n bijzonder lekker dessert is, dat zelfs de paus het zou willen eten. Maar er wordt ook gesuggereerd dat het een typisch Driekoningencake is die door Befana als geschenk wordt gebracht. Wat we wel weten is dat dit eenvoudig te bereiden recept in Piëmont meestal met Pasen wordt gegeten én dat het tegenwoordig vaak wordt gebruikt (of misbruikt?) om paaseitjes smaakvol te recyclen. De Italianen weten in ieder geval wel hoe je je smaakpapillen moet laten zingen.

We kunnen dus niet met zekerheid vaststellen dat het een oer-Hollands recept is. Maar we zijn inmiddels niet meer de enige met een soortgelijk recept. In de meeste versies zijn alle kwaliteitsingrediënten vervangen door betaalbare producten en de Hollandse Arretje-cake wijkt in receptuur niet veel af van de zoete worst zonder vlees of zoals de Spanjaarden het zo mooi zeggen - een ‘Trampantojo’ (= optische illusie). Hieronder een overzicht van de landen die een vergelijkbaar recept hebben. Bij ‘anders dan origineel’ bedoelen we dat het afwijkt van het originele recept van Calvé.

> Amerika
naam: Chocolate SalamiChocolade Salami
vorm: worst
anders dan origineel: vanillewafels, ongezouten roomboter (i.p.v. plantenvet), soms pure chocolade (i.p.v. cacao)
locale toevoegingen: vanille, grof gehakte geroosterde pecannoten, rum
afwerking: poedersuiker

> Argentinië
naam: Salame de Chocolate - Chocoladesalami
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: amandelenstukjes
afwerking: poedersuiker

> Australië
naam: Hedgehog Cake - Egeltaart
vorm: vierkanten
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), gecondenseerde melk (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: walnoten, vanille, geraspte kokos
afwerking: chocoladeglazuur

> Brazilië
naam: Palha Italiana - Italiaans Stro
vorm: vierkanten
anders dan origineel: maiszetmeelkoekjes, gecondenseerde melk (i.p.v. suiker),
locale toevoegingen: geen
afwerking: fijne kristalsuiker of poedersuiker

> Brazilië
naam: Chocolate Salaminho - Chocoladesalami
vorm: worst
anders dan origineel: maiszetmeelkoekjes, gecondenseerde melk (i.p.v. suiker),
locale toevoegingen: grof gehakte walnoten, rozijnen, rum, cognac, vanille
afwerking: poedersuiker

> Bulgarije
naam: Сладък салам - Zoete Salami
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: walnoten, vanille
afwerking: poedersuiker

> Cyprus
naam: Doukissa - Hertogin
vorm: worst, cake, vierkanten, taart
anders dan origineel: elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker),
locale toevoegingen: vanille, verder zijn de mogelijkheden grenzeloos
afwerking: geen of ga gewoon helemaal los

> Denemarken
naam: Kiksekage - Chocoladekoekjescake
vorm: cake
anders dan origineel: hele vierkante vanillekoekjes, soms roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: geraspte sinaasappelschil
afwerking: het chocolademengsel uit het recept (men begint en eindigt met dit mengsel en de koekjes worden alleen in het midden geplaatst)

> Duitsland
naam: Kalter Hund - Koude Hond uit voormalig DDR of Kellerkuchen - Keldertaart
vorm: cake
anders dan origineel: hele zandkoekjes
locale toevoegingen: rum, vanille
afwerking: het chocolademengsel uit het recept (men begint en eindigt met dit mengsel en de koekjes worden alleen in het midden geplaatst)

> Engeland
naam: Chocolate Fridge Cake - Chocolade Koelkasttaart
vorm: cake, vierkanten, taart
anders dan origineel: elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), Golden Syrup (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: stukjes gedroogd fruit, verder zijn de mogelijkheden grenzeloos
afwerking: soms chocoladeganache

> Engeland
naam: Chocolate Tiffin - Chocolade Lunch
vorm: vierkanten
anders dan origineel: digestive biscuit of Graham crackers, roomboter (i.p.v. plantenvet), Golden Syrup (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: rozijnen of sultana’s, gekonfijte kersen
afwerking: gesmolten chocolade

> Estland
naam: Kirju Koer - Kleurrijke Hond
vorm: worst
anders dan origineel: elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: marmeladesnoepjes
afwerking: geen

> Frankrijk
naam: Gâteau au Chocolat - Chocoladetaart
vorm: worst, cake, vierkanten, taart
anders dan origineel: elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: de mogelijkheden zijn grenzeloos
afwerking: geen of ga gewoon helemaal los

> Griekenland
naam: Mosaiko – Mozaïek of Kormos - Stam
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: grof gehakte geroosterde amandelen, cognac, Koukoudo mastik likeur
afwerking: poedersuiker, cacao of fijn gemalen walnoten

> Hongarije
naam: Keksz Szalámi - Koekjessalami, Keksz Tekercs – Koekjesrol of Pöttyöske - Stip
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: rum
afwerking: poedersuiker

> Ierland
naam: Chocolate Biscuit CakeChocolade Biscuit Taart
vorm: cake, taart, vierkanten
anders dan origineel: combinatie van zoete koekjes (Rich Tea) en digestive biscuit (40%/60%), roomboter (i.p.v. plantenvet), Golden Syrup of honing (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: Maltesers, mini marshmallows, rum
afwerking: geen of chocoladeglazuur

> Italië
naam: Salame Turco - Turkse Salami uit Sicilië
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), bittere cacao
locale toevoegingen: geroosterde Bronte pistachenoten, geroosterde Avola amandelen, Marsala
afwerking: poedersuiker

> Italië
naam: Salame di Cioccolato – Chocoladesalami uit Emilia-Romagna
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), pure chocolade (i.p.v. cacao)
locale toevoegingen: vanille, bitter cacao, rum
afwerking: poedersuiker

> Italië
naam: Salame del Papa - Salami van de Paus uit Piëmont
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), Gianduja chocolade en bittere cacao (i.p.v. alleen cacao)
locale toevoegingen: geroosterde Langhe hazelnoten, rum
afwerking: poedersuiker en een wit elastisch net



> Jordanië
naam: ليزي كيك - Luie Taart
vorm: taart
anders dan origineel: digestive biscuit, roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: grof gehakte geroosterde walnoten of hazelnoten
afwerking: chocoladeganache

> Litouwen
naam: Tinginys - Luiaard
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), (gekarameliseerde) gecondenseerde melk (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: vanille
afwerking: geen

> Maleisië
naam: Kek Batik - Batikcake
vorm: vierkanten
anders dan origineel: margarine of roomboter (i.p.v. plantenvet), gecondenseerde melk (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: vanille
afwerking: eerst een laagje botercrème of roomkaas en dan nog een laagje chocoladeganache

> Noorwegen
naam: Delfiakake - Delfitaart
vorm: cake
anders dan origineel: hele vierkante biscuit
locale toevoegingen: sterke koffie, marsepein
afwerking: het chocolademengsel uit het recept (men begint en eindigt met dit mengsel en de koekjes worden alleen in het midden geplaatst), de bovenkant wordt versierd met jelly tops

> Polen
naam: Blok Czekoladowy - Chocoladeblok
vorm: cake
anders dan origineel: elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), melkpoeder met melk (i.p.v. eieren)
locale toevoegingen: grof gehakte walnoten of hazelnoten
afwerking: geen

> Portugal
naam: Salame de Chocolate - Chocoladesalami
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: licht geroosterde amandelen, cognac, gewelde rozijnen
afwerking: poedersuiker

> Roemenië
naam: Salam de Biscuiți - Koekjessalami
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: rum
afwerking: geen, poedersuiker, cacao of geraspte kokos

> Rusland
naam: шоколадная колбаса – Chocolade Kolbasa
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: walnoten
afwerking: geen

> Spanje
naam: Salchichón de Chocolate - Chocoladeworst
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: grof gehakte amandelen en/of walnoten, soms sterke drank
afwerking: fijne kristalsuiker of poedersuiker

> Sri Lanka
naam: Chocolate Biscuit Pudding - Chocoladekoekjespudding
vorm: cake, vierkanten, taart
anders dan origineel: Mariakaakjes worden eerst in warm melk gedoopt, margarine of roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: vanille, brandewijn
afwerking: eerst een laagje gesmolten chocolade en daarna versierd met grof gehakte geroosterde cashewnoten

> Turkije
naam: Mozaik Pasta - Mozaïektaart of Mozaik Pasta Tarifi - Mozaïekcake
vorm: worst, cake, vierkanten, driehoeken, taart
anders dan origineel: margarine of roomboter (i.p.v. plantenvet)
locale toevoegingen: grof gehakte hazelnoten, pistachenoten of walnoten
afwerking: fijn gehakte hazelnoten, pistachenoten, walnoten of geraspte kokos

> Uruguay
naam: Salchichón de Chocolade - Chocoladeworst
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker)
locale toevoegingen: geroosterde amandelstukjes
afwerking: geen

> Zweden
naam: Chokladsalami - Chocoladesalami
vorm: worst
anders dan origineel: roomboter (i.p.v. plantenvet), pure chocolade (i.p.v. cacao)
locale toevoegingen: vanille, geroosterde amandelstukjes, rum
afwerking: poedersuiker

Ondanks alle internationale varianten is deze eenvoudige maar heerlijke zoete cake én chocoladedessert, vooral met Pasen en Kerst, mateloos populair in al deze landen.

Na de oorlog, als de koelkast in opmars komt, wordt het recept van Arretje-cake opnieuw razend populair. Menig huisvrouw stort zich op de bereiding van deze lekkere én calorierijke cake waarvoor je geen oven nodig hebt.



Vanwege dit grote succes worden in 1950 de eerste vijf boekjes van Arretje Nof herdrukt en worden er in 1957 een nieuwe serie van acht Arretje Nof boekjes uitgebracht. Dit keer door Toonder Studio's.

De titels van de tweede serie van Arretje Nof uit 1957 zijn:
1. Arretje Nof op de planeet der horenmannen
2. Arretje Nof en de schrik van de zwijgzee
3. Arretje Nof en de ontvoerde baljuw
4. Arretje Nof op het windeiland
5. Arretje Nof en de vuurgeest
6. Arretje Nof en het raadsel van de stokertjes
7. Arretje Nof in wolkenland
8. Arretje Nof en de ontevreden dieren




In 1970 publiceert Walt Disney in Italië het kinderboekje ‘Manuale di Nonna Papera’ (Oma Duck’s Kookboek). Bijzonder geschikt natuurlijk voor de kleintjes omdat juist zij het leuk vinden om koekjes te breken en vies te worden. Maar ook omdat het een simpel gerecht is en veilig zonder oven kan worden bereid. Elk recept uit het boekje is geïnspireerd door historische of mythologische personages. De rusteloze krijgers van het Noorden, de Vikingen, varen over de zeeën en pronken met hun gestroomlijnde schepen. De Salame Vichingo (= Vikingsalami) is geïnspireerd op de gele en zwarte schilden die aan de buitenkant van deze schepen glanzen. De donkere kleur van het deeg en de goudgeel gebroken koekjes moeten de kleuren van de schilden verbeelden.

2 eidooiers
2 eetlepels suiker
150 g boter
2 eetlepels bittere cacao
een klein glaasje curaçao (dit is een alcoholvrije siroop)
200 g droge koekjes


- klop de eidooiers en suiker tot een romige crème
- smelt de boter au bain-marie en voeg deze toe aan de eidooiers, samen met de cacao en curaçao
- meng het tot een perfect mengsel

- snijd de koekjes in heel kleine stukjes en voeg ze toe aan het mengsel
- meng het geheel
- giet alles op vetvrij papier en vorm de massa tot een salami en sluit de uiteinden
- leg de 'salami' in de koelkast en haal hem er pas uit als hij hard is geworden
- verwijder het papier en snij plakjes




Kinderen kunnen deze smulcake dus makkelijk zelf maken en zo is het, niet alleen in Nederland, een echte hit op vele verjaardagsfeestjes in de jaren 60, 70 en 80. Deze retrocake is een onuitwisbare herinnering geworden. Een lekkernij die je ook als oma voor of met je kleinkinderen kunt maken. De caloriebom die zomaar voor een paar onsjes meer kan zorgen, weegt natuurlijk niet op tegen deze pure nostalgie. Het moeilijkste deel van het snelle recept is waarschijnlijk de lange wachttijd. Maar als de oud-Hollandse klassieker eindelijk kan worden aangesneden, is het door zijn intense chocoladesmaak de perfecte traktatie bij elk kopje thee.

©DeOudeTheepot

Arretje-cake, NOF, Calvé, Delfia, Delfrite, gebak, koek, origineel recept, zelf maken, oorsprong, geschiedenis, bloem, boter, suiker, gist, melk

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!