28,95

Model:
THEEPOT DIGNITO artikelnummer 2022031905
Levertijd:
2-3 werkdagen
Bestellen
Omschrijving

DIGNITO ~ MODENTIEK BAVARIA

Theepot Dignito komt van oorsprong uit de Duitse regio Beieren (= Bavaria). Het identificeren van merktekens op het Beierse porselein is een echte uitdaging. Een deel van deze uitdaging komt door de geschiedenis. Beieren is meerdere keren betrokken geweest bij oorlogen zoals de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog in 1866. Daardoor wordt Beieren in 1871 onderdeel wordt van het Duitse rijk. Na de eerste wereldoorlog wordt Beieren een vrije staat en daarmee een administratieve eenheid van de nationaalsocialisten. Na de tweede wereldoorlog wordt Beieren onderdeel van de Bondsrepubliek Duitsland. Deze geschiedenis is belangrijk voor het begrijpen van de merktekens op het Beierse porselein.

PERIODE 1867 – 1971
Oprichting van Rosenthal in Selb waar men uiteindelijk met meer dan duizend ontwerpers ruim 400 designprijzen wint.

PERIODE 1879 – 1957
Oprichting van de Porzellanfabrik Kühnert&Tischler in Eisenberg waar men huishoudporselein, luxe decoratieartikelen en porseleinen poppenhoofden produceert. In 1895 verandert men de naam in Moschendorf.

PERIODE 1880 – 1992
Oprichting van Porzellanfabrik Zeh&Scherzer in Rehau waar men een breed scala aan porselein produceert waaronder koffie- en theeserviezen, huishoudporselein en vazen onder de naam Scherzer.


PERIODE 1881 – HEDEN
Oprichting van Porzellanfabrik Gebr. Bauscher in Weiden waar men vooral porselein produceert dat is afgestemd op de speciale behoeften van de gastronomie, ziekenhuizen en soortgelijke voorzieningen.


PERIODE 1887 – 2006
Oprichting van Porzellanfabrik Mitterteich in Mitterteich waar men vooral hotelporselein produceert.


PERIODE 1887 – HEDEN
Oprichting van Arzberg-porselein in Arzberg waar men naast het produceren van modern en functioneel alledaags porselein ook exclusieve stukken ontwerpt wat van Arzberg een internationaal designmerk maakt.

PERIODE 1901 – 2000
Oprichting van Porzellanfabrik Johann Seltmann in Vohenstrauß waar men naast het produceren van witte en gedecoreerde serviezen voor professionele en huishoudelijke toepassingen ook een aanvullend assortiment fijn glaswerk levert.

PERIODE 1903 – 2010
Oprichting van Porzellanfabrik Heinrich Winterling GmbH&Co in Marktleuthen waar men naast serviezen ook geschenkartikelen produceert.


PERIODE 1909 – HEDEN
Oprichting van Könitz Porzellan in Könitz waar men porseleinen mokken, koffiekoppen en borden produceert.


INSPIRATIE
Doordat deze klokvormige theepot een groot lichaam heeft, bedien je met gemak een wat groter gezelschap. De stijlvolle decoratie van theepot Dignito doet denken aan een chique middagthee in het Victoriaanse tijdperk. Door deze mooi gevormde theepot te combineren met lichtgrijze kopjes en schoteltjes creëer je een echt klassiek servies. De prachtige decoratieve krullen op de theepot worden hierdoor extra geaccentueerd. Maar je kunt ook voor een speels effect gaan door de theepot met strak grafisch gevormde kopjes en schoteltjes met sierlijke motieven te combineren. Wil je liever een hippe en moderne uitstraling? Kies dan voor kopjes en schoteltjes met een felle kleur of bijzondere print. Bedenk dat niemand dezelfde combinatie kiest. Je bezit daardoor altijd een uniek servies én je laat meteen je eigen stijl zien.

SPECIFICATIES
Het merkteken onderop de theepot vertelt ons alleen dat de theepot uit de streek Beieren komt en dat het waarschijnlijk onderdeel is van hotelporselein. De porseleinfabriek en de productiedatum zijn onbekend. Serviesonderdelen die behoren bij theepot Dignito produceert men niet meer. Theepot Dignito, gemaakt van porselein, is voorzien van een witte basiskleur. De theepot heeft rond de vulopening, op het uiteinde van de tuit, aan beide zijden van het handvat en op het deksel zilveren randjes. Rondom op het deksel, langs de vulopening en rondom het breedste gedeelte van de theepot bevindt zich een decoratief randje. Deze decoratie bestaat uit grijs gekleurde fantasiekrullen. Op de onderkant van het deksel bevindt zich één stopper. De theepot is niet voorzien van een geïntegreerd filter aan de binnenzijde van de tuit. De theepot meet 20 cm hoog. Op het breedste gedeelte van het lichaam meet de theepot 15,5 cm in doorsnee. Je zet 1000 ml thee in theepot Dignito die 615 gram weegt.

©DeOudeTheepot

Afbeeldingen (16)