RECEPT VOOR 36 WAFELS
ingrediënten
- 500 gram gezeefde bloem
- 250 gram in blokjes gesneden boter
- 100 gram gezeefde bruine basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 ei
- iets zout
VULLING
- 250 gram stroop
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 75 gram boter
- 1 theelepel kaneel
bereidingswijze
- meng alle ingrediënten in een kom en kneed de massa met de hand tot een soepele bal
- verdeel het deeg in 36 balletjes (circa 25 à 30 gram per balletje)
- meng alle ingrediënten voor de vulling in een steelpannetje en laat de vulling onder goed roeren even koken en houd de vulling ‘au bain-marie’ warm
- laat het wafelijzer goed heet worden en vet deze in met iets boter
- leg een deegballetje in het wafelijzer en doe het wafelijzer dicht (niet dichtknijpen, het deeg moet iets kunnen rijzen)
- neem de wafel, als deze goudbruin van kleur is (duurt circa 1 minuut), uit het wafelijzer en snijd hem direct doormidden met een scherp mes
- bestrijk één helft van de wafel met de warme vulling en bedek deze met de andere helft van de wafel
- laat de stroopwafel helemaal koud worden (als dat lukt 😉)
- herhaal stap 5 t/m 8 voor de overige deegballetjes
GESCHIEDENIS
Stroopwafels zijn een typisch oud-Hollandse lekkernij van twee wafelhelften met ruitpatroon waartussen zoete stroop is aangebracht. Na een kort bakproces, met behulp van een wafelijzer, wordt de wafel met een scherp mes doormidden gesneden. De ene helft smeer je in met stroop en de andere helft leg je daar bovenop. Het oudste én bekendste recept van de stroopwafel komt van Kamphuysen Siroopwafel uit Gouda. Deze wafel bestaat uit twee krokante wafels van restjes deeg en koekkruimels die door middel van siroop aan elkaar zijn geplakt. Wat in 1810 begint als een experiment is uitgegroeid tot een populair koekje met een heerlijke smaak.
In 1829 opent Pieter Willem Kamphuysen zijn eerste winkel op de hoek van de Hoge Gouwe en de Peperstraat. De winkel wordt uiteindelijk een banketbakkerij en in de vijfde generatie gerund door Cees Kamphuysen. Nadat Cees in 1969 overlijdt, wordt na 140 jaar de winkel verkocht. Het authentieke recept is gelukkig verkocht aan banketbakkerij Joh. Verwey op Markt 69. In 1995 neemt Jan Anker het recept en de winkel over. De banketbakkerij heet nu De Vlaam en bevindt zich nog steeds op Markt 69. Ook in het buitenland is de Goudse stroopwafel een bekend fenomeen. De Fransen noemen het ‘Gaufres au Sirop’, de Duitsers zeggen ‘Sirupwaffeln’ en in Engeland noemen ze het ‘Dutch Syrup Waffles’.



recept uit “Neerlands Kookboek”