RECEPT VOOR 1 cAKE
ingrediënten
- 1 of 2 eieren (wil je geen rauw ei gebruiken, vervang dan elk ei door 3 eetlepels melk; als je alleen melk gebruikt, meng dan eerst de suiker met de cacao en roer daarna de melk erdoor)
- 200 gram suiker
- 5 afgestreken eetlepels cacao (= circa 50 gram)
- 250 gram gesmolten Delfia of Delfrite
- 200 gram gebroken biscuitjes (b.v. Maria’s of Petit Beurre)
bereidingswijze
- klop in een kom de eieren met de suiker schuimig
- voeg lepel voor lepel de cacao toe
- voeg Delfia of Delfrite toe en blijf roeren tot alles goed is gemengd
- meng de biscuitstukjes door het mengsel
- doe het mengsel in een cakevorm en laat de cake opstijven in de koelkast
- haal de cake uit de vorm door de vorm even in warm water te houden
GESCHIEDENIS
Arretje-cake is een supermachtige, stevige no-bake cake die voornamelijk bestaat uit plantaardig vet, suiker, cacao en stukjes biscuit. Een soort gemarmerde chocoladecake die je moet laten opstijven in de koelkast. Arretje-cake is genoemd naar Arretje Nof het stripfiguurtje dat in de jaren 20 is gebruikt in de reclamecampagnes van de Nederlansche Oliefabriek (NOF) in Delft (later Calvé). De NOF is opgericht op 8 augustus 1883 door de industrieel Jacques van Marken (30 juli 1845-8 januari 1906) en door de chemicus met financiële achtergrond dr. Jan Rudolph Tutein Nolthenius (pagina 101; 25 november 1857-14 januari 1946). Het doel is om olie uit pinda’s te persen en daar starten ze uiteindelijk op 8 april 1884 mee.
NOF – CALVÉ
De NOF staat vooral bekend om zijn Delftsche slaolie dat snel wint aan populariteit na een prijsvraag rondom het gebruik ervan in de keuken op 3 november 1893. Maar het bedrijf is ook geïnteresseerd in het productieproces van kunstboter en op aanraden van Jacques gaat Jan daarvoor op bezoek bij het Franse bedrijf Calvé in Coutras bij Bordeaux. Op 1 januari 1898 fuseert de NOF met Calvé van de Franse broers Emmanuel en Georges Calvé en gaat het bedrijf verder onder de naam Fransch-Hollandsche Oliefabrieken Etablissements Calvé-Delft.




DELFIA – DELFRITE
Het eerste gratis receptenboekje van Calvé, de eerste in een reeks van velen, verschijnt in 1913. Tussen 1913 en 1926 staat het recept van Arretje-cake (uiterst makkelijk te bereiden) in één van deze gratis receptenboekjes. Calvé besluit in 1926 om dit recept te gebruiken ter promotie van hun nieuwe producten:
Delfia (100% kokosvet in tabletvorm)
Delfrite (100% pindavet in tabletvorm)
Beide producten zijn verschillend in zowel verhitting als stolling. Delfia beveelt men warm aan, maar niet te warm terwijl je Delfrite zo heet kunt maken als je zelf wilt. In de zomer is het advies bij het maken van een Arretje-cake om Delfia te gebruiken omdat bij het gebruik van Delfrite de cake te zacht blijft.



ARRETJE NOF
Schrijver én illustrator Johan Johannes Fabricius (24 augustus 1899-24 juni 1981) krijgt in 1926 de commerciële opdracht om een boekjesreeks genaamd ‘De wondere avonturen van Arretje Nof’ te maken. De trouwe kopers van Delftsche slaolie, Delfia en Delfrite kunnen de boekjes met verluchte sprookjes gratis krijgen tegen inlevering van 18 NOF-wapenbonnen (spaarzegeltjes met het bedrijfslogo) die op elke verpakking is aangebracht. De vijfdelige boekjesreeks is niet te koop in de winkel en daarom een geliefd spaaritem. Calvé wil met deze boekjes niet alleen de jonge klantjes aan zich binden, maar hoopt met het fantasiefiguurtje Arretje ook een mascotte te creëren. De titels van de eerste serie van ‘De wondere avonturen van Arretje Nof’ uit 1926 zijn:
1. Barrebart, de wildeman uit de bergen
2. Het rooverseiland in de Perzische zee
3. De Draak en de Chineesche prinses
4. Brekkek-kwak-kwak en de zeven woudmannetjes
5. De vroolijke bruiloft van Arretje en Annetje
KOKOSNOTEN – AARDNOTEN
De uit Bagdad afkomstige vrolijke en dappere Turkse Arretje trekt de hele wereld over en beleeft allerlei avonturen. In het laatste boekje komt de kleine Arretje in het koude Nederland terecht waar hij trouwt met molenaarsdochter Annetje. Dan ruilt de exotische Arretje zijn tulband en pofbroek in voor een Hollandsche broek en muts. Dat Bagdad niet in Turkije ligt en dat de pinda’s niet uit het verre oosten komen, maar uit het Afrikaanse Rufisque in Senegal is blijkbaar niet relevant.
Het gaat om de promotie van de kokos- en aardnoten waar Delfia en Delfrite van zijn gemaakt. De zeer bijzondere olienootjes of aardnootjes uit West-Afrika zijn veel kleiner en kostbaarder dan de gewone pinda’s. Het heeft een bijzonder blanke kern en een zuivere zoete smaak. Volgens een krantenadvertentie uit 1926 komt de naam Arretje van de grondstof arachide en de achternaam van het handelsmerk NOF. Hoewel Calvé in 1928 wordt overgenomen door Unilever blijft de naam Calvé én het NOF-logo bestaan en is ze nog lang te zien op o.a. de bekende potten pindakaas van Calvé.









MARTINE WITTOP KONING
Lerares aan de Amsterdamse Huishoudschool, idealist, reclamekokkin en succesvol kookboekenschrijfster Martine Wittop Koning (10 januari 1870-29 juli 1963) krijgt bekendheid met haar recepten voor reclamebrochures van levensmiddelenfabrikanten. Zo is Martine o.a. beroemd door de reclamekookboekjes die zij in de jaren 20 en 30 in de zomer en winter schrijft voor Calvé. Recept nr. 100 in het winterboekje van 1933 is de Arretje-cake (een lekkere cake, die gemakkelijk te bereiden is).



APOLLONIA WILHELMINA VON BAUMHAUER
Maar is het originele recept van Arretje-cake wel van Calvé? Een ander vergelijkbaar recept, uit 1910, komt van Apollonia Wilhelmina von Baumhauer (8 juli 1848–4 januari 1928). Haar recept voor een chocoladecake is volgens de titel van het recept in die tijd nog geen algemeen bekend gerecht.


OORSPRONG CLAIMEN
Ook Portugal en Italië claimen allebei het patent te hebben op dit heerlijke zoete chocoladegerecht in de vorm van een grote salami, maar in Portugal kom je het recept onder de naam ‘Paio de Chocolate’ voor het eerst tegen in het ter ziele gegane culinaire tijdschrift Banquete uit juli 1962. In Italië beweren sommige mensen dat de recept uur gebaseerd is op een recept uit het kookboek van de in Emilia-Romagna geboren Pellegrino Artusi. Zijn kookboek ‘La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene’ (De Wetenschap in de Keuken en de Kunst van lekker eten) komt uit 1891 met daarin het dessert recept genaamd ‘Migliaccio di Romagna’ (nr. 432 op pagina 321).
Men bereidt de vulling van deze ronde taart au bain-marie (schrik niet, er zit varkensbloed in) en daarna gaat het in een vorm waarin al een kort gekookt dun pastadeegje ligt. Hierna moet de taart afkoelen en kan hij uiteindelijk in amandelvormige stukjes worden gesneden. Deze zoete bloedworst is voor de boeren in die regio een echt winterdessert dat wordt gemaakt ter gelegenheid van het ritueel slachten van de varkens.
PAT
In de regio Emilia-Romagna is het originele recept opgenomen in de lijst (nr. 146) van Prodotti Agroalimentari Tradizionale (PAT) van het ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid. Vanaf welk jaar het recept is toegevoegd aan de lijst is moeilijk te achterhalen, maar sinds de start van de publicaties, bij wet geregeld in 1999, staat de Migliaccio di Romagna vanaf 2000 al op de lijst. Anderen beweren dat de Italiaanse versie tegen het begin van de 20e eeuw op Sicilië is geboren, maar de Salame Turco is pas in 2012 officieel opgenomen in de Siciliaanse lijst (nr. 195) van traditionele Italiaanse voedingsproducten (PAT). Turco verwijst naar de donkere kleur van de chocoladeworst dat weer verband houdt met de donkere huidskleur van de Saracenen die tussen 827 en 902 het eiland Sicilië domineren. Het heeft dus niets met Turkije te maken.


PIËMONT
Maar in Piëmont claimen ze ook de chocoladeworst, die ze Salame del Papa noemen, te hebben uitgevonden. Echter zijn er hier verschillende verklaringen over de oorsprong. Sommigen zeggen dat het klassieke dessert is bedacht om het verlangen naar zoetigheid te bevredigen tijdens de vastentijd om het verbod van de katholieke religie op het eten van vlees en snoep te omzeilen. Anderen beweren dat het zo’n bijzonder lekker dessert is, dat zelfs de paus het zou willen eten. Maar er wordt ook gesuggereerd dat het een typisch Driekoningencake is die door Befana als geschenk wordt gebracht. Wat we wel weten is dat dit eenvoudig te bereiden recept in Piëmont meestal met Pasen wordt gegeten én dat het tegenwoordig vaak wordt gebruikt (of misbruikt?) om paaseitjes smaakvol te recyclen. De Italianen weten in ieder geval wel hoe je je smaakpapillen moet laten zingen.
OVER DE GRENZEN
We kunnen dus niet met zekerheid vaststellen dat het een oer-Hollands recept is. Maar we zijn inmiddels niet meer de enige met een soortgelijk recept. In de meeste versies zijn alle kwaliteitsingrediënten vervangen door betaalbare producten en de Hollandse Arretje-cake wijkt in receptuur niet veel af van de zoete worst zonder vlees of zoals de Spanjaarden het zo mooi zeggen – een ‘Trampantojo’ (= optische illusie). Hieronder een overzicht van de landen die een vergelijkbaar recept hebben. Bij ‘anders’ bedoelen we dat het afwijkt van het originele recept van Calvé.
| AMERIKA | |
|---|---|
| NAAM: | Chocolate Salami (Chocolade Salami) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | vanillewafels, ongezouten roomboter (i.p.v. plantenvet), soms pure chocolade (i.p.v. cacao) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, grof gehakte geroosterde pecannoten, rum |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| ARGENTINIË | |
|---|---|
| NAAM: | Salame de Chocolate (Chocoladesalami) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | amandelstukjes |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| AUSTRALIË | |
|---|---|
| NAAM: | Hedgehog Cake (Egeltaart) |
| VORM: | vierkanten |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, walnoten, geraspte kokos |
| AFWERKING: | chocoladeglazuur |
| BRAZILIË | |
|---|---|
| NAAM: | Palha Italiana (Italiaans Stro) |
| VORM: | vierkanten |
| ANDERS: | maïszetmeelkoekjes, gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | geen |
| AFWERKING: | poedersuiker, fijne kristalsuiker |
| BRAZILIË | |
|---|---|
| NAAM: | Chocolate Salaminho (Chocoladesalami) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | maïszetmeelkoekjes, gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, grof gehakte walnoten, rozijnen, rum, cognac |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| BULGARIJE | |
|---|---|
| NAAM: | Сладък салам (Zoete Salami) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, walnoten |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| CYPRUS | |
|---|---|
| NAAM: | Doukissa (Hertogin) |
| VORM: | worst, vierkanten, cake, taart |
| ANDERS: | elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, verder zijn de mogelijkheden eindeloos |
| AFWERKING: | geen of ga gewoon helemaal los |
| DENEMARKEN | |
|---|---|
| NAAM: | Kiksekage (Chocoladekoekjescake) |
| VORM: | cake |
| ANDERS: | hele vierkante vanillekoekjes, soms roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | geraspte sinaasappelschil |
| AFWERKING: | het chocolademengsel uit het recept (men begint en eindigt met dit mengsel en de koekjes worden alleen in het midden geplaatst) |
| DUITSLAND | |
|---|---|
| NAAM: | Kalter Hund (Koude Hond uit voormalig DDR) of Kellerkuchen (Keldertaart) |
| VORM: | cake |
| ANDERS: | hele zandkoekjes |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, rum |
| AFWERKING: | het chocolademengsel uit het recept (men begint en eindigt met dit mengsel en de koekjes worden alleen in het midden geplaatst) |
| ENGELAND | |
|---|---|
| NAAM: | Chocolate Fridge Cake (Chocolade Koelkasttaart) |
| VORM: | cake, vierkanten, taart |
| ANDERS: | elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), Golden Syrup (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | stukjes gedroogd fruit, verder zijn de mogelijkheden eindeloos |
| AFWERKING: | soms chocoladeganache |
| ENGELAND | |
|---|---|
| NAAM: | Chocolate Tiffin (Chocolade Lunch) |
| VORM: | vierkanten |
| ANDERS: | digestive biscuits of Graham crackers, roomboter (i.p.v. plantenvet), Golden Syrup (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | rozijnen of sultana’s, gekonfijte kersen |
| AFWERKING: | gesmolten chocolade |
| ESTLAND | |
|---|---|
| NAAM: | Kirju Koer (Kleurrijke Hond) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | marmeladesnoepjes |
| AFWERKING: | geen |
| FRANKRIJK | |
|---|---|
| NAAM: | Gâteau au Chocolat (Chocoladetaart) |
| VORM: | worst, vierkanten, cake, taart |
| ANDERS: | elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | de mogelijkheden zijn eindeloos |
| AFWERKING: | geen of ga gewoon helemaal los |
| GRIEKENLAND | |
|---|---|
| NAAM: | Mosaiko (Mozaïek) of Kormos (Stam) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | grof gehakte geroosterde amandelen, cognac, Koukoudo Mastiek likeur |
| AFWERKING: | poedersuiker, cacao, fijngemalen walnoten |
| HONGARIJE | |
|---|---|
| NAAM: | Keksz Szalámi (Koekjessalami) of Keksz Tekercs (Koekjesrol) of Pöttyöske (Stip) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | rum |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| IERLAND | |
|---|---|
| NAAM: | Chocolate Biscuit Cake (Chocolade Biscuit Taart) |
| VORM: | vierkanten, cake, taart |
| ANDERS: | combinatie van zoete koekjes (Rich Tea) en digestive biscuits (40%/60%), roomboter (i.p.v. plantenvet), Golden Syrup of honing (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | Maltesers, mini marshmallows, rum |
| AFWERKING: | geen of chocoladeglazuur |
| ITALIË | |
|---|---|
| NAAM: | Salame Turco (Turkse Salami uit Sicilië) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), bittere cacao |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | geroosterde Bronte pistachenoten, geroosterde Avola amandelen, Marsala |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| ITALIË | |
|---|---|
| NAAM: | Salame di Cioccolato (Chocoladesalami uit Emilia-Romagna) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), pure chocolade (i.p.v. cacao) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, bittere cacao, rum |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| ITALIË | |
|---|---|
| NAAM: | Salame del Papa (Salami van de Paus uit Piëmont) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), Gianduja chocolade en bittere cacao (i.p.v. alleen cacao) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | geroosterde Langhe hazelnoten, rum |
| AFWERKING: | poedersuiker en een wit elastisch net |

| JORDANIË | |
|---|---|
| NAAM: | ليزي كيك (Luie Taart) |
| VORM: | taart |
| ANDERS: | digestive biscuits, roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | grof gehakte geroosterde walnoten of hazelnoten |
| AFWERKING: | chocoladeganache |
| LITOUWEN | |
|---|---|
| NAAM: | Tinginys (Luiaard) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), (gekaramelliseerde) gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille |
| AFWERKING: | geen |
| MALEISIË | |
|---|---|
| NAAM: | Kek Batik (Batikcake) |
| VORM: | vierkanten |
| ANDERS: | margarine of roomboter (i.p.v. plantenvet), gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille |
| AFWERKING: | eerst een laagje botercrème of roomkaas en dan nog een laagje chocoladeganache |
| NOORWEGEN | |
|---|---|
| NAAM: | Delfiakake (Delfitaart) |
| VORM: | cake |
| ANDERS: | hele vierkante biscuits |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | sterke koffie, marsepein |
| AFWERKING: | het chocolade mengsel uit het recept (men begint en eindigt met dit mengsel en de koekjes worden alleen in het midden geplaatst), de bovenkant wordt versierd met jelly tops |
| POLEN | |
|---|---|
| NAAM: | Blok Czekoladowy (Chocoladeblok) |
| VORM: | cake |
| ANDERS: | elk geschikt koekje kan worden gebruikt, roomboter (i.p.v. plantenvet), melkpoeder met melk (i.p.v. eieren) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | grof gehakte walnoten of hazelnoten |
| AFWERKING: | geen |
| PORTUGAL | |
|---|---|
| NAAM: | Salame de Chocolate (Chocoladesalami) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | gewelde rozijnen, licht geroosterde amandelen, cognac |
| AFWERKING: | poedersuiker |
| ROEMENIË | |
|---|---|
| NAAM: | Salam de Biscuiți (Koekjessalami) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | rum |
| AFWERKING: | geen of poedersuiker, cacao, geraspte kokos |
| RUSLAND | |
|---|---|
| NAAM: | шоколадная колбаса (Chocolade Kolbasa) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | walnoten |
| AFWERKING: | geen |
| SPANJE | |
|---|---|
| NAAM: | Salchichón de Chocolate (Chocoladeworst) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | grof gehakte amandelen en/of walnoten, soms sterke drank |
| AFWERKING: | poedersuiker, fijne kristalsuiker |
| SRI LANKA | |
|---|---|
| NAAM: | Chocolate Biscuit Pudding (Chocoladekoekjespudding) |
| VORM: | vierkanten, cake, taart |
| ANDERS: | Mariakaakjes worden eerst in warm melk gedoopt, margarine of roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, brandewijn |
| AFWERKING: | eerst een laagje gesmolten chocolade en daarna versierd met grof gehakte geroosterde cashewnoten |
| TURKIJE | |
|---|---|
| NAAM: | Mozaik Pasta (Mozaïektaart) of Mozaik Pasta Tarifi (Mozaïekcake) |
| VORM: | worst, vierkanten, cake, taart, driehoeken |
| ANDERS: | margarine of roomboter (i.p.v. plantenvet) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | grof gehakte hazelnoten, pistachenoten of walnoten |
| AFWERKING: | fijn gehakte hazelnoten, pistachenoten, walnoten of geraspte kokos |
| URUGUAY | |
|---|---|
| NAAM: | Salchichón de Chocolade (Chocoladeworst) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), soms gecondenseerde melk (i.p.v. suiker) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | geroosterde amandelstukjes |
| AFWERKING: | geen |
| ZWEDEN | |
|---|---|
| NAAM: | Chokladsalami (Chocoladesalami) |
| VORM: | worst |
| ANDERS: | roomboter (i.p.v. plantenvet), pure chocolade (i.p.v. cacao) |
| LOKALE TOEVOEGINGEN: | vanille, geroosterde amandelstukjes, rum |
| AFWERKING: | poedersuiker |
x
Ondanks alle internationale varianten is deze eenvoudige maar heerlijke zoete cake én chocolade dessert, vooral met Pasen en Kerst, mateloos populair in al deze landen.


NA-OORLOGS
Na de oorlog, als de koelkast in opmars komt, wordt het recept van Arretje-cake opnieuw razend populair. Menig huisvrouw stort zich op de bereiding van deze lekkere én calorierijke cake waarvoor je geen oven nodig hebt. Vanwege dit grote succes herdrukt men in 1950 de eerste vijf boekjes van Arretje Nof en brengt men in 1957 een nieuwe serie van acht Arretje Nof boekjes uit. Dit keer door Toonder Studio’s. De titels van de tweede serie van Arretje Nof uit 1957 zijn:
1. Arretje Nof op de planeet der horenmannen
2. Arretje Nof en de schrik van de zwijgzee
3. Arretje Nof en de ontvoerde baljuw
4. Arretje Nof op het windeiland
5. Arretje Nof en de vuurgeest
6. Arretje Nof en het raadsel van de stokertjes
7. Arretje Nof in wolkenland
8. Arretje Nof en de ontevreden dieren
wALT DISNEY
In 1970 publiceert Walt Disney in Italië het kinderboekje ‘Manuale di Nonna Papera’ (Oma Duck’s Kookboek). Bijzonder geschikt natuurlijk voor de kleintjes omdat juist zij het leuk vinden om koekjes te breken en vies te worden. Maar ook omdat het een simpel gerecht is en veilig zonder oven kan worden bereid. Elk recept uit het boekje is geïnspireerd door historische of mythologische personages. De rusteloze krijgers van het Noorden, de Vikingen, varen over de zeeën en pronken met hun gestroomlijnde schepen. De Salame Vichingo (= Vikingsalami) is geïnspireerd op de gele en zwarte schilden die aan de buitenkant van deze schepen glanzen. De donkere kleur van het deeg en de goudgeel gebroken koekjes moeten de kleuren van de schilden verbeelden.


Kinderen kunnen deze smulcake dus makkelijk zelf maken en zo is het, niet alleen in Nederland, een echte hit op vele verjaardagsfeestjes in de jaren 60, 70 en 80. Deze retrocake is een onuitwisbare herinnering geworden. Een lekkernij die je ook als oma voor of met je kleinkinderen kunt maken. De caloriebom die zomaar voor een paar onsjes meer kan zorgen, weegt natuurlijk niet op tegen deze pure nostalgie. Het moeilijkste deel van het snelle recept is waarschijnlijk de lange wachttijd. Maar als de oud-Hollandse klassieker eindelijk kan worden aangesneden, is het door zijn intense chocoladesmaak de perfecte traktatie bij elk kopje thee.
recept uit “Calvé’s Receptenboekje”
