RECEPT VOOR cIRCA 30-40 KOEKJES
ingrediënten
- 200 gram gezeefde zelfrijzend bakmeel
- 125 gram in blokjes gesneden boter
- 80 gram gezeefde lichtbruine basterdsuiker
- 3 gram zout
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- 50 gram fijn gehakte blanke amandelen
bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- meng de boter, de suiker, het zout en de kruiden in een kom tot een zachte massa ontstaat
- roer het zelfrijzend bakmeel en de melk er in gedeelten doorheen, voeg de amandelen toe en kneed het deeg nog even
- rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak van 3-4 mm dik (of gebruik een traditionele speculaasplank)
- maak met behulp van een vorm circa 30-40 speculaasjes
- leg deze speculaasjes op een bakplaat met bakpapier
- plaats de bakplaat midden in de oven en bak de speculaasjes in circa 20 minuten gaar en bruin
- laat de speculaasjes afkoelen en haal ze van de bakplaat
GESCHIEDENIS
Speculaasjes zijn met speculaaskruiden gebakken oud-Hollandse krokante koekjes. Het speculaasje is voor het eerst gemaakt in Amsterdam in de 17e eeuw. Het woord speculaas komt van het Latijnse woord ‘specula’, wat spiegelbeeld betekent. De afbeelding van de speculaasplank werd in spiegelbeeld uitgesneden. De koekplank zelf stamt al uit de 16e eeuw.
De speculaaskruiden zijn door de bakkers van toen samengesteld. Meestal bestaat het mengsel uit witte peper, kaneel, gember, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat. De exacte receptuur is tot vandaag nog steeds geheim gebleven en tot de 19e eeuw is dit kruidige koekje zelfs met de hand gebakken. De figuren op het koekje waren daardoor zeer gedetailleerd. In Nederland is het een traditionele lekkernij ter gelegenheid van Sinterklaas op 5 december. Het lekkerste speculaasje bak je natuurlijk zelf. En het is niet eens zo moeilijk. Zo kun je dit heerlijke ouderwetse koekje het hele jaar door blijven eten bij een kopje thee.



recept uit “Neerlands Kookboek”