RECEPT VOOR cIRCA 40 KOEKJES
ingrediënten
- 40 gram boter
- 130 gram donkerbruine basterdsuiker
- een halve theelepel kaneel
- 50 gram bloem
- 1-2 theelepels water
- 40 gram grof gehakte geroosterde amandelen
bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- roer in een kom de boter romig en voeg de basterdsuiker en de kaneel toe
- voeg in delen de bloem toe (voeg water toe als het deeg niet smeuïg is) en meng de amandelen door het deeg
- maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op ± 8cm van elkaar op de bakplaat
- plaats de bakplaat boven in de oven en bak de kletskoppen in circa 7 minuten gaar en bruin
- laat de kletskoppen iets afkoelen op de bakplaat en haal ze er voorzichtig af; leg ze vlak neer en laat ze verder afkoelen
GESCHIEDENIS
Kletskoppen zijn dunne, harde, knapperige oud-Hollandse ronde koekjes. Verschillende partijen claimen het koekje te hebben bedacht. In het Belgische Veurne kennen ze dit delicate koekje als ‘kaalkop’. Franse patissiers beweren dat de ‘mignots’, de voorloper van de tuile, vernoemd zijn naar een Parijse banketbakker uit de 18e eeuw. Echter, een document uit 1602 toont aan dat deze koekjes, toen ‘zeerehoofdjes’ of Leidse Kantelingen genoemd, uit Leiden komen. Het koekje maakte in Leiden onderdeel uit van bakproeven voordat je als meester in de machtige bakkersgilde kon worden opgenomen. Het document is afkomstig van de Belgische drukker Zacharias Heyns (1566-1631). Zacharias schreef het volgende:
‘Dat syn van die platte, ronde dinghen,
Die ons de “schorftenhoofden” noemt
Se syn met botter, suijker en caneel bebloemt,
Noyt beter cost en hebt ghy geheten!’
De term ‘schorftenhoofden’ verwijst naar schurfthoofden. Er heerste in die tijd schurft en menig baby kwam daardoor met korsten op het hoofd ter wereld. Al snel werd de vergelijking gemaakt met het oppervlak van het koekje. Maar laten we deze associatie snel vergeten want de kletskop is natuurlijk gewoon een heel lekker ambachtelijk koekje en heb je in een handomdraai gemaakt. Lekker bij een kopje thee!
recept uit “Neerlands Kookboek”