RECEPT VOOR cIRCA 30-40 KOEKJES
ingrediënten
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 50 gram gezeefde poedersuiker
- iets zout
- het merg van een half vanillestokje
- 1 eiwit
bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- meng in een kom de boter, de poedersuiker, het zout en het vanillemerg tot een romige massa
- voeg het eiwit toe en roer de massa luchtig
- voeg in delen de bloem toe
- spuit, met een spuitzak met gladde mond, koekjes op de bakplaat van circa 6 cm lang
- plaats de bakplaat onder in de oven en bak de koekjes in circa 6 minuten gaar en de randen lichtbruin worden
- haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat en laat ze afkoelen
GESCHIEDENIS
Kattentongen zijn brosse, langwerpige koekjes met afgeronde uiteinden. Een koekje in de vorm van een kattentong. Het recept van dit chique Franse koekje (Langue de Chat) dateert uit de 17e eeuw en op basis van de ingrediënten én de gebruikte baktechniek, vermoedt men dat de allereerste kattentongen uit een Franse oven zijn gekomen! Het roerdeeg maak je van boter, poedersuiker, bloem, vanille en eiwit waardoor je het makkelijk kunt sjabloneren. De lengte van het delicate koekje varieert tussen de 5 en 8 cm. Het deeg moet zorgvuldig met een spuitzak op de bakplaat worden gespoten. Daarna bakt men de koekjes in enkele minuten af.



Dit traditionele koekje beschrijft men inmiddels in alle kookboeken over de hele wereld. Net zo wereldberoemd is de variant in chocolade. Het Oostenrijkse bedrijf Küfferle maakt al sinds 1892 deze heerlijke chocoladetongen en in Duitsland doet Sarotti dat (Katzenzungen). Zelfs in Brazilië wordt deze verwennerij van chocolade gemaakt door het bedrijf Kopenhagen (Lingua de Gato). Heb je overgebleven eiwit en weet je niet goed wat je ermee moet doen? In weinig tijd maak je een schaal van deze heerlijke klassieke dunne koekjes voor bij de thee. Maar je kunt deze verfijnde koekjes met vanillesmaak natuurlijk ook serveren bij ijs of een romig dessert. Door tussen twee ambachtelijk gebakken kattentongen wat smaakvolle crème te spuiten, ontstaat de gevulde kattentong. Een gevulde kattentong kun je daarna eventueel ook deels even dippen in wat gesmolten chocolade of versieren met wat glazuur en/of pareltjes.



recept uit “Neerlands Kookboek”