RECEPT VOOR 1 BOTERKOEK ø 20 CM
ingrediënten
- 225 gram bloem
- 200 gram in blokjes gesneden boter
- 200 gram gezeefde basterdsuiker
- 1,5 gram zout
- een half losgeklopt ei
bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 200°C en vet een boterkoekvorm in met boter
- meng alle ingrediënten in een kom en kneed de massa met een koele hand vlug tot een samenhangende bal
- vul de boterkoekvorm met het deeg
- bestrijk het deeg met het ei
- plaats de bakplaat midden in de oven en bak de boterkoek in circa 10 à 15 minuten half gaar en bruin
- laat de boterkoek helemaal afkoelen
GESCHIEDENIS
De boterkoek is een platte ronde oud-Hollandse koektaart die volgens traditie voor een groot deel is bereid met boter. Het mag de naam ‘boterkoek’ alleen dragen als er echte roomboter is gebruikt. Echte roomboter….een heel belangrijk ingrediënt voor de uiteindelijke smaak. Meestal wordt de ze calorierijke lekkernij gebakken in een speciale boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 cm. Het P. Marins Compleet Nederduitsch en Fransch woordenboek uit 1720 levert het bewijs dat de boterkoek in het begin van de 18e eeuw al bekend is in Nederland. Verder onderzoek is nodig om te achterhalen of dit bijzonder baksel misschien afstamt van de Franse gâteau au beurre.
Het lijkt door de eeuwen heen een lekkernij te zijn voor de ‘gewone’ mens omdat de betere bakkerijen, patisserieën en theesalons geen boterkoek in hun assortiment hebben. Ook de speciale ronde boterkoekvorm met draaibaar mes wordt niet verkocht in de duurdere speciaalzaken. Tegenwoordig is boterkoek een echte traktatie bij een kopje thee of koffie. Maar waartoe behoort boterkoek eigenlijk? Het is geen onderdeel van het assortiment koekjes, maar het is ook geen taart of cake.
De klassieke boterkoek is in ieder geval compact, maar niet droog. Zoet en vol van smaak. Smeuïg van binnen, maar licht krokant van buiten. Gewoon een typisch oer-Hollandse lekkernij met een fantastische smaak. Zowel de bereidingstijd als de baktijd is kort en meestal heb je de ingrediënten wel in huis. In een mum van tijd staat deze tijdloze klassieker op tafel en heb je altijd snel iets lekkers bij de thee als je onverwachts visite krijgt. Enne…..vergeet de calorieën en geniet!
recept uit “Neerlands Kookboek”