RECEPT VOOR cIRCA 20-25 KOEKJES
ingrediënten
- 60 gram gezeefde bloem
- 25 gram maïzena
- 80 gram suiker
- 3 eieren
- iets zout
- 100 gram geroosterde amandelsnippers
- abrikozenjam (of andere vulling)
- couverture chocolade
bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- meng in een kom de bloem, de maïzena, de suiker, de eieren en een beetje zout tot een biscuitdeeg
- spuit, met een spuitzak met gladde mond, koekjes op de bakplaat van circa 6 cm lang
- bestrooi de koekjes met de amandelsnippers
- plaats de bakplaat midden in de oven en bak de koekjes in circa 10 minuten gaar en goudbruin
- leg de koekjes op een rooster en laat ze afkoelen
- bestrijk de koekjes aan de platte kant met de jam en leg er telkens 2 op elkaar
- dompel beide uiteinden van de koekjes in de gesmolten chocolade en laat ze opdrogen
GESCHIEDENIS
Bokkenpootjes zijn een typisch oud-Hollandse lekkernij van twee langwerpige meringues met daartussen abrikozengelei waarbij de beide uiteinden worden gedipt in chocolade. De bokkenpoot komt waarschijnlijk uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema en zonen in het Westfriese Tuitjenhorn. Rond 1859 bedenkt Jan Pieter de receptuur voor dit overheerlijke koekje in opdracht van de plaatselijke dominee. Het is in die tijd een gewoonte om jaarlijks op de begraafplaats bij de kerk en het patronaatsgebouw , tijdens de wake van de overledenen, banket te eten. De bokkenpoot staat daarbij symbool voor de poten van de duivel. Door de poten van de duivel op te eten, bescherm je de herdachte overledenen tegen onheil in het hiernamaals. Een koekje dat is voortgekomen uit bijgeloof.
In het buitenland staat deze duivelse lekkernij bekend als ‘goat’s feet’ of ‘baby goat legs’, maar ze zijn absoluut lekkerder dan ze klinken. Het is een verwijzing naar de visuele gelijkenis tussen het koekje en de hoefjes van een klein bokje (m) of geitje (v). Wat dit unieke sandwichkoekje speciaal maakt, is de textuur. De perfect knapperige buitenkant combineert uitstekend met de romige, maar luchtige vulling. Tegenwoordig is de vulling tussen de twee meringues meestal een botercrème, maar er zijn ook variaties met bijvoorbeeld mokkacrème. Eigenlijk kun je eindeloos variëren als het om smaak gaat. Voor het zelf maken van bokkenpootjes heb je niet veel ingrediënten nodig en het recept is gelukkig ook niet heel ingewikkeld. De zoete, nootachtige smaak van een (zelf gebakken) bokkenpootje smaakt natuurlijk uitstekend bij een vers gezet kopje thee.
recept uit “Neerlands Kookboek”