
Thee kent een rijke geschiedenis. Volgens diverse legendes is het drinken ervan lang geleden in het oude China ontstaan. Het bekendste verhaal is van de Chinees Shennong (Shen Nong/Shen Nung) ook wel bekend als de “Goddelijke boer”. Deze keizer was een bekwaam leider en een geleerd kruidkundige. Op een warme zomerdag, tijdens één van zijn reizen, stopte hij om even te rusten. Om hygiënische reden kookte de keizer zijn water. Bij toeval waaiden er wat blaadjes van een wilde struik in zijn water. Het water kleurde daardoor
bruin en dit wekte de interesse van de keizer. Hij nam een paar slokken en vond dat het drankje verfrissend was en een heerlijk smaakte.
Volgens een andere overlevering heeft hij gewoon de geneeskrachtige werking van de theeplant ontdekt omdat hij altijd kruiden proeft om de geneeskrachtige waarde ervan te testen. In China wordt hij beschouwd als de vader van de landbouw omdat hij het volk heeft geleerd hoe ze granen moeten verbouwen om er voedsel van maken.
THEEPLANT
Pas in de 5e eeuw na Christus werd thee naar andere Aziatische landen geëxporteerd. Weer meer dan duizend jaar later, in 1610, waren het de Hollanders die voor het eerst een lading van deze gedroogde blaadjes naar Europa brachten. Alle thee blaadjes (behalve kruidenthee) kom en van de theestruik Camellia Sinensis. De theestruik groeit in een tropisch of subtropisch klimaat. Als de theestruik circa vier jaar oud is, wordt er voor het eerst geoogst. Tijdens het oogsten plukt men alleen de jonge blaadjes. Het oogsten van kwaliteitsthee gebeurt altijd met de hand, dit geeft namelijk het beste resultaat. Hoewel men gedurende het hele jaar kan oogsten, worden de beste theeblaadjes in het voorjaar geoogst.
THEESOORTEN
Omdat bijna alle theesoorten van dezelfde plant afkomstig zijn, speelt het verwerkingsproces een zeer belangrijke rol. Het oxideren van de theeblaadjes is noodzakelijk om kleur en aroma te krijgen. Door de mate van oxidatie verkrijgt men verschillende theesoorten. Er bestaan zeven verschillende soorten basisthee:
ZWARTE THEE
Zwarte thee is gemaakt van volledig geoxideerde theeblaadjes en is in Nederland de meest gedronken thee. Na de oogst blancheert men de blaadjes door er lucht over heen te blazen. Voor de blaadjes van mindere kwaliteit zet men de CTC-methode (Crush of Cut/Tear/Curl) in. De blaadjes van betere kwaliteit verwerkt men met de hand. Na het blancheren oxideert men de blaadjes onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Daarna droogt men de blaadjes om het oxidatieproces te stoppen. Door de thee te zeven, sorteert men de blaadjes op grootte van het blad waarna men de gedroogde blaadjes verpakt. Varianten van deze soort zijn:
Engelse melange
past goed bij een afternoon tea
Een mix van verschillende soorten theeblaadjes (vaak Assam en Ceylon) die een donkere dieprode kleur heeft. Door de volle sterke smaak is deze drank erg populair en ondanks dat deze thee niks met Engeland te maken heeft, wordt ze toch vaak geschonken bij de daar welbekende afternoon tea.
Ceylon
past goed bij een afternoon tea
Een lichtgekleurde thee met een verfrissend aroma van citrus, afkomstig uit Sri Lanka dat tot 1972 Ceylon heet.
Earl Grey
past goed bij een afternoon tea of cream tea
Een melange van zwarte thee op smaak gebracht met bergamot olie. De thee is waarschijnlijk vernoemd naar de Britse premier graaf Charles Grey (1764-1845).
Darjeeling
past goed bij een cream tea
Een exclusieve zwarte thee afkomstig uit het district Darjeeling uit India (aan de voet van de Himalaya). Deze drank heeft een kruidig, fruitig en licht zurig aroma (door de natuurlijke tannines). De blaadjes van de eerste pluk (in mei) leveren de duurste thee ter wereld op (champagne onder de theesoorten) en geven de drank een hele lekkere zachte smaak. Vervolgens geven de blaadjes van de tweede pluk (in juni) de drank een goede zachte smaak. De blaadjes van de derde pluk (in de herfst), geven een minder delicate smaak, maar is nog steeds erg lekker.
Assam
past goed bij een afternoon tea, high tea of cream tea
Zwarte thee afkomstig uit het district Assam gelegen in India (aan de voet van de Himalaya). Deze thee is afkomstig van de Camellia Assamica en bevat daardoor meer cafeïne dan andere zwarte theeën. De blaadjes van de eerste pluk (net na de winter) zijn lichter van kleur en geven de drank een zachtere smaak. De blaadjes van de tweede pluk (aan het eind van de lente) geven de drank een moutachtige en pittige smaak.
Lapsang Souchong
past goed bij een high tea
Deze thee droogt men, na oxidatie, in bamboemanden boven een vuur van naald- of cipressenhout waardoor de drank een sterke rooksmaak krijgt.



OOLONG THEE
past goed bij een high tea
Oolong thee is deels (tussen 10-75%) geoxideerd. De minst geoxideerde soort neigt naar groene thee met een frisse citrusachtige smaak. Deze theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes. De meest geoxideerde variant neigt naar zwarte thee en bezit een smaak van steenvruchten. Deze theeblaadjes zien er zwart draadachtig uit. De theesoort ondergaat een paar delicate processen om aan zijn unieke aroma en smaak te komen.
Allereerst droogt men de theeblaadjes waarna de bladranden worden gekneusd. Deze kneuzing vergroot het oppervlak voor oxidatie en breekt tevens de celwanden zodat in de cel aanwezige enzymen het oxidatieproces kunnen opstarten. Daarna gooit men de theeblaadjes ondersteboven. Om het oxidatieproces te stoppen verhit men de theeblaadjes kortstondig waardoor alle enzymatische activiteit stopt. Daarna koelt men de theeblaadjes en droogt men ze nog een keer om een teveel aan vocht te verwijderen. Daarna sorteert men de blaadjes op grootte van het blad en gaan ze vervolgens in de verpakking.
GROENE THEE
past goed bij een afternoon tea
Groene thee is een niet geoxideerde thee. De jonge theeblaadjes behandelt men direct na de oogst met stoom. Daardoor deactiveert men de enzymen die oxidatie veroorzaken en blijven de theeblaadjes ook groen. Vervolgens rolt en plet men de theeblaadjes mechanisch en droogt men ze bij een lage temperatuur.
JASMIJNTHEE
past goed bij een afternoon tea
Jasmijnthee is meestal groene (of witte) thee waaraan men het aroma van jasmijnbloesem toevoegt. Door de theeblaadjes samen met de vers geplukte jasmijnbloesem te drogen verkrijgt men deze subtiel zoete en zeer geurige theesoort.
WITTE THEE
past goed bij een afternoon tea
Witte thee is een niet geoxideerde thee. De knoppen van de theeplant plukt men binnen 48 uur nadat deze zijn gevormd (eenmaal per jaar). Hierna droogt men de knoppen in het zonlicht. De vloeistof heeft een subtiele smaak waarin men zoete en bloemige tonen onderscheidt.
GELE THEE
past goed bij een afternoon tea
Gele thee is een niet geoxideerde thee. Het is een theesoort die ongeveer tussen de groene en de oolong zit. Het bereidingsproces is vergelijkbaar met die van de groene maar kent één extra stap. Nadat men de theeblaadjes heeft gestoomd, legt men ze onder een vochtige doek (zweetproces of geel stoven). Hierdoor kunnen de theeblaadjes ‘ademen’ en hun natuurlijke aroma weer absorberen. Deze theesoort is de meest zeldzame en bezit een zachte, zoete en volle smaak.
PU-ERH THEE
past goed bij een high tea
Pu-erh is gefermenteerde thee. Deze theesoort haalt men uit zowel groene als zwarte thee. Door inwerking van externe gisten en bacteriën fermenteren de theeblaadjes waardoor er een krachtige aardachtige smaak en donkerrode kleur ontstaat. Oorspronkelijk werd deze theesoort voor het transport in vormen geperst tot theeblokken. Tegenwoordig wordt deze theesoort ook los verkocht. Deze theesoort kan wel meer dan 50 jaar worden bewaard.
PERFECT KOPJE THEE
Inmiddels hebben wij wel zin in een lekker kopje thee en met ons stappenplan leer jij ook alles over de rol van waterkwaliteit, hoogwaardige ingrediënten, temperatuur per theesoort, infusietijd per theesoort en belangrijke tips voor de juiste dosering thee. Het vereist enige oefening, maar het is uiteindelijk makkelijker dan je denkt. Verwen jezelf én je visite voortaan met lekkere thee. Ga snel aan de slag en download ons stappenplan.
Geef een reactie